ABD'li dağcı sedyeyle 300 metre derinlikteki kampa taşındı

1276 metre derinlikteki Morca Mağarası'nda rahatsızlanarak mahsur kalan ABD'li dağcı Dickey'in tahliyesinde ikinci aşama da tamamlandı. Dickey, sedyeyle 300 metre derinlikteki kampa taşındı.

Toros Dağları'nın 2 bin 200 rakımındaki bölgede kurulan koordinasyon çadırında ekipler planlama yapıyor.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mersin'in Anamur ilçesinde, keşif için indiği Morca Mağarası'nda rahatsızlanan ABD'li dağcı Mark Dickey için 8 ülkeden 196 personelle başlatılan tahliye çalışması devam ediyor.

3 Eylül'de 15 kişilik grupla indiği Morca Mağarası'nda mide kanaması geçiren 40 yaşındaki Dickey'in sağlığı, yaklaşık 1040 metre derinlikte yapılan ilaç tedavisi ve kan nakliyle iyiye gitti

Doktorların tahliye kararı vermesi üzerine 9 Eylül'de başlanan çalışmalar kapsamında Dickey, sedyeyle mağaranın 300 metre derinliğinde kurulan kamp alanına çıkarıldı.

Sağlık durumunun iyi olduğu belirtilen Dickey'in, doktor gözetiminde dinlendiği ve koşullar dahilinde tahliyeye devam edileceği bildirildi.

Tahliyenin sorunsuz tamamlanması için Toros Dağları'nın 2 bin 200 rakımındaki alanda kurulan koordinasyon çadırında, AFAD, UMKE, jandarma, Avrupa Mağara Kurtarma Derneği (ECRA) ve Türkiye Mağaracılık Federasyonu ekipleri hazır bekliyor.

 ABD'li dağcı Mark Dickey' (sağda) mağarada mide kanaması geçirdi.

'1,5 GÜNE MAĞARADAN ÇIKAR'

İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Cenk Yıldız, mağaradaki kurtarma çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Bölgede 3 Eylül'de başlayan çalışmaların sağlık personellerinin kontrolünde yürütüldüğünü anlatan Yıldız, "Ekipler, Mark'ın yukarıya en tehlikesiz ve sağlıklı şekilde çıkması için seferber olmuş durumdalar. Süreç doktor eşliğinde devam ediyor. Mark'ın sağlık durumu gayet iyi. Yaklaşık 1,5 gün sonra mağaradan çıkışını tamamlamasını bekliyoruz." dedi.

DAMAR YOLUYLA BESLENİYOR

Türkiye Mağaracılık Federasyonu medikal sorumlusu Tulga Şener de mağarada çalışabilecek İtalyan, Macar, Bulgar ve Hırvat olmak üzere 4 doktor ekibinin bulunduğunu aktardı.

Mark Dickey'in sağlık sürecine ilişkin bilgi veren Şener, "Mark'ın taşınması, 1040 metredeki tedavisi sonrasında doktorun onay vermesiyle başladı. Kendisine çeşitli tedaviler yapıldı. Daha sonra 680 metreye çıkarıldı." dedi. Şener, burada Dickey'e kan nakli yapıldığını ve daha sonra 500 metreye gelindiğini belirterek, ABD'li dağcının damar yoluyla beslendiğini ifade etti.

Tüm yol boyunca, kamplarda, iniş ve çıkışlarda Dickey'e mutlaka bir doktorun eşlik ettiğini aktaran Şener, "Mark'ın genel durumu, nabız, tansiyon, ateş, solunum ve bilinçle ilgili her şeyi şu an itibarıyla çok normal. Her şeyin olumlu ve iyi gideceğini düşünüyoruz. Kendisi 300 metreye getirildi. Daha sonra 160 metrede bir medikal kampımız var. Gerekirse orada medikal tedavisi yapılarak bu taşıma tamamlanmaya çalışılacak." diye konuştu. (HABER MERKEZİ)