Adalet Kaya'nın dosyası mütalaa için başsavcılığa gönderildi
HEDEP Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya’nın dosyası, durma kararı verilip verilmeyeceğine ilişkin mütalaanın hazırlanması amacıyla Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.
DİYARBAKIR - Rosa Kadın Derneği başkanlığı döneminde dernek faaliyetleri nedeniyle hakkında "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya'nın yargılanmasına Diyarbakır 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.
Adalet Kaya’nın katılmadığı duruşmada Kaya'nın avukatları Gurbet Gözde Engin ile Gazal Bayram hazır bulundu. Kaya’nın milletvekili seçildiğine ilişkin İl Seçim Kurulu ve Meclis Genel Sekreterliği’nden gelen bilgi ve belgelerin dosyaya eklendiği duruşmada söz alan Kaya’nın avukatı Engin, durma kararı verilmesi ve adli kontrol tedbirinin kaldırılmasına dair daha önce reddedilen taleplerini yineledi.
‘YARGILAMANIN DEVAM ETMESİ SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ İHLALİNE SEBEP OLACAKTIR’
6-8 Ekim Kobanê olayları kapsamında 3 ayrı suçtan 23 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Meral Danış Beştaş'ın milletvekili seçilmesi nedeniyle yargılanmasının durdurulmasına ilişkin Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını hatırlatan Engin, Kaya’nın halihazırda dokunulmazlığının bulunduğunu belirterek benzer kararları mahkemeye sundu. Durma kararının verilmemesi halinde milletvekillerinin seçme ve seçilme hakkının ihlal edildiğine dair Anayasa Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu kararını da anımsatan Engin, “Bu kararları da incelemenizi talep ediyoruz. Bu haliyle yargılamanın devam ediyor olması müvekkilin seçme ve seçilme hakkının ihlaline sebep olacaktır” dedi.
ENİS BERBEROĞLU KARARI HATIRLATILDI
Rosa Kadın Derneğine yönelik 10 ayda 16 soruşturma açıldığını ve 116 kadının soruşturma ve kovuşturma geçirdiğini belirten Engin, henüz ne ilk derece mahkemesinden ne de istinaftan derneğe yönelik kesinleşmiş bir ceza olmadığını söyledi. Derneğin kurucu üyelerinden Elif Tirenç İpek’in dosyasında, derneğin kurulduğu günden bu yana tüm eylem ve etkinliklerinin “örgüt çağrısı olup olmadığı” noktasında araştırıldığını belirten Engin, buna istinaden beraat kararı verildiğini aktardı.
Engin, yine derneğin kurucu üyelerinden Fatma Gültekin dosyasında verilen beraat kararı ile Gülistan Nazlıer dosyasında verilen cezanın bozulduğuna ilişkin kararları, incelenmesi için mahkemeye sundu. Yargılamanın durdurulmasını ve adli kontrol tedbirinin kaldırılmasını talep eden Engin, “Milletvekili olması sebebiyle seçme ve seçilme hakkının ihlal edildiği kanaatindeyiz” dedi.
‘İRADESİNİ TEMSİL ETTİĞİ HALKIN SEÇME VE SEÇİLME HAKKINA DA ENGEL OLUYOR’
Adalet Kaya’nın TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nunda (KEFEK) yer aldığını söyleyen Engin, “Yurtdışındaki birçok kadın örgütünden KEFEK’e yapılan çağrılara iştirak edemiyor. Bu dosyada tutukluluğa bir gerekçe kalmadığı için tutukluluk yerine uygulanan adli kontrol tedbirine de ihtiyaç kalmamıştır. Kaya’nın yurt dışına çıkamaması görevini yapmasına da engel teşkil etmektedir. Durma kararı verilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Engin’in, “Kaya’nın yurtdışına çıkamıyor oluşu, iradesini temsil ettiği halkın seçme ve seçilme hakkına da engel oluyor” sözleri duruşma zaptında yer almadı.
‘YURTDIŞINA ÇIKMA YASAĞI VEKİLLİĞE ENGEL DEĞİL’
Duruşmaya verilen aranın ardından kararı açıklayan mahkeme başkanı, Kaya hakkında durma kararı verilip verilmeyeceğine ilişkin mütalaanın hazırlanması amacıyla dosyayı Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi. Öte yandan Kaya hakkında uygulanan yurt dışına çıkış yasağının, “Temsil yetkisini sınırlandıran, Meclis çalışmalarına katılmasını engelleyecek ölçüde hürriyetini tahdit eden bir adli kontrol tedbiri olmadığını” belirten mahkeme başkanı, adli kontrol tedbirinin devamına karar verdi.