Acil göz doktoruna gitmeyi gerektiren 10 belirti
Gözde ışık çakmaları, sarı çapaklanma, çift görme, düz cisimlerin yamuk görülmesi... Bu belirtiler yeterince ciddiye alınmadığında kalıcı görme kaybıyla sonuçlanabilir
DUVAR - Göz hastalıklarında çok da önemli değilmiş gibi görünen belirtiler ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir.
Prof. Dr. Rıfat Rasier göz sağlığında ciddiye alınması gereken işaretleri 10haber'den Özgür Çelenk'e anlattı.
1) Işık çakması
Gözde şimşek çakar gibi ışık parlamaları ya da fotoğraf makinesinin flashına benzer şekilde ışık patlamaları retinada bir yırtığın belirtisi olabilir. Retina, göz küremizin arkasında yer alan bir hücre tabakasıdır. Bu katman ışığı algılayarak görebilmemiz için beynimize sinyaller gönderir. Özellikle sık gelen, şiddeti fazla olan ışık çakmaları ciddiye alınmalı. Duruma müdahale etmezsek sorun ilerleyip ciddi görme kayıplarına, körlüğe neden olabilir. Işık çakmasının varlığında göze damla damlatıp retina muayenesi yapmak gerekir. Retina yırtığını erken aşamada tespit edersek yırtığı lazerle durdurabilir, sorunun tehlikeli hale gelmesini önleyebiliriz. Fakat hastalık ilerlemişse hastayı ameliyat etmek zorunda kalırız.
2) Çift görme
Ani başlayan çift görme, göz kaslarını uyaran sinirlerin etkilendiği bir hastalığın habercisi olabilir. Çift görme bazen beyin tümörü, Graves (bir tiroid hastalığı) gibi başka bir hastalığın ön belirtisidir. Yine şeker hastalığı çift görmeye neden olabilir. Bu tür göz dışı hastalıklarda tek göz kapatıldığında çift görme düzelir. Tek göz kapatıldığında çift görme devam ediyorsa bunun altından katarakt dahil pek çok göz hastalığı çıkabilir. Göz hastalıklarındaki çift görme genellikle aniden değil yavaş yavaş gelişir. Çift görmede tedavi altta yatan nedene göre düzenlenir.
3) Ani görme kaybı
Pek çok nedeni olabilir. Bunların en ciddisi gözü besleyen damarların tıkanmasıdır. Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, damar sertliği, yüksek kolesterol gibi vücutta tüm damarları olumsuz etkileyen sebepler göz damarlarını da etkileyerek damar tıkanıklıklarına yol açabilir. Ani görme kayıpları açısından özellikle şeker hastaları risk grubunda. Kontrolsüz şeker hastalığı göz damarlarını incelterek damarların içindeki kanın kaçmasına neden olur. Bazen kanama gözün içine akar, gözün içi kanla dolduğunda ani görme kaybı ya da görmede azalma ortaya çıkar. Göz damar tıkanıklarının tedavisinde yüksek basınçlı hiperbarik oksijen kullanırız ama gözün görme yeteneğinin geri gelme ihtimali ne yazık ki çok yüksek değil. Görme siniri hastalıkları ve retina dekolmanı (yırtığı) da ani görme kaybına neden olabilir. Bu tür durumlarda acil müdahale, bazen acil ameliyat gerekir.