'Abdullah Çatlı Meydanı' Meclis gündeminde

Pervin Buldan, Bakan Yerlikaya'ya Nevşehir Belediyesi'nin kentteki bir meydana 'Abdullah Çatlı' adını vermesiyle ilgili, "Hukuk ilkeleri ve insanlık değerleri ile bağdaşmakta mıdır?" diye sordu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan, Nevşehir Borsa Meydanı’nın isminin Nevşehir Belediye Meclisi kararıyla 'Abdullah Çatlı Meydanı' olarak değiştirilmesini Meclis gündemine taşıdı.

Buldan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, "İnsanlığa karşı işlenmiş suçları içinde barındıran bu ülkenin en karanlık dönemimin baş aktörlerinden ve tetikçilerinden olan bir katilin isminin Nevşehir de bir meydana verilmesi hukuk ilkeleri ve insanlık değerleri ile bağdaşmakta mıdır?" diye sordu.

Buldan, önergesinde şu ifadeleri kullandı: 

"Nevşehir ilinde bulunan Borsa Meydanı’nın isminin Nevşehir Belediye Meclis kararıyla Abdullah Çatlı Meydanı olarak değiştirildiği Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı tarafından kamuoyuna deklare edilmiştir. 

Abdullah Çatlı; siyasi cinayetler, bombalı saldırılar, kahvehanelerin taranması, evrakta sahtecilik, adam kaçırma, yasadışı çete üyesi olma, suikast düzenleme olaylarında planlayıcı ve tetikçi olarak önemli roller üstlenen bir isimdir. Çatlı, Ankara Bahçelievler’de 7 TİP’Lİ öğrencinin katledilmesinin baş sorumlularından birisidir. Yine Kürt iş adamlarını hedef alan siyasi operasyonlar ve cinayetlerde bizzat yer aldığı devletin resmi belgelerinde bulunmaktadır. 3 Kasım 1996 tarihinde Susurluk’ta gerçekleşen trafik kazasında gün yüzüne çıkan çetenin bir üyesi olarak yaşamını yitirmiştir. Bu olay üzerine dönemin Başbakanı Tansu Çiller tarafından “devlet için kurşun atanda, yiyende şereflidir” denilerek hem utanç verici bir şekilde sahiplenilmiş hem de dönemin başbakanı tarafından da Çatlının bir katil olduğu tescillenmiştir."

Pervin Buldan, İçişleri Bakanı Sayın Ali Yerlikaya'ya şu soruları yöneltti:

"1. İnsanlığa karşı işlenmiş suçları içinde barındıran bu ülkenin en karanlık dönemimin baş aktörlerinden ve tetikçilerinden olan bir katilin isminin Nevşehir de bir meydana verilmesi hukuk ilkeleri ve insanlık değerleri ile bağdaşmakta mıdır?

2. Bir katilin isminin bir şehir meydanına verilmesi; bu kişinin sorumlusu olduğu cinayetleri ve insanlığa karşı işlediği suçları aklamak anlamına gelmiyor mu? 

3. Bir katilin isminin bir meydana verilmesi suretiyle temize çekilmeye çalışılması, toplumun tamamına karşı bir tehdit değil midir?

4. Bir yandan ülkenin en önemli meydanlarından birinde çeyrek asrı aşkın bir süredir hakikat ve adalet mücadelesi yürüten cumartesi annelerinin talepleri hala karşılanmamışken diğer taraftan bir başka meydana bu karanlık suçların sorumlularından birinin isminin verilmesine onay verecek misiniz?

5. Suçluyu övme ve toplumun tamamına karşı işlenen suçları aklama anlamına gelen bu karara karşın; Nevşehir belediye başkanı ve belediye meclisi hakkında bakanlığınız idari bir inceleme ve soruşturma başlatmış mıdır?

6. Buna karşın bakanlığınız herhangi bir yaptırımda bulunacak mıdır?

7. Bakanlığınız ülke adına utanç veren bu kararın iptali için girişimde bulunacak mıdır?"