ABD'li yetkililer: Türkiye Karadeniz talebini yanlış anlamış olabilir, gemilerin gitmesi kesin değildi

Washington'ın Karadeniz'e iki savaş gemisi göndermekten geri adım attığının sızdırılması sonrası Reuters'a konuşan ABD'li yetkililer: Karar kesin değildi. Türkiye bildirimi yanlış anlamış olabilir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Ukrayna krizi nedeniyle Karadeniz'e savaş gemisi gönderme kararından geri adım attığı belirtilirken, Reuters ajansına konuşan Amerikalı yetkililer "Türkiye ilk bildirimi yanlış anlamış olabilir" iddiasında bulundu. Ajansa isim vermeden konuşan yetkililer, gemileri gönderme kararının 'hiçbir zaman kesinleşmediğini' önde sürdü.

TATBİKAT VE PUTIN-BIDEN GÖRÜŞMESİNİN ARDINDAN 'iPTAL'

ABD'nin Ukrayna-Rusya sınırında tırmanan gerilim nedeniyle Karadeniz'e iki savaş gemisi göndereceği ve gemilerin Boğazlardan geçişi için Ankara'daki Büyükelçiliği üzerinden, Montrö Sözleşmesi kapsamında Türkiye'ye bildirimde bulunduğu belirtilmişti. Bu girişime sert tepki gösteren Rusya'nın dün Karadeniz'de bir tatbikat düzenlemesinin ve ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le önceki gün gün yaptıkları görüşmede bir zirve teklif etmesinin ardından, Türk diplomatik kaynaklar ABD'nin gemilerin geçişini iptal ettiğini duyurmuştu. 

'ÖNCEDEN ONAY ALMIŞ OLMAK İÇİN DÜZENLİ BİLDİRİM YAPIYORUZ'

Reuters'a konuşan ABD'li yetkililer ise 'Türkiye'nin bildirimi yanlış anlamış olabileceğini ve gemilerin Karadeniz'e konuşlandırılacağının hiçbir zaman teyit edilmediğini' savundu. Yetkililer, ABD'nin Karadeniz'e potansiyel geçişler için Türkiye'ye sık sık bildirimde bulunduğunu ama 'bir talebin, gemilerin illa ki geçeceği değil anlamına gelmediğini' söyledi. Yetkililer, bu tür taleplerin 'geçme kararının kesinleşmesi halinde gerekli olan onayın önceden alınmış olmasını garanti ettiğini' söyledi. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Karadeniz ABD Ukrayna