ABD'den 'Ayşenur Ezgi Eygi' açıklaması: Soruşturma bulguları İsrail'i temize çıkarmaz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da öldürdüğü Eygi'yle ilgili soruşturmadan tatmin olmazlarsa kendilerinin diğer önlemleri değerlendireceğini söyledi.

Fotoğraflar: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ve ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, işgal altındaki Batı Şeria'da İsrail askerleri tarafından başından vurularak öldürülen Türkiye-ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi hakkında açıklamalarda bulundu. Miller, İsrail'in yaptığı ön soruşturmanın bulgularının İsrail güvenlik kuvvetlerini 'temize çıkarmadığını' söyledi. Miller, İsrail soruşturmasından tatmin olmazlarsa 'başka önlemleri' de değerlendireceklerine işaret etti. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, dün düzenlediği günlük basın toplantısında konuya ilişkin konuşan Matthew Miller, "İnsanların ... sanki bir şekilde İsrail güvenlik güçlerini temize çıkarırmış gibi (soruşturmanın) ilk bulgularına dikkat çektiğini duyuyoruz. En azından bizim bakış açımıza göre (ilk bulgular) pek de öyle yapmıyorlar" diye konuştu. ABD'nin tam soruşturmanın sonuçlarını bekleyeceğini aktaran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, bu soruşturmanın 'hızlı, kapsamlı ve şeffaf' olmasını beklediklerini söyledi. 

'TATMİN OLMAZSAK BAŞKA UYGUN ÖNLEMLERE BAKACAĞIZ'

Miller, soruşturma sonuçlarının tatmin edici olmaması halinde ise Washington yönetiminin kendisinin eyleme geçeceğini belirtti, ancak bu eylemin ne olduğunu söylemedi. Miller, "Eğer tam soruşturma biter ... ve biz tatmin olmazsak elbette uygun başka önlemlerin olup olmayacağına bakacağız" dedi. ABD, daha önce yaptığı açıklamalarda, İsrail güçlerinin Eygi'yi öldürmesinin angajman kurallarında değişiklik yapmaları gerektiğini gösterdiğini vurgulamıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ise İsrail güvenlik güçlerinin böyle bir değişiklik yapılacağı konusunda ABD'ye güvence verip vermediğini söylemedi.  

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümüyle ilgili yaptığı ilk incelemenin bulgularını paylaşarak, İsrail askerlerinin hedefinin Eygi olmadığını, Eygi'nin 'büyük olasılıkla doğrudan ve kasıtlı olmadan vurulduğunu' ileri sürmüştü.

GREENFIELD: İSRAİL'DEN DETAY TALEP ETMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield da dün BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen Filistin oturumunda yaptığı konuşmada, Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Greenfield, bunun korkunç bir trajedi olduğunu belirterek, İsrail'den daha fazla detay talep etmeye devam edeceklerini bildirdi.

AA'nın aktardığına göre, konuşmasına kendisinin ve ABD Başkanı Joe Biden'ın Ayşenur Ezgi Eygi'nin Batı Şeria'da öldürülmesinden duyduğu öfkeyi dile getirerek başlayan Greenfield, "Kimsenin hayatı gösteriye katıldığı için riske girmemeli" dedi. Greenfield, "Bu korkunç trajedi hiç gerçekleşmemeliydi" diyerek, İsrail'den daha fazla detay talep etmeye ve sorumluların hesap vermesi için baskı kurmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Eygi'nin ailesi ve arkadaşlarına başsağlığı dileklerini ileten Greenfield, "Son yılda onun ve diğerlerinin de ölümü çok trajik ve gereksizdi" değerlendirmesinde bulundu. Greenfield, nerede olursa olsun acıya alışmamak gerektiğini de sözlerine ekledi.

Ne olmuştu?

İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria'da barışçıl bir gösteri sırasında katılımcıların üzerine ateş açmış, Filistinlilere destek amacıyla gösteriye katılan ve ABD vatandaşlığı da bulunan Ayşenur Ezgi Eygi, başından vurularak ağır yaralanmıştı. Filistinlilere ait bir hastaneye kaldırılan Eygi, 6 Eylül'de hayatını kaybetmişti. Eygi'nin cenazesi, önce İstanbul'a, ardından İzmir'e getirilerek 14 Eylül'de Aydın'ın Didim ilçesinde toprağa verilmişti.

Eygi, Filistin topraklarındaki İsrail işgaline karşı barışçıl ve sivil yöntemlerle Filistinlilere destek veren Uluslararası Dayanışma Hareketi gönüllüsü bir hak savunucusuydu. 2003'te İsrail buldozeri tarafından ezilerek öldürülen ABD vatandaşı Rachel Corrie de aynı harekettendi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)