Adalıların ‘Azmanbüs’ itirazı yargıya taşındı: İmamoğlu hakkında suç duyurusu

Adabüs uygulamasının geri çekilmesini isteyen adalılar, bugün Ekrem İmamoğlu ve İEET Genel Müdürü İrfan Demet hakkında suç duyurusunda bulundu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL – 15 Haziran’da uygulamaya koyulan Adabüs projesi, Adalar’da yaşayanların protestolarıyla karşılaştı. Adalıların ‘Azmanbüs’ dediği uygulamaya nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na tepki gösterdi. Adalar’ın yapısına ‘uygun olmayan’ ulaşımı desteklemediklerini belirten adalılar, bugün Ekrem İmamoğlu hakkında İstanbul Adliyesi’nde 13.30’da buluşup suç duyurusunda bulundu.

SUÇ DUYURUSUNA GEREKÇE NE?

15 Haziran’dan bu yana devam eden protestolarda, Ekrem İmamoğlu da yaptığı açıklama ile eleştirilere “Farklı dizaynla lisanslanabilir araç için çalışıyoruz. Lütfen engel olmaya çalışmasınlar seslerini duyuyoruz” ifadelerini kullanmıştı. Adalıların İstanbul Savcılığı’na yaptığı suç duyurusunda İETT Genel Müdürü İrfan Demet'in ismi de bulunuyor. Suç duyurusuna gerekçe ise ‘görevi kötüye kullanma’ ve ‘kıyı kanununa muhalefet’ etme. Suç duyurusu dilekçesinde, Adaların SİT alanı olarak belirlendiği tarihe atıfla şu ifadelere yer verildi: "Doğal kültürel ve tarihi değerleri son yıllarda şüphelilerin de içinde olduğu kamu görevlilerinin görevin gereklerine aykırı hareket etmeleri ve görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstermeleri nedeniyle yok olmanın eşiğine gelmiştir."

‘YÜKSEK KAR TAŞIMACILIĞI’

Adalar’da 2020 yılına kadar toplu taşıma yapılmadığı hatırlatılarak, Adalar’da yerleşim yerlerinin ve kamu kurumlarının merkezlere uzaklığının en fazla bin metre olduğu söylendi. İBB’nin açıklamalarına dair ise şu ifadeler kullanıldı: “60 bin kişi sürekli yaşayanlar değil Adaları ziyaret eden turistlerdir. Şüphelilerin eylemi hizmet değil yüksek ücret karşılığı kar amaçlı turist taşımacılığıdır."

‘İETT REDDETTİ’

Adalar ulaşımıyla ilgili eşitliğin olmadığını kaydeden adalılar, bunu da şu örneklerle dilekçeye ekledi: “Bunun yanında ‘yaş almış vatandaşlarımızı düşünmek zorundayız’ demelerine rağmen İETT’nin toplu taşıma tarifesinde uygulanan 65 yaş üstü, öğretmen ve öğrenci indirimleri Adalar'da uygulanmamaktadır. Araçtan araca geçişlerde kent içinde uygulanan aktarma indirimi de Adalar’da geçerli değildir. Bu konuda eşitliğin sağlanması için İETT’ye yapılan yazılı başvuruya, Adalar'da taşımanın rekreatif ve talep bazlı olduğu bu nedenle eşitlik talebinin uygun görülmediğine ilişkin cevap verilmiştir.”