ABD'li eski bakandan 'Erdoğan' yorumu: Stockholm sendromu Putin'i memnun ediyor

ABD'nin eski savunma bakanı Esper, İsveç'in NATO üyelik başvurusu ve 14 Mayıs seçimleri ile ilgili yazısında, "Türkiye'nin Erdoğan Stockholm sendromu Putin'i memnun, NATO'yu tehdit ediyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin eski savunma bakanı Mark T. Esper, Fox News için İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusu bağlamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i konu alan bir makale yazdı.

Mark T. Esper, "Türkiye'nin Erdoğan Stockholm sendromu Putin'i memnun, NATO'yu tehdit ediyor" başlıklı makalesinde, "Bazen Erdoğan'ın NATO için Putin'e göre daha büyük bir zorluk teşkil ettiğini hissediyordum" ifadelerini kullandı.

'YANITI, TÜRKİYE'NİN SINIRLARININ ÖTESİNDE PUAN KAZANMAK'

Makalesine başlarken 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerini hatırlatan ABD'nin 27'nci Savunma Bakanı Esper, seçimlerin yalnızca Türkiye halkı için önemli olmadığını, aynı zamanda 'NATO'nun geleceği ve Avrupa'daki güvenlik için' de önemli olduğunu ifade etti. Erdoğan'ın Türkiye'yi 20 yıl boyunca 'gittikçe daha otoriter bir hâl alan bir eğilimle yönettiğini' yazan Esper, "Şimdi ise belki de kendisine seçimlerde hiç olmadığı kadar büyük zorluk çıkaran birleşmiş bir muhalefet ile karşı karşıya" gözlemini paylaştı. 

Erdoğan'a özellikle ekonomi, demokrasi ve depremler konusunda eleştiriler getirildiğini hatırlatan Esper, "Yanıtı, Türkiye'nin sınırlarının ötesinde puan kazanmak oldu" dedi.

'ERDOĞAN'IN DAHA BÜYÜK BİR ZORLUK OLDUĞUNU HİSSEDERDİM'

Erdoğan'ın uluslararası alanda pek çok rol oynadığını ve çoğu zaman yurt dışındaki profilini ve Türkiye'deki siyasi desteğini güçlendirecek konuları ele alıp o yönde stratejiler izlediğini yazan eski savunma bakanı, "Pentagon'daki görevim sırasında, bazen Erdoğan'ın NATO için Putin'e göre daha büyük bir zorluk teşkil ettiğini hissederdim" dedi.

Bunun 'dile kolay olmadığını' ve Türkiye'nin NATO'nun 'en eski, en ehil ve stratejik üyelerinden biri' olduğunu söyleyen Esper, bundan birkaç yıl önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Washington'ı pek çok mesele ile meşgul ettiğini, bu meseleler arasında 'Yunanistan'a yönelik tehditlerin, Akdeniz'deki Fransa savaş gemilerine saldırgan bir şekilde çıkarılan zorlukların, Brüksel'de NATO'nun savaş planlarına verilecek onayın bloke edilmesinin ve Rusya'dan hava savunma sistemi alınmasının' olduğunu kaydetti. 

'MOSKOVA'YI MEMNUN EDEN AÇIKÇA SİYASİ BİR HAMLE'

Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliği önündeki en büyük engel olduğunu söyleyen Esper, bunun Ukrayna-Rusya savaşı sürerken yaşandığını hatırlatarak, "Bu, eminim ki Moskova'yı memnun eden açıkça siyasi bir hamle" ifadelerini kullandı.

Pek çoklarının Erdoğan'ın İsveç'e karşı sert bir tutum takınarak Türkiye'deki milliyetçi çevrelerden aldığı desteği konsolide etmeyi amaçladığını söylediğini hatırlatan Esper, Ankara'nın PKK ile ilgili meşru korkularının olduğunu ifade ederek İsveç'in bu endişeleri gidermek için pek çok adım attığını belirtti. İsveç'in attığı bu adımların Madrid'de imzalanan Üçlü Muhtıra kapsamında atıldığını da hatırlatan Esper, "Fakat zaman geçip seçimler yaklaştıkça Erdoğan yeni taleplerde bulunarak İsveç'e karşı el yükseltmeyi sürdürdü" dedi.

'AKSİ TAKDİRDE MOSKOVA'YA BİR İHTİLAH MESAJI VERMİŞ OLURUZ'

İsveç'in NATO üyeliğinin ittifakı geliştireceği görüşünü de paylaşan ABD'nin eski savunma bakanı, "Türkiye'deki seçimlere günler kaldı. Bu esnada, Ukrayna'daki savaş devam ederken sınır hattındaki müttefikler ve İsveç gibi NATO üyesi olmayan ülkeler Putin'in menüsündeki sıradaki ülkenin kendileri olup olmadığından endişe duyuyor. Bu noktada 14 Mayıs'taki seçimler geçene kadar yapılacak pek bir şey yok. Fakat ondan sonra ABD ve müttefikleri Ankara'nın İsveç'in ittifaka alınmasını bir an önce onaylamasını talep etmeli" dedi. 

Esper, makalesine şu sözlerle son verdi: "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a doğru olanı yapması için gereğinden fazla zaman verildi. Eğer kıpırdamazsa o zaman baskıyı ciddi oranda arttırmanın ve Stockholm için yeşil ışık anlamına gelecek gerekli harekette bulunmanın zamanıdır. Aksi takdirde, Moskova'ya Ukrayna'daki operasyonlarında ve Putin'in bölgedeki daha geniş amaçları için cesaret verecek bir ihtilaf mesajı verebiliriz. İsveç'i NATO'ya kabul etmek ise sadece ülkenin güvenliğini geliştirmeyecek, (ironik bir şekilde) Türkiye de dahil tüm diğer NATO müttefiklerinin güvenliğini artıracak." (DIŞ HABERLER)