ABD'den Rusya'ya 'Navalni' yaptırımı

ABD, Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni'yi 'zehirleme girişimi' nedeniyle yedi üst düzey Rus yetkiliye yaptırım uygulanacağını duyurdu. Kararın, 'Avrupa Birliği ile koordineli olarak alındığı' belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de Joe Biden yönetimi, Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni'yi 'zehirleme girişimi' nedeniyle yedi üst düzey Rus yetkiliye ve 14 kuruluşa yaptırım getirdi. Reuters ajansına konuşan bir ABD hükümeti yetkilisi, "Rusya'yla ilişkileri ne bitirmeye ne de tırmandırmaya çalışıyoruz" dedi. Kararın, Avrupa Birliği'yle (AB) 'koordineli bir şekilde alındığı' ifade edildi. 

Yaptırım uygulanacak isimler arasında Federal Güvenlik Servisinin (FSB) Başkanı Aleksandr Bortnikov, Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi İç Politika Yöneticisi Andrey Yarin, Devlet Başkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı Sergey Kiriyenko, Savunma Bakan Yardımcıları Pavel Popov ve Aleksey Krivoruçko, Rusya Ceza İnfaz Kurumları Müdürü Aleksander Kalaşnikov ile Rusya Başsavcısı Igor Krasnov yer aldı. 

AB'den yapılan açıklamada, Navalni'nin Rusya'da tutuklanması nedeniyle dört üst düzey Rus yetkiliye yaptırım uygulandığını duyurulmuştu. Bu kapsamda, belirlenen kişilere vize yasağı getirildi ve varlıkları donduruldu.

AB'nin yaptırım listesinde ise, Rusya Ceza İnfaz Kurumları Müdürü Aleksander Kalaşnikov ve Rusya Başsavcısı Igor Krasnov'un yanı sıra Rusya Soruşturma Komisyonu Başkanı Aleksander Bastrykine ile Rus Ulusal Muhafızları Başkanı Viktor Zolotov'un yer aldığı kaydedildi. (DIŞ HABERLER/AA)