Adana'da ağır hasarlı binalar yıkılmayı bekliyor

Adana’da 6 Şubat depreminde ağır hasar alan binaların yıkımı halen gerçekleşmedi. Uzmanlar ağır hasarlı bu binalardan bazılarının her an yıkılabileceğini söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

Murat Yıldız

ADANA - Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinde 454 kişinin öldüğü Adana’da, binlerce bina ağır hasar aldı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Adana İl Müdürlüğü’nün 5 Ekim 2023 tarihli hasar tespit raporuna göre, deprem sonrasında tespit edilen 3 bin 297 ağır hasarlı binadan bugüne kadar sadece 41’i yıktırıldı. İl Müdürlüğü verilerine göre orta hasarlı bina sayısı 4 bin 62, az hasarlı bina sayısı 43 bin 5, hasarsız bina sayısı ise 304 bin 620… Kilitli olduğu için girilemeyen ve hasar tespiti yapılamayan bina sayısı ise 72 bin 686 olarak kaydedildi.

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur, hasarlı binaların büyük tehlike yarattığına dikkat çekiyor. Aksungur, bazı okul, kreş ve hasarsız binaların yakınında bulunan riskli yapıların güvenli bir şekilde yıkılması gerektiğini söylüyor. Türkiye Makine Mühendisleri Odası Adana İl Koordinasyon Sekreteri Ahmet Uncu ise binlerce kişinin orta hasarlı binalarda yaşadığını ve risk altında olduklarını ifade ediyor.

'HASARLI BİNALAR ÇEVRE İÇİN BÜYÜK TEHLİKE OLUŞTURUYOR'

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur, okul, kreş ve çok yakınında hasarsız bina olan onlarca riskli yapının acilen güvenli bir şekilde yıkımının gerçekleştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. "Bu binaların ciddi anlamda risk yaratıyor" uyarısında bulunan Aksungur, ‘’Adana maalesef depreme hazır değil. Orta hasarlı binalarla ilgili nasıl bir yol izleneceği noktasında ne yapılacak? Bu binalar yıkılacak mı yoksa güçlendirilecek mi? Bu konuda hiçbir bilgi ve netlik yok. Kamu binalarının hasar durumuyla ilgili de paylaşılan tek bilgi yok. Örneğin bin 500 yataklı Balcalı Hastanesi'nin durumu açığa kavuşturulmalı. Güçlendirme yapıldığı söyleniyor ama aylardır ortada bir şey yok’’ dedi.

'İNSANLAR HASARLI BİNALARDA YAŞAMAYA MAHKUM EDİLDİ'

Ahmet Uncu

TMMOB İKK Sekreteri Ahmet Uncu, evi hasarlı birçok insanın borçlanarak yaklaşık 300-400 bin lira gibi bedelle evlerini güçlendirdiğini, bu imkanı olmayanların da orta ya da az hasarlı evlerde yaşamaya mahkum olduğunu söyledi.

Bu ayın 21’i itibariyle çıkarılan yeni bir genelgeye göre tüm orta hasarlı binalara yıkım zorunluluğu getirildiğini fakat bunun da ayrı bir mağduriyete neden olacağını belirten Uncu, şöyle devam etti: "Adana’da 4 bin 62 orta hasarlı bina var. 4 binden fazla binanın neredeyse tamamında insanlar yaşıyor. Yıkım için üç-dört aylık süre veriyorlar. Can güvenliği için bu önemli ama vatandaşın kaldığı evi yıkılırsa bu kadar insan nerede barınacak ve bu işin altından nasıl kalkılacak? Vatandaşla dalga mı geçiyorlar?"

BALCALI HASTANESİ DEPREMDEN BERİ BOŞ

Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Selahattin Menteş ise depremden etkilenen Balcalı Hastanesi'nin aradan dokuz buçuk ayı aşkın süre geçmesine rağmen orta yerde durduğunu, orada ne yapıldığı ya da yapılmadığı konusunda tek bilginin paylaşılmadığına dikkat çekti.

1500 yataklı hastanenin tüm personellerinin civar hastanelere yollandığını ifade eden Başkan Menteş, ‘’Tadilat yapıldığı söyleniyor ama kimsenin hiçbir şeyden haberi yok. Orada 170 profesör, 30 öğretim üyesi görevliydi. Yaklaşık iki bin tıp öğrencisi dışında 738 uzmanlık öğrencisi olan bu bilim yuvasında aylardır ne tedavi, ne de eğitim yapılabiliyor’’ dedi.

'İMAR DÜZENLEMELERİYLE İLGİLİ RİSKLİ KARARLAR ALINIYOR'

Mustafa Akyıldız

Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Akyıldız da acilen yeni yerleşim alanlarının mikro bilgi çalışmalarının yapılması gerektiğini söyledi. Yeni yapılacak binalara hâlâ yüksek yoğunluk verildiğini, imar düzenlemeleriyle ilgili riskli kararlar alındığını anlatan Akyıldız, ‘’Yapı denetim firmalarıyla ilgili de sorun var. Hizmet alımı adı altında bir imzayla iş bitiriliyor. İşin içine para girince akarsular duruyor. Ağır hasarlı orta, orta hasarlı az, az hasarlılar ise hasarsız oluyor. Şu an özellikle okulların yakınlarında çok riskli binalar var. Bunlara karşı da acilen önlem alınması gerekiyor. Sonuç olarak depremden bu yana hiçbir şey değişmedi. Deprem öncesi ne ise şu an onu yaşıyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Etiketler Adana deprem