A’dan Z’ye 2024: Dünyada neler oldu?
İspanya'daki seller ve Japonya'daki depremlerden, Gürcistan ile Bangladeş'teki protestolara ve İngiltere, Fransa ve ABD'deki seçimlere 2024 yılında dünyada öne çıkan bir dizi olay ve gelişme yaşandı.
DUVAR - Dünya, 2024 yılını geride bırakırken, yeni yıla halihazırda binlerce kişinin ölümüne sebep olan saldırı ve çatışmaların gölgesinde giriyor. İsrail’in 7 Ekim 2023 tarihinde Gazze Şeridi’ne başlattığı saldırılar bir yılı aşkın süredir devam ederken, İsrail’in Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki cihatçı grupların saldırıları sonrası Beşar Esad yönetiminin yıkıldığı Suriye’ye yönelik saldırı ve işgali de sürüyor. Suriye’deki siyasi belirsizlik ise yakın zaman içinde sona ereceğe benzemiyor. Peki, Orta Doğu’da bunlar olurken, dünyanın geri kalanı geride bıraktığımız 2024 yılında neler yaşadı? Hangi gelişmeler hafızalarda yer etti?
Son bir yılda dünyadan öne çıkanlardan bazıları şu şekildeydi…
'MAVİ EKRAN' KAOSU TÜM DÜNYAYI ETKİLEDİ: HAVA TRAFİĞİ FELÇ OLDU
‘A’dan Z’ye’ dünya ülkelerinin yaşadıklarından önce 2024 yılında meydana gelen öyle bir olay vardı ki hemen hemen tüm ülkeleri yakından etkiledi. 19 Temmuz’da ortaya çıkan bir yazılım sorunu sebebiyle Avrupa’dan ABD ve Avustralya’ya kadar geniş bir coğrafyada hava trafiği felç oldu, dünya çapında binlerce bilgisayar ‘mavi ekran’ verdi ve bazı marketlerin önünde uzun kuyruklar oluştu. ABD merkezli Microsoft teknoloji şirketi, Crowdstrike siber güvenlik teknolojisi şirketi ile bağlantılı olarak dünya çapında kesintilere sebep olan aksaklıklarla ilgili olarak olaydan iki gün sonra yaptığı açıklamada, küresel çapta yaşanan yazılım sorunundan 8,5 milyon cihazın etkilendiğini duyurdu.
ABHAZYA: PROTESTOLAR SONUÇ VERDİ, CUMHURBAŞKANI İSTİFA ETTİ
Kuzeybatı Kafkasya bölgesinde yer alan Abhazya Cumhuriyeti'nde daha önce Rusya ile imzalanan 'yatırım anlaşmasının' yasalaşması için parlamentoda oylama yapılması beklenirken 16 Kasım’da söz konusu anlaşmaya karşı çıkan ve gündemden tamamen düşürülmesini isteyen yüzlerce eylemci ve muhalif, önce başkent Sohum'daki parlamento binasının bahçesine, ardından parlamento binasına girdi. Devlet başkanlığı ofisini de işgal ederek protestolarını sürdüren muhalifler, Cumhurbaşkanı Aslan Bzhania’nın istifasını talep etti. Eylemler 20 Kasım’da sonuç verdi. Bzhania, hükümet ve muhalefet temsilcileri arasında yaklaşık sekiz saat süren müzakerelerin ardından istifa etmeyi kabul etti.
ALMANYA: 8 AYDA 3 SALDIRI DÜZENLENDİ
Almanya, 2024 yılında üç büyük saldırı ile sarsıldı. 31 Mayıs’ta Mannheim kentinde İslam karşıtı Pax Europa Hareketi'nin etkinliği sırasında bıçaklı bir saldırı düzenlendi. Saldırı sırasında yaralanan polis memuru hayatını kaybederken, saldırganın Afganistan vatandaşı olması, ülkede göçmen karşıtı söylem ve talepleri beraberinde getirdi. Bundan yaklaşık 3 ay sonra, 25 Ağustos’ta Solingen kentinde bıçaklı bir saldırı daha yaşandı. Sonrasında IŞİD’in üstlendiği bu saldırıda da üç kişi yaşamını yitirdi, sekiz kişi yaralandı. Almanya bu süreçte kara sınırlarında kontrolleri geri getirme kararı alırken, 20 Aralık’ta da bir sürücü Magdeburg kentindeki bir Noel pazarında kalabalığın üzerine aracını sürerek beş kişinin ölümüne, yaklaşık 40’ı ciddi olmak üzere 200’ü aşkın kişinin yaralanmasına yol açtı. Faşist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin destekçisi olduğu ve İslam karşıtı paylaşımlar yaptığı ifade edilen Suudi Arabistanlı zanlı Taleb A.’nın saldırıyı hangi saikle gerçekleştirdiği ise netlik kazanmadı. ‘Trafik ışığı’ koalisyonunun dağıldığı ülke, 16 Aralık’ta Federal Meclis’te Olaf Scholz’un hükümetine güvensizlik oyu verilmesi sonrası 23 Şubat’ta sandık başına gidecek.