ABD'den Afganistan açıklaması: Çekilme konusunda aceleci davranmayacağız

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Afganistan'dan çekilme konusunda 'aceleci davranmayacaklarını' söyledi. Bunun, Taliban’ın saldırılarını azaltmasına bağlı olduğunu aktaran Austin, barış müzakerelerinde daha fazla ilerleme kaydedilmesi gerektiğini ifade etti.

Lloyd Austin
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, göreve başlamasının ardından düzenlediği ilk basın toplantısındaki gündemi Afganistan’dı. Austin, Afganistan’da barış yolunda ilerleme sağlanması ve ABD’nin askeri varlığının sona erdirilmesinin, Taliban’ın saldırılarını azaltmasına bağlı olduğunu söyledi. Pentagon’da gazetecilere yaptığı açıklamada “Şiddet hemen azalmalı” diyen Austin, Afganistan'da şiddetin halen çok yaygın olduğunu ve  barış müzakerelerinde daha çok ilerleme kaydedilmesi gerektiğini belirterek ABD'nin Afganistan'dan çekilme konusunda aceleci davranmayacağını açıkladı. 

'ŞİDDET HALA ÇOK FAZLA'

Austin, "Tüm seçeneklerle birlikte, atacağımız adımların sonuçları dahil Afganistan'daki duruma ilişkin kapsamlı bir kurumlar arası inceleme yapıyoruz. Yaklaşan tarihlerin farkındayız. Ancak bunu maksatlı ve belirli bir metotla yapmak istiyoruz. Burada alınacak kararlardan önce bir şey demek istemem, ayrıca Başkan'a sunacağım tavsiyeyi de özetlemek istemiyorum. Açıkçası şiddet halen çok fazla. Afganlar arasındaki müzakerelerde çok daha fazla ilerleme kaydedilmeli" diye konuştu. 

Eski başkan Barack Obama döneminde Afganistan ve Orta Doğu genelindeki ABD güçlerini idare eden emekli orgeneral Lloyd Austin, Başkan Joe Biden yönetiminin 'düzenli ve titiz bir biçimde' Afganistan’da bir sonraki atılacak adımları değerlendirdiğini belirtti. ABD askerleri 20 yıla yakın süredir Afganistan’da görev yapıyor. ABD’nin şu anda Afganistan’da 2.500 askeri var ve Austin, 'acele' bir çekilmenin olmayacağını kaydetti.

Eski başkan Donald Trump yönetimi sırasında tam bir yıl önce bu ay Taliban’la bir anlaşmaya varılmış, buna göre ABD askerlerini aşamalı olarak geri çekme sözü vermişti. Anlaşma, 1 Mayıs 2021’e kadar bu ülkede hiçbir yabancı askerin kalmamasını öngörüyordu. Taliban anlaşma gereğince, Afgan hükümetiyle barış görüşmelerine başlama, ABD güçlerine saldırılarını sonlandırma ve El Kaide ile diğer aşırılık yanlısı gruplarla tüm bağlarını kesme vaadinde bulunmuştu. Ancak Austin, Taleban’ın bu sözlerini yerine getirmediğini söyledi.

BIDEN, BARIŞ SÜRECİNİ DESTEKLEYECEĞİNİ SÖYLEDİ

Başkan Joe Biden da bugün Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı konuşmada, Afganistan’daki asker sayısı konusundaki planına ilişkin herhangi bir işaret vermedi. Biden barış sürecini destekleyeceğini ve Afganistan’ın uluslararası terör saldırılarının kaynak noktası olmaya geri dönmeyeceğini vurguladı.

MERKEL: ASKERLER DAHA UZUN SÜRE KALABİLİR

Biden’dan sonra söz alan Almanya Başbakanı Angela Merkel de ülkenin kaosa sürüklenmemesi için gerekirse Afganistan’da askerlerini daha uzun süre tutabileceklerini belirtti. Merkel, “Çekilmek, yanlış güçlerin tekrar üstünlüğü ele geçirmesi demek değildir” ifadesini kullandı.

NATO’daki müttefiklerinin şu anda Afganistan’da ABD’den daha fazla sayıda askeri mevcut ve bu ülkeler Washington’un 1 Mayıs son tarihine bağlı kalıp kalmama konusundaki kararını bekliyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de NATO savunma bakanları toplantısında yaptığı açıklamada, müttefiklerin, nihai bir siyasi çözümün ilk adımı olarak ateşkes ve 'yeniden canlanan' bir barış sürecini görmeyi umut ettiklerini söylemişti. (AA/Amerika'nın Sesi)