Adıyamanlı badem üreticilerinin yüzü gülüyor
Doğal koşullar nedeniyle kaliteli badem üretiminin yapıldığı Adıyaman'da bu yıl badem üretiminde artış olduğu açıklandı.
DUVAR- Türkiye'nin en büyük badem üretim merkezlerinden biri de Adıyaman. AA'nın haberine göre, Adıyaman'da, geçen yıl 21 bin ton olan üretim bu yıl 29 bin tona yükseldi.
Güneşli gün sayısının yüksek olması, gece-gündüz sıcaklık farkları ve bölgeye özgü toprak yapısı, ürünlerin aroma, tat ve kokusu dolayısıyla kaliteli bademlerin yetiştirildiği Adıyaman'da üretim her geçen yıl daha da artırıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, kentte geçen yıl 111 bin 214 dekarda üretilen 21 bin 299 ton bademden 1 milyar 107 milyon 548 bin lira gelir elde edildi. Badem üretimi bu yıl ise 29 bin ton dolayında gerçekleşti.
Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas, AA muhabirine, bu yıl bademde üreticinin yüzünün güldüğünü söyledi.
Kentin badem üretiminde Türkiye'de ilk sırada yer aldığını belirten Kıyas, şöyle devam etti:
"Son yıllarda badem yetiştiriciliğinde çok büyük bir artış meydana geldi. Şu anda 110 bin dekar alanla Türkiye'de birinci sırada yer almaktayız. En büyük yetiştirici ilçemiz Kahta'da yaklaşık 60 bin dekar alanda üretim yapılıyor, sonrasında Besni, il merkezi ve Gölbaşı ilçelerimizde de badem yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ağaçlarımızın çoğu genç olduğu için verim her yıl gittikçe artmaktadır."
'KENDİNE ÖZGÜ AROMA, TAT VE KOKUSU VAR'
Kıyas, kentin ikliminin badem yetiştiriciliğini olumlu etkilediğine işaret ederek "Adıyaman iklimi genel bütün bitkisel ürünlerin aroma ve tadında olumlu bir etki yapmaktadır. Özellikle güneşin bol olması, gece gündüz sıcaklık farkının bol olması ve toprağının da buna uygun olması nedeniyle bademde olduğu gibi diğer ürünlerimizde de kendine özgü aroma, tat ve kokusu var." dedi.
(ANADOLU AJANSI)