Adalar Belediyesi'nden Büyükada açıklarında deniz dibi temizliği

Adalar Belediyesi, Çevre Haftası kapsamında Büyükada açıklarında deniz dibi temizliği etkinliği düzenledi. Temizlik esnasında deniz dibinden çıkarılan materyaller, etkinlik alanında sergilendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Adalar Belediyesi, 8 Haziran Cumartesi günü Büyükada Şehir Hatları İskelesi doğu yönü ve Yörükali Prenses Koyu mevkiinde deniz dibi temizliği etkinliğini gerçekleştirdi.

Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında yapılan temizliğe, Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat ve profesyonel dalgıçlar katıldı. Büyükada açıklarında deniz zemininde bulunan çeşitli atık materyallerin yaklaşık dört saat süren dalışlar sonunda su yüzeyine çıkarılmasının ardından, dev lastik atıklarının yanı sıra hayalet ağlar ve çeşitli atıklardan oluşan materyaller etkinlik alanında sergilendi. 

'BU MATERYALLER YALNIZCA 50-60 METREKARELİK ALANDAN ÇIKARILDI'

Dalışın ardından sergilenen atıkların önüne gelen Akpolat, şöyle konuştu:

“Bugün çevremiz ve doğamız için çok önemli bir farkındalık yarattığımızı düşünüyorum. Çıkarttığımız bu materyaller yalnızca 50-60 m2 alandan çıkartıldı. Bunlar gibi yüzlercesi halen suyun altında. Peçetelikler, tabaklar, çeşitli metal ve plastik malzemeler, engelli koltuk değnekleri gibi çok çeşitli atıklara rastlamak mümkün. Evimizi, sokağımızı, caddelerimizi nasıl ki temiz tutmak adına büyük bir çaba gösteriyorsak aynı şekilde ormanlarımızı ve denizlerimizi de temiz tutmak için hepimize düşen çeşitli sorumluluklar var. Sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve bireysel gönüllüler ile iş birliği neticesinde çok güzel çalışmalar yapılabileceğine inanıyorum. Görüyorsunuz, bugün benimle birlikte suya dalış yapan 3 arkadaşımın desteği ile lastikleri, ağları ve beton bloku burada sergiliyoruz. Yanımızda olan ve farkındalık etkinliğimize destek veren tüm Adalılara teşekkür ediyorum.”

Deniz dibi temizliği yapan dalgıçlardan Serco Ekşiyan da, yaşadıklarını şu ifadelerle anlattı:

“Daha önceden tespit ettiğim terk edilmiş bir trol ağı ve dipte gezerken rastladığım doğalgaz boru hattı koruma betonlarından bir blok gördüm. Üzerinde ağlar vardı. Büyük balıkçı teknelerinin ağına takılmasın diye 15 m derinliğe atılmıştı. Geldiği yer aslında 60-70 m, 53 km’lik Ambarlı Pendik Boru hattına aittir. Daha önce de farklı derinliklerde rastlamıştık. Bu tespit ettiğimiz noktalarda, yani bildiğimiz yerlerde dalış yaptık. Bu iş için büyük ırgatlı tekneler kullanılmaktadır. SUTEK Dalgıçlık’a da çok teşekkür ediyoruz. Onların tekne desteği olmadan bu temizliği gerçekleştiremezdik.”