AB’de göç anlaşması: ‘Daha fazla acıya sebep olacak’

Uluslararası Af Örgütü, AB kurumlarının bugün üzerinde uzlaşmaya vardığı Göç ve Sığınma Anlaşması'nın Avrupa'daki sığınmacı hukukunu on yıllarca geri götürdüğünü belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası Af Örgütü, Avrupa Birliği (AB) Konseyi ile Avrupa Parlamentosu'nun (AP) AB'nin sığınmacı ve göç konusundaki hukuki çerçevesini tamamen gözden geçirecek beş temel düzenlemenin siyasi noktaları konusunda anlaşmaya varması hakkında açıklama yaptı. Af Örgütü'nden yapılan açıklamada, uzlaşmaya varılan Göç ve Sığınma Anlaşması'nın 'çekilen acıları artıracağı' uyarısında bulunuldu. 

Üzerinde uzlaşmaya varılan 'reformların' Avrupa'daki sığınma hukukunu 'onlarca yıl geriye götüreceğini' ifade eden Af Örgütü, bunun aynı zamanda insanların daha fazla acı çekmesine yol açacağını ifade etti. Anlaşmanın 'hareket halindeki insanların haklarını azaltacağı' uyarısında bulunan örgütün Avrupa Kurumlar Ofisi Direktörü Eve Geddie, "Bu anlaşma, Avrupa sığınma hukukunu onlarca yıl geriye götürecek. Bunun olası sonucu, AB'de sığınma talep eden bir kişinin yolculuğunun her adımında çektiği acının artması olacak. Bu anlaşma, bu kişilerin AB dışındaki ülkelerden gördüğü muameleden Avrupa sınırında sığınmaya erişim ve hukuki desteğe ve AB'ye kabul edilmesine kadar insanların güvenliğe erişimini zorlaştırmak üzere tasarlanmış" değerlendirmesinde bulundu. 

'AB SINIRLARININ ÖTESİNDEKİ ÜLKELERE BAĞIMLILIK ARTACAK'

AB'nin vardığı anlaşmanın daha fazla kişinin AB sınırlarında fiili olarak alıkonulmasına da sebep olacağını belirten Geddie, göç anlaşmasının İtalya, İspanya ve Yunanistan gibi ülkelere destek vermediğini ifade etti. Geddi, Arnavutluk, Libya, Tunus ve Türkiye ile yapılan göç anlaşmalarına da işaret ederek, bu anlaşmanın göçün yönetimi konusunda AB'nin kendi sınırlarının ötesindeki ülkelere olan bağımlılığını artırdığını ifade etti.

Af Örgütü'nün uzun süredir AB'nin sığınmacı reformunu yaparken insan haklarını merkeze almasını talep ettiğini, ancak bu talebin yerine getirilmediğini belirten Geddie, anlaşmanın AB'deki sığınma sistemlerinde yaşanan sorunları da çözmeyeceğini belirtti.

AB KONSEYİ: SIĞINMACI VE GÖÇMEN SİSTEMİ DAHA VERİMLİ ÇALIŞACAK

AB Konseyi'nden bugün yapılan yazılı açıklamaya göre, Konsey'in dönem başkanı İspanya, AP ile sığınmacı ve göçmen reformu konusundaki görüşmelerinde sonuç aldı. Buna göre, taraflar, sığınmacı ve göç konusundaki hukuki çerçeveyi tamamen gözden geçirecek beş temel düzenlemenin siyasi noktaları konusunda anlaşmaya vardı.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, söz konusu düzenlemelerin AP'de onaylanması durumunda, AB'nin sığınmacı ve göçmen sisteminin daha verimli çalışmasının beklendiği kaydedildi. İspanya İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska Gomez de konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, anlaşma çerçevesinde uzlaşılan başlıkların sığınmacı ve göçmen yönetiminin tüm aşamalarına değindiğini belirtti.

4 EKİM'DE ANLAŞMAYA VARILMIŞTI

Avrupa Birliği (AB), 2015 yılındaki mülteci hareketliliğinden bu yana sığınmacıların üye ülkeler arasında nasıl dağıtılacağına ve iltica başvuruları reddedilenlerin nasıl geri gönderileceğine çözüm arıyor. AB Komisyonu'nun bu hedefle hazırladığı "Göç ve İltica Anlaşması" üye ülkelerin farklı tutumları nedeniyle kabul edilemiyor.

Fransa'nın AB dönem başkanlığı sürecinde paket üzerinde ilerleme sağlanabilmesi için 'adım adım yaklaşımı'nı benimsemesi üzerine, bakanlar 8-9 Haziran'daki toplantılarında anlaşmanın 'zorunlu dayanışma mekanizması' gereğince göçmenlerin AB ülkelerine adil dağıtımı, göçmen kabul etmeyen ülkelerin her bir kişi başına, ev sahipliği yapan ülkeye 20 bin avro ödemesini öngören kuralların üzerinde nitelikli çoğunlukla anlaşma sağlamıştı.

4 Ekim'de üye ülkelerin temsilcileri Brüksel'de büyükelçiler düzeyinde yaptıkları toplantıda, Göç ve İltica Anlaşması'nın son unsuru olan göç krizlerinin yönetimi hususu üzerinde anlaşmıştı. Ardından metnin üzerinde AP ve AB Konseyi arasında müzakereler başlamıştı. Bugün, AB'nin yeni göç ve iltica kuralları üzerinde üçlü müzakerelerin (AB Konseyi, Avrupa Komisyonu ve AP) sonucunda uzlaşıya varılmış oldu.

AB kurumları, AP seçimlerinin Haziran 2024'te yapılacak olması dolayısıyla mevcut yasama yılının bitimine aylar kala üye ülkelerin anlaşma üzerinde bir an önce uzlaşmasını istiyor. Ardından yeni kuralların yasalaşması için üç AB kurumu; Konsey, Komisyon ve Parlamento arasında üçlü müzakerelere geçilecek. (DIŞ HABERLER)