ABD'den İsrail'e 164 milyon dolar değerinde tank römorku satışına onay

İsrail'in Gazze'ye saldırıları sürerken, ABD İsrail'e 164,6 milyon dolar değerinde askeri alanda kullanılacak ağır hizmet tank römorkları ve ilgili ekipmanlarının satışına onay verdi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ordusunun Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sürerken, ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'e 164,6 milyon dolar değerinde askeri alanda kullanılacak ağır hizmet tank römorkları ve ilgili ekipmanlarının satışına onay verdi. İsrail'de muhalefette bulunan Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz ise Başbakan Benjamin Netanyahu'yu ordu yöneticilerine ve politikalarını protesto edenlere karşı 'nefret söylemini kullanmakla' suçlayarak erken seçime gidilmesi talebini bir kez daha dile getirdi.

İSRAİL'İN GAZZE'YE SALDIRILARINDA 9 FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTİ

AA'nın aktardığına göre, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin orta ve kuzeyine düzenlediği saldırılarda ikisi çocuk olmak üzere dokuz Filistinli hayatını kaybetti. Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampı'nda Filistinli Şahin ailesinin evini bombaladı. Saldırıda ikisi çocuk altı Filistinli yaşamını yitirdi.

İsrail savaş uçakları Gazze'nin kuzeyindeki Bi'r en-Nace bölgesinde de Filistinli Hassan ailesinin evini vurdu. Bu saldırıda da üç kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

ABD'NİN İSRAİL'E ASKERİ EKİPMAN SATIŞI DEVAM EDİYOR

İsrail'in Gazze'ye saldırıları sürerken, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın İsrail'e 164,6 milyon dolar değerinde askeri alanda kullanılacak ağır hizmet tank römorkları ve ilgili ekipmanlarının satışına onay verdiği açıklandı. Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı'ndan yapılan açıklamada, Kongre'ye bu satış kararını bildiren gerekli sertifikanın verildiği belirtildi.

Açıklamada, İsrail hükümetinin talebi üzerine toplam değeri 164,6 milyon dolar olan ağır hizmet tank römorkları ve ilgili ekipmanlarının satışına Dışişleri Bakanlığı tarafından onay verildiği ve Kongre'ye bu onayı bildiren gerekli sertifikanın gönderildiği ifade edildi.

Teslimatın 2027'de başlayacağının tahmin edildiği belirtilen açıklamada, satışın ağır hizmet tank römorklarının yanı sıra yedek ve onarım parçalarını, alet ve sürücü takımlarını, teknik belgeler ve lojistik program desteği gibi unsurları içerdiği bildirildi.

GANTZ'DAN ERKEN SEÇİM TALEBİ: 'NEFRET SÖYLEMİ KULLANIYOR'

İsrail'de muhalefetteki Ulusal Birlik Partisi lideri ve milletvekili Benny Gantz ise sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından bir paylaşım yaparak Başbakan Benjamin Netanyahu'yu ordu yöneticilerine ve politikalarını protesto edenlere karşı 'nefret söylemini kullanmakla' suçladı ve erken seçim yapılması talebini yineledi.

Haziran ayında Savaş Kabinesi'nden istifa eden milletvekili Benny Gantz, "Erken seçime gitme ve ulusal mutabakat hükümetini kurma zamanı artık geldi" ifadelerini kullandı. Muhalif lider Gantz, 'Netanyahu'nun nefret söylemlerine rağmen hala birlik için kendisiyle konuşanların olmasına anlam veremediğini' sözlerine ekledi.

Gantz, İsrail'deki muhalif kesimlerle daha önce de Gazze savaşını kendi çıkarları için kullanmakla suçladığı Netanyahu'yu istifaya çağırarak erken seçim talep etmişti. İstifa ve erken seçim taleplerini reddeden Benjamin Netanyahu ise bu durumda 'devletin felç olacağı' ve rehine takası müzakerelerinin sekteye uğrayacağını iddia ediyor.

(ANADOLU AJANSI)