Adıyaman ve Hatay enkaz altında: Binalardan insan sesleri geliyor

Yıkımın en yoğun hissedildiği Adıyaman ve Antakya’da kurtarma çalışmalarında gecikme yaşanıyor. Deprem bölgesinde bulunan siyasetçiler son durumu anlattı.

Hatay
Google Haberlere Abone ol

Nur Kaplan

ANKARA – Maraş merkezli, 10 ili etkileyen depremde çok sayıda insan hayatını kaybetti, binlerce kişi ise halen enkaz altında kurtarılmayı bekliyor. Yaklaşık olarak 15 milyon insanın yaşadığı 10 ilde arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Depremin en yıkıcı etkilerinin yaşandığı Adıyaman ve Hatay’da toplamda 2 milyon 317 bin insan yaşıyor. Her iki kentte yıkılan bina sayısının her geçen dakika arttığı belirtiliyor. Hatay’da İskenderun ve Antakya devlet hastaneleri ile polisevinin yıkıldığı, Adıyaman’da ise Adıyaman Belediye Başkanlığı Binası’nın çöktüğü görüldü. Açıklanan son resmi rakamlara göre, Hatay’da 872 can kaybı, Adıyaman’da ise 770 insan hayatını kaybetti.

Depremin etkileri sürerken çok sayıda milletvekili ve parti üyesi deprem bölgesine doğru yola çıktı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Helun Fırat afet bölgesinde yaşananları aktardı.

‘BİNALARIN ALTINDAN ÇOK SAYIDA YURTTAŞIN SESİ GELİYOR’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel, Hatay’da çok ciddi bir organizasyon sorunu yaşandığını, arama kurtarma ekibi ve ekipmanlarının enkaz bölgesine ulaşmasında problemlerin olduğunu ifade etti. Akaryakıt, gıda, barınma, iletişim sorunlarının sürdüğünü dile getiren Açıkel, yardımların parça parça geldiğini ifade ederek şunları kaydetti:

“Konya ve Niğde otoyolu dün ve sabahın erken saatlerine kadar açık tutulamadığı için çok sayıda ekip onlarca saat rötarla buraya geldi. Türkiye’nin farklı noktalarından buraya gelmeye çalışan AFAD ekipleri intikal edemedi, lojistik sağlanamadı. Gelen ekiplerin ekipmanları gelemedi. Önümüzdeki saatler ve günler çok kritik. Binaların altından çok sayıda yurttaşın sesi geliyor. Onlara ulaşmak istiyoruz. Aileler çaresiz, sessizlik içindeler. Ses gelen binalar için çağrıda bulunuyorlar. Çadır ihtiyacı çok yüksek. Kentte iki kamu hastanesi ve özel hastane çöktüğü için sağlık hizmeti verilemiyor. Hastaların ve ağır yaralıların önemli bir bölümü başka illere gönderiliyor. Antakya’nın en büyük şehir hastanesi kullanılamaz hale geldi. Özel hastanelerin birkaçı yıkılmış değilse bile yana yatmış durumda. Sağlık personeli de çok zor koşullarda görevlerini yapıyor.”

‘KENT TAMAMEN YIKILMIŞ DURUMDA’

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Helun Fırat, Adıyaman’a karayolu ulaşımının sıkıntılı olduğunu, yardım eksikliğinin yaşandığını, gıda ve akaryakıt sorunlarının sürdüğünü ifade etti. Merkezin oldukça kötü durumda olduğunu belirten Fırat, kırsal bölgede yaşayanlardan gelen haberlerin çok kötü olduğunu söyledi.

“Kent tamamen yıkılmış durumda hangi birini söyleyeyim bilemiyorum. Herkes kendi çabasıyla insanları kurtarmaya çalışıyor” diyen Fırat, şunları kaydetti:

“Arama kurtarma ekipleri dün geç saatlerde ulaştı, sayıları o kadar az ki mümkün değil. İnsanlar kendi aletleriyle yakınlarını kurtarmaya çalışıyorlar. Herkes can derdinde. Ben de akrabalarıma ulaşmaya çalışıyorum. Adıyaman’da çok büyük bir sıkıntı var. Çok büyük bir sessizlik var. Hastanelerde çok sayıda ölü olduğu iletiliyor. İnsanlar arabada kalıyor. Kırsal bölgedekiler spor salonlarında veya camilerde kalıyorlar ama camide de elektrik sorunu var, ısınma yok. Ana cadde üzeri olduğu gibi yıkılmış durumda.”

Etiketler hatay adıyaman