ABD'li diplomatlardan ABD Dışişleri'ne çağrı: Yabancı liderler gibi Trump'ı da kınayın

ABD'de 100'den fazla diplomat, Kongre baskını nedeniyle Başkan Trump'ın kınanması için Dışişleri Bakanı Pompeo'ya mektup yazdı. "Tıpkı barışçıl protestolara müdahale etmek ve seçmenleri hiçe saymak için şiddete başvuran yabancı liderleri rutin olarak kınadığımız gibi..." denilen mektupta, "Dünyaya bizim sistemimizde hiç kimsenin -başkanın bile- hukukun üzerinde olmadığını anlatmamız kritik önem taşıyor" ifadeleri kullanıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de Başkan Donald Trump'ın destekçilerinin başkanlık seçimi sonuçlarının resmileşmesini engellemek için Kongre'yi basması karşısında sesini yükseltenlere diplomatlar da katıldı. 100'ü aşkın diplomat, Amerikan Dışişleri'nin, Başkan Trump'ın olaylardaki rolünü 'tıpkı benzer olaylarda yabancı liderlerin kınandığı gibi' kınanmasını istiyor.

'BİZİM SİSTEMİMİZDE BAŞKAN BİLE HUKUKUN ÜZERİNDE DEĞİL'

Diplomatlar, Vietnam Savaşı sırasında hükümetin politikalarına aykırı görüşlerin ele alınması için kurulan 'muhalefet kanalı' isimli platform üzerinden bir mektubu dolaşıma soktu. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya gönderilmesi planlanan mektupta şu ifadeler kullanılıyor:

"Dışişleri Bakanlığı, Başkan Trump'ın Amerikan hükümetine yönelik bu şiddet içeren saldırıdaki rolünü açıkça kınamalı. Tıpkı barışçıl protestolara müdahale etmek ve seçmenlerin iradesini hiçe saymak için şiddet ve sindirmeye başvuran yabancı liderleri rutin olarak kınadığımız gibi, Dışişleri Bakanlığı'nın bu olaylara dair kamuoyuna yapacağı açıklamalar Başkan Trump'ı da adıyla anmalı. Dünyaya bizim sistemimizde hiç kimsenin -başkanın bile- hukukun üzerinde olmadığını veya eleştiriden muaf tutulmadığını anlatmamız kritik önem taşıyor." 

'220 YILDIR DEVAM EDEN BATIŞÇIL İKTİDAR DEVRİ SEKTEYE UĞRATILDI'

Amerikan basınına sızdırılan mektupta, "Başkan Donald Trump, onlarca mahkemenin reddettiği temelsiz hile iddialarını aylar boyu gündeme getirdikten sonra, bazıları silahlı olan destekçilerini, özgür ve adil bir başkanlık seçiminin sonuçlarının tasdiklendiği sırada Kongre'yi basmaları için teşvik etti. Bu kışkırtması, şiddet içeren bir isyanın, beş kişinin ölümünün, yaralanmaların, hasarın ve hükümet mallarına yönelik vandalizmin yanı sıra demokratik sistemimize ve yurtdışındaki imajımıza yönelik büyük bir hasara yol açtı. [Trump], Amerikan seçimlerinde partiler arasında 220 yıldır kesintisiz şekilde devam eden barışçıl iktidar devrinin sekteye uğratılmasında temel bir rol oynadı" denildi.

'KURULUŞ İLKELERİNİ İHLAL ETTİ'

Mektupta, Trump'ın 'adil ve özgür seçimlerin ardından şiddeti kışkırtmasının kabul edilemez olduğu ve Amerikan yasalarını, demokratik değerlerini, ülkenin kuruluş ilkelerini ve barışçıl iktidar değişimi geleneğini ihlal ettiği' belirtildi. İmzacı diplomatlar, Amerikan Dışişleri'nin olaylarla ilgili açıklamalarında Trump'tan alıntı yapmamasını isteyerek, 'başkanın bu konuda güvenilir olmadığını' ekledi.

POMPEO NE YAPAR?

Mektubun kısa süre içinde Dışişleri Bakanı Pompeo'ya gönderilmesi bekleniyor. Ancak Amerikan basını, kendi geleceği için siyasi amelleri bulunan Pompeo'nun Trump'ı hiçbir zaman kamuoyu önünde eleştirmediğini, diplomatlara Joe Biden'ın seçim zaferini kabul etme talimatı vermek için de Kongre'deki oturumu beklediğine dikkat çekti. Bir ABD Dışişleri yetkilisinin de perşembe günkü olaylardan sonra Twitter'da Trump'ın sorumlu olduğunu yazması sonrası kovulduğu da belirtiliyor. CNN'e konuşan bir yetkiliyse, mektubun siyasi olduğunu ve Biden yönetimine hazırlanan kişilerce imzalandığını savundu. (DIŞ HABERLER)