'Açıklanan fiyat tüccara kar, üretici köylüye zarar ettirir'

Buğday fiyatının sosyal medyadan duyurulmasına tepki gösteren Tüm Üretici Köylü Sendikası Başkanı Sadık Turan, "Bu durum tüccara kar ettirip üretici köylüye zarar ettirecek" dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tüm Üretici Köylü Sendikası (Tüm Köy Sen) Genel Başkanı Sadık Turan, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın buğday fiyatını gece sosyal medyadan duyurduğunu belirterek, "Köylünün karşısına yüzleri olmadığı için fiyat açıklamasını da böyle sosyal medyadan duyuruyorlar" dedi.

Turan, "Köylüler, aracılar ve tüccarlar olmak üzere tarım tekellerinin insafına teslim edilmiştir. Açıklanan fiyat ile girdi maliyetleri bile görmezden gelinirken harcanan emek, dökülen alın teri yok sayılmıştır. Bu durum tüccara kar ettirip üretici köylüye zarar ettirecektir" ifadelerini kullandı.

Turan, açıklamasında şunları söyledi:

"Tarım ve Orman Bakanlığı buğday fiyatını sessiz sedasız, sosyal medyadan açıkladı. Geçtiğimiz yıllarda tarım ürünlerinde fiyat açıklaması Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından şaşalı basın açıklamaları eşliğinde yapılırdı. Yeni yöntem gece sosyal medyadan duyuru şeklinde oluyor. Geçtiğimiz yıllarda dişe dokunur bir şey vermeyen AKP iktidarı bu yıl ne çayda ne de buğday ve arpada hiçbir şey vermediği için fiyatı da sosyal medyadan açıklayarak duyurmaktadır. Çünkü Üretici köylünün 25 TL fiyat baklediği yaş çaya 17 TL fiyat verince, 15 TL fiyat beklediği buğdaya 9,25 TL fiyat verince, köylünün karşısına yüzleri olmadığı için fiyat açıklamasını da böyle sosyal medyadan duyuruyorlar. 

Erdoğan'ın AKP iktidarı geçen yıl 8,25 TL fiyat açıkladığı buğdaya bu yıl 9,25 TL fiyat verdi. Arpada ise geçen yıl 7 TL açıklamıştı bu yıl sadece 25 kuruş ekleyerk 7,25 TL verdi. Buğdayda artış % 12, Arpada artış % 3. 2023 Mayısında 18,63TL/lt olan motorin 2024 mayısında 41,39 TL'ye yükseldi, artış % 122 oldu. TÜİK'e göre mayısta yıllık enflasyon yüzde 75,45, oldu. Bağımsız araştırma grubu ENAG'a göre ise mayıs ayında yıllık enflasyon yüzde 120,66 oldu.

2023 yılında ton başına buğdaya 1000 TL, arpaya 500 TL olarak açıklanan fark (prim) ödemesini aylar hatta kimi üretici köylülerin bir yıl sonra aldılar. Hal böyleyken ton başına buğdayda 1750 TL, arpada 750 TL fark (prim) ödemesi yapılmasının da bir anlamı kalmamıştır.

Cepteki, mutfaktaki, mazot pompasındaki, ilaç ve gübredeki enflasyonun % 122'yi bulduğu koşullarda % 12'lik fiyat artışına yetersiz tarım destekleri ve bir de ithalatçı uygulamalar eklenince üretici köylüler, aracılar ve tüccarlar olmak üzere tarım tekellerinin insafına teslim edilmiştir. Açıklanan fiyat ile girdi maliyetleri bile görmezden gelinirken harcanan emek, dökülen alın teri yok sayılmıştır. Bu durum tüccara kar ettirip üretici köylüye zarar ettirecektir. Tarım bakanlığının ise ülke tarımı ve üretici köylüsünün sorumlusu bir bakanlık gibi değil tarım tekelleri ve aracı, tüccar çevrelerinin bakanlığı gibi çalıştığını göstermiştir.  Üretici köylünün emeği tüccar ve ithalatçının kârı durumuna gelirken, cefayı köylü sefayı tarım tekelleri sürmektedir.ükümeti ve ülke üretici köylüsüne çağrımızdır

'İKTİDAR FİYATI REVİZE ETMELİ'

AKP hükümeti girdi maliyetlerindeki artışı da gerçek değerinden hesaplayarak, harcanan emeği dökülen alın terini de içine katarak açıklanan fiyatı revize etmelidir. Aksi durumda dün olduğu gibi bugünde emeğinin karşılığını alamayan üretici köylü, üretime küsecek ve tarımdan kopacaktır. Değeri karşılığında verilmeyen fiyat üretim azalmasını, üretim azalması ithalatı, ithalat ise daha çok dışa bağımlılığı getirecektir.

Üretici köylüleri ürününe, toprağına ve geleceğine sahip çıkmak üzere birleşmeye ve sendikaları Tüm Köy Sen’de örgütlenmeye çağırıyoruz."