Adana fay hattı haritası ve riskli bölgeleri
Maraş depremi sonrası tedirginliğin hakim olduğu kentlerin başında Adana geliyor. Adanalılar, fay hatlarını ve kentin riskli alanlarını araştırmaya devam ediyor.
DUVAR - Maraş'ta meydana gelenve 11 ilde yıkıma neden olan deprem sonrası Adana'da tedirginlik hakim. Özellikle Hatay'da en son meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki deprem sonrası uzmanlar Adana için uyarlarda bulunmaya devam ediyor.
Yer bilimci Naci Görür de bu deprem sonrası, "Arkadaşlar Hatay’da 6,4 ve daha küçük depremler oldu. Maraş depremlerinden sonra bu boyutta depremleri Hatay ve Adana’da bekliyorduk. Nitekim ben, Celal Şengör ve yerbilmci arkadaşlarımız duyurmuştuk. Maraş’ta oldu. Adana ve Kıbrıs’ta da dikkatli olmamız gerekir. Bu uyarılarımız bölgedeki stres transferine dayanıyor. Keza Malatya çevresindeki Malatya, Ovacık ve Nazimiye-Karakoçan fayları üzerinde de benzer nedenlerle dikkatli olmalıyız. Yetkililerimizin ve halkımızın dikkatli olmasında yarar var" açıklamasında bulundu.
TÜBİTAK Çevre, Atmosfer, Yer ve Deniz Bilimleri Araştırma Grubu'nun çalışmasına göre Anada'daki fay hatları ve riskli bölgeler:
Karataş (Adana) – Osmaniye (Adana) Fay Zonu: Adana ovasının güneydoğusunda, Karataş-Osmaniye arasında, yaklaşık 120 km uzunluğunda bir zon içinde birbirine paralel çok sayıda KD-GB genel gidişli faylar, Karataş-Osmaniye fay zonu olarak adlandırılmıştır. Kıyıya paralel uzanan faylar, morfolojik olarak belirgin olup, Kuvaterner yaşlı çökelleri etkilerler. Bu zon içinde, KD bölümde Yumurtalık fayı, kuzey bölümde ise Karataş fayı yer alır.