Adli Tıp raporu: Duygu Delen düşmeden önce hayattaydı

Adli Tıp Kurumu, Antep'te şüpheli şekilde 4'üncü kattan düşerek ölen Duygu Delen'in davası için hazırladığı raporda Delen'in düşmeden önce hayatta olduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol

Cengiz Anıl Bölükbaşı

ANTEP - Antep’te, Duygu Delen’in balkondan düşüp ölmesine ilişkin tutuklanıp hakkında 'kasten öldürme', 'cinsel istismar', 'yağma' ve 'hakaret' suçlarından dava açılan Mehmet Kaplan'ın yargılanmasına 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.  

Duruşma öncesi Adli Tıp Kurumu (ATK) 1’inci İhtisas Kurulu'nun düzenlediği rapor dosyaya eklendi. Davaya ilişkin 4’üncü duruşmada mahkemenin ATK Genel Kurulu’ndan istediği “Delen’in düştüğü anda canlı olup olmadığı, kollarındaki izlerin önceden oluşup oluşmadığı ve müdahale ile düşüp düşmediği konusundaki” talebe yönelik ATK 1’inci İhtisas Kurulu rapor gönderdi.

Raporda, Delen’in düşme anında "canlı"olduğu belirtilirken, kolda ve bacakta tespit edilen ekimozların zemine çarpmayla oluşabilecek nitelikte olduğu vurgulandı. Bunun yanı sıra raporda zeminde tespit edilen kan örneklerinin tamamının Mehmet Kaplan’a ait olduğu belirtildi.

Raporda Delen’in ölümüne neden olan travmatik değişimlerin tamamının yüksekten düşme ile meydana geldiğini kaydedilirken, “Yüksekten düşme öncesi ayrıca bir travmaya maruz kalıp kalmadığı, yüksekten düşme eyleminin kendi iradesi ile mi yoksa bir başkasının etkisi ile mi meydana geldiğinin tıbben bilinemediği, sorulduğu üzere kolunda ve bacağında tespit edilen ray şeklindeki ekimozların yüksekten düşme sonrası bulunduğu zemine çarpmasıyla oluşabilecek nitelikte olduğu, kişinin hangi pozisyonda düşmeye başladığının bilinemediği, 3. katta bulunan çamaşır tellerine temas nedeniyle düşüş pozisyonunda değişiklik meydana gelebileceği belirlenmiştir” ifadelerine yer verildi.

Davanın bugün 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 6'ıncı duruşmasına; sanık Mehmet Kaplan tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS ile katıldı. Taraf avukatları ile Duygu Delen'in babası Bülent Delen ise salonda hazır bulundu.

'PSİKOLOJİK OTOPSİ YAPILMALI'

Duruşmada söz alan Delen ailesinin avukatı Mehmet Balcı, daha önce hazırlanan raporlar arasındaki çelişkinin giderilebilmesi için Adli Tıp Kurumu’nca detaylı rapor hazırlanması gerektiğini belirtti. Balcı, sanığın tutukluluk halini değiştirecek yeni bir bulgunun olmadığını belirterek, dosyada 5 farklı rapor olduğunu ve her rapor arasında çelişkilerin mevcut olduğunu vurguladı. Daha önce psikolojik otopsi yapılma önerisi geldiğini ve kendilerinin de bu konuya katıldığını aktaran Balcı, şunları söyledi: Maktuleye psikolojik otopsi yapılmalıdır. Delillerin toplanmamış olması daha önce tutukluluk devamına gösterilen gerekçeler bu oturumda da devam etmektedir. Çelişkiler giderilmelidir ve sanığın tutukluluk hali devam etmelidir."

Tutuklu sanık Mehmet Kaplan ise raporlar arasında herhangi bir çelişki olmadığını ileri sürdü.

Mehmet Kaplan’ın avukatı Enes Akbulut da sanığın kaçma şüphesi olmadığını belirterek tahliyesini talep etti.

Mahkeme heyeti, raporlar arasındaki çelişkilerin giderilmesi ve Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'ndan detaylı rapor gelmesi için duruşmayı erteledi.

NE OLMUŞTU?

Duygu Delen, Batıkent Mahallesi'nde, 13 Ağustos 2020 tarihinde, 5 katlı apartmanın 4'üncü katındaki Mehmet Kaplan'ın evinin balkonundan şüpheli bir biçimde düşerek öldü.

Gözaltına alınan Mehmet Kaplan, "kasten öldürme, cinsel istismar, yağma ve hakaret" suçlamasıyla tutuklandı. Hakkında, "ağırlaştırılmış müebbet" ve 32 yıla kadar hapis cezası istenen Mehmet Kaplan'ın yargılanması devam ederken, sanık Kaplan, ev hapsi kararıyla serbest bırakılmıştı.

Antep Cumhuriyet Başsavcılığı’nın karara yaptığı itiraz sonucu ise Kaplan, yeniden tutuklanmıştı.