AB'den İsrail'e 'Norveç' tepkisi: Oslo Anlaşmaları'nın ruhuna aykırı

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, İsrail'in Norveç'in Filistin nezdindeki diplomatik temsilcilerinin akreditasyonunu iptal etmesini kınadı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Filistin devletini tanıdığını duyuran Norveç'in Filistin nezdindeki diplomatik temsilcilerinin akreditasyonunu iptal eden İsrail'e tepki göstererek, bu adımı şiddetle kınadığını bildirdi. Norveç, Avrupa Birliği'ne üye olan Avrupa ülkeleri arasında bulunmuyor.

'BU, İSRAİL VE NORVEÇ ARASINDA İKİLİ BİR MESELE DEĞİL'

AA'nın aktardığına göre Borrell'in ofisinden 8 Ağustos Perşembe günü yapılan yapılan açıklamada, Yüksek Temsilci Borrell'in, kararın ardından Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiği kaydedildi. Kararın 'Oslo Anlaşmaları'nın ruhuna aykırı olduğu' belirtilen açıklamada, "Filistin Yönetimi ile normal ilişkileri ve işbirliğini orantısız şekilde bozan bu haksız kararı şiddetle kınıyorum" denildi.

Açıklamada, Josep Borrell'in talimatı doğrultusunda Tel Aviv'deki AB Delegasyonu Başkanı'nın, konuya ilişkin birliğin tavrını İsrail hükümetine ilettiği aktarılarak, "Bu mesele İsrail ve Norveç arasındaki ikili bir mesele olmayıp, Orta Doğu'da barış ve istikrar için çalışan herkesi ilgilendiren bir meseledir" değerlendirmesi yapıldı.

'AB, NORVEÇ İLE TAM DAYANIŞMA İÇİNDE'

Norveç'in Orta Doğu'daki barış süreci ve Filistin halkına destek sağlanması konularında önemli rol oynadığına dikkat çekilen açıklamada, Avrupa Birliği'nin Norveç ile 'tam dayanışma' içinde olduğu ifade edildi.

İsrail, dün, Filistin devletini tanıdığını duyuran Norveç'in Filistin nezdindeki diplomatik temsilcilerinin akreditasyonunu iptal ettiğini duyurmuştu. Norveç Dışişleri Bakanı Eide, İsrail'in kararının Norveç'in Filistin halkına yardım etme kabiliyetini etkileyen 'aşırı bir eylem' olduğunu belirtmiş ve bu adımın sonuçları olacağını bildirmişti.

OSLO ANLAŞMALARI

Oslo veya 1. Oslo olarak da bilinen 'geçici öz yönetim düzenleme ilkeleri bildirgesi' anlaşması, Norveç'in başkenti Oslo'da düzenlenen görüşmelerin ardından 13 Eylül 1993 tarihinde dönemin İsrail Başbakanı İzak Rabin ve yine dönemin Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) lideri Yaser Arafat arasında ABD'nin başkenti Washington’da imzalanmıştı.

Anlaşmayla, taraflar arasında yıllardır süren çatışmanın sona ermesi, önce geçici Filistin Yönetimi’nin kurulması ve 1999 yılında da bağımsız Filistin Devleti'nin kurulmasıyla adil, kalıcı ve kapsamlı bir barışa ulaşılması hedeflenmişti.

Birincisini takiben, 28 Eylül 1995'te imzalanan 'İkinci Oslo Anlaşması' çerçevesinde işgal altındaki Batı Şeria A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı. Batı Şeria'nın yüzde 18'ini kapsayan 'A bölgesinin' yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik 'B bölgesinin' idari yönetimi Filistin'e, güvenliği ise İsrail'e devredilirken, yüzde 61'ini kapsayan 'C bölgesinin' idare ve güvenliği İsrail'e bırakılmıştı.

NORVEÇ, 28 MAYIS'TA FİLİSTİN'İ RESMEN TANIDI

Norveç, 28 Mayıs'ta Filistin devletini resmen tanıdığını bildirmişti. İsrail ise Filistin devletini resmen tanıyan İrlanda ve Norveç'teki büyükelçilerini geri çağırmıştı.

Norveç'in de İrlanda ve İspanya ile eş zamanlı tanıma kararı almasının ardından Filistin devletini tanıyan ülke sayısı 146'ya yükselmişti.

(ANADOLU AJANSI)