ABD'li yetkili, Antep'te Suriye Geçici Hükümeti Başkanı'yla görüştü

ABD Dışişleri Bakanlığı Suriye Bölgesel Platformu Direktörü Nicholas Granger, Antep'te Suriye Geçici Hükümeti Başkanı Abdurrahman Mustafa ile görüştü.

Fotoğraf: Abdurrahman Mustafa - Twitter/X hesabı
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la görüşme ve normalleşme mesajları verirken, kuzeydoğu Suriye’de bazı siyasi parti ve silahlı gruplar tarafından yapılan protestoları yakından izleyen Washington yönetiminin Esad hükümetine muhalif yönetimle görüşme trafiğini arttırdığı belirtildi. Buna göre, sekiz ay içinde İstanbul ve Antep'te dört görüşme gerçekleştirildi. 

T24 haber sitesinden Namık Durukan'ın haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı Suriye Bölgesel Platformu Direktörü Nicholas Granger başkanlığındaki bir heyet, görüşmeler kapsamında Geçici Hükümet'in Bakanlar Kurulu toplantısına da katıldı. Görüşmelerde Suriye Milli Ordusu‘nun (SMO) yapılanması, muhalefet yönetimindeki reformlar, ekonomik faaliyetler ve bölgedeki sorunlar ele alındı. Habere göre, ilk görüşme geçen yılın aralık ayında, ikinci görüşme 2024’ün nisan ayında, üçüncü görüşme ise 25 Mayıs’ta ABD’nin İstanbul Konsolosluğu’nda yapıldı. Suriye Geçici Hükümeti Başkanı Abdurrahman Mustafa ile ABD Dışişleri Bakanlığı Suriye Bölgesel Platformu Direktörü Granger arasındaki son görüşme ise merkezi Antep'te olan Suriye Geçici Hükümet Temsilciliği’nde gerçekleşti.

MUSTAFA: ORDUNUN YAPILANMASI DA GÖRÜŞÜLDÜ

Geçici Hükümet Başkanlığı'nın yanı sıra Suriye Türkmen Meclisi ve Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Eş Başkanlığı görevlerini de sürdüren Mustafa, ABD Dışişleri Bakanlığı Suriye Bölgesel Platformu Direktörü Sayın Granger ve beraberindeki heyeti, geçtiğimiz perşembe günü geçici hükümetin Antep'teki merkezinde kabul etti. 

Sosyal medya hesabından görüşmeye dair bilgi aktaran Abdurrahman Mustafa, Granger ve beraberindeki ekip ile Geçici Hükümet'in son dönemde bölgede her düzeyde kalkınmaya yönelik atılan önemli adımları gözden geçirdiklerini söyledi. ABD heyetinin, Suriye Geçici Hükümeti Bakanlar Kurulu toplantısının bir kısmına katıldığını aktaran Abdurrahman Mustafa, görüşmeyi özetle şöyle aktardı:

“Bakanlar, uygulanan ve uygulanmaya devam eden hükümet projeleri ve gelecek planları hakkında sunumlar yaptı. Ulusal ordunun yapılanması ve uluslararası insani hukuka ve insan haklarına bağlı profesyonel subaylar yetiştirecek askeri akademinin kurulması konusunda hükümetin gerçekleştirdiği önemli reformlar da görüşüldü."

'TOPLANTILAR DEVAM EDECEK'

Açıklamasında, "Sayın Nicholas ise Suriye'de insani çalışmalar ve istikrarın sağlanması amacıyla hükümetin üstlendiği projeler için hükümete teşekkür etti ve Amerika Birleşik Devletleri'nin Suriye'deki istikrar ve yardım programına verdiği desteği vurguladı" diyen Mustafa, Granger'ın 'ayrıca bu toplantının önemini ve geçici hükümetin çalışmaları, karşılaştığı engeller ve bunların üstesinden gelme yolları hakkında bilgi edinme fırsatı teşkil ettiğini vurguladığını' aktardı. Mustafa, "Sonuç olarak, bu toplantıların devam ettirilmesi ve iki taraf arasındaki ilişkinin öneminin ve bu ilişkinin gelecekte güçlendirilmesi ihtiyacının vurgulanması konusunda mutabakata varıldı" diye konuştu. 

ABD'DEN AÇIKLAMA

ABD'nin Şam Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada ise Granger ve beraberindeki heyetin, 'insan haklarına saygıyı artırma, hesap verebilirliği sağlama çabaları da dahil olmak üzere Suriyelilerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çabaları görüşmek üzere Geçici Hükümetin Başbakanı ile bir araya geldiği' belirtildi. Açıklamada Granger'ın ABD'nin Suriye muhalefetine verdiği desteğe ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 Sayılı Kararına vurgu yaptığı ifade edildi. Geçici Hükümet Başkanı Mustafa’nın kısa süre önce Antep'teki makamında Fransa Başkonsolos Yardımcısı Amal Benhagogh ile görüşme yaptığı bildirildi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)