Adli tıp raporu: Eygi'yi vuran kurşun neredeyse düz bir çizgide sol tarafından isabet etti

İsrail, Ayşenur Ezgi Eygi'nin 'büyük olasılıkla doğrudan' hedef alınmadığını savunurken, AA'nın ulaştığı adli tıp raporu, kurşunun 'neredeyse düz bir çizgide sol tarafından' isabet ettiğini gösterdi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da başından vurarak öldürdüğü Türkiye-ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin naaşı Azerbaycan'ın başkenti Bakü'den İstanbul'a uğurlandı. Tel Aviv'den Bakü'ye nakledilen Eygi'nin cansız bedenini Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı'nda Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı ve büyükelçilik çalışanları teslim aldı. AA'nın aktardığına göre, Bakü'de Türk bayrağına sarılan naaş, Türk Hava Yolları (THY) İstanbul uçağına teslim edilerek Türkiye'ye uğurlandı.

Anadolu Ajansı'nın (AA) ulaştığı Filistin Adalet Bakanlığı'na bağlı Adli Tıp Kurumu'nun otopsi raporunda ise Eygi'nin ölüm sebebinin 'ateşli silahla vurulma kaynaklı beyinde parçalanma, kanama ve ödem' olduğu aktarıldı. Raporda, Nablus Başsavcılığı'nın Eygi'nin naaşının kentteki En-Necah Üniversitesi'nde bulunan Adli Tıp Enstitüsü'ne otopsi yapılması ve ölüm sebebinin belirlenmesi için sevkine karar verdiği kaydedildi.

'MERMİ, NEREDEYSE DÜZ BİR ŞEKİLDE SAĞDAN SOLA GİTMİŞ'

Raporda, "Merminin kafatası boşluğu içindeki yolu neredeyse düz bir çizgide soldan sağa doğru olmuştur" ifadesi kullanıldı. Eygi'nin 6 Eylül'de yerel saatle 14.06'da Rafidya Devlet Hastanesi'ne getirildiğine ve yaşam belirtisi göstermediğine işaret edildi.

Kurşunun Eygi'nin beyin dokusuna zarar verdiği aktarılan raporda, "Kalbi durmuş, göz bebekleri genişlemiş ve hareketsizdi. Yapılan inceleme sonucu, merminin Eygi'nin sol kulak kepçesinin arkasından girdiği ve çıkmadığı, merminin girdiği yerden Eygi'nin beyninden parçaların fırladığı belirlendi" denildi. Merminin Eygi'nin beynine isabet ettiği vurgulanan raporda, mermi parçalarının beyinde bulunduğuna dikkat çekildi. Eygi'ye ateş edilen merminin kafatasına girdikten sonra parçalanıp beyin dokusunda yayıldığı kaydedilen raporda, Eygi'nin kafası hariç vücudunda başka bir yaraya rastlanmadığı belirtildi.

Raporda ayrıca Ayşenur Ezgi Eygi'ye altı kez kalp masajı yapıldığı ve hiçbirine cevap vermediği, vefatının da 6 Eylül 2024'te saat 14.35'te duyurulduğu aktarıldı.

BEYAZ SARAY: İSRAİL DAHA FAZLASINI YAPMALI

Öte yandan, Eygi'nin ölümüne ilişkin vatandaşı olduğu ABD'den bir açıklama daha geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, dün düzenlediği günlük basın brifinginde, İsrail askerlerince öldürülen ABD'li-Türkiyeli hak savuncusu Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümünün sorumlularının hesap vermesi gerektiğini belirterek, "Bu korkunç ölüm asla olmamalıydı. İsrail, bir daha bu tür olayların asla olmaması için daha fazlasını yapmalı" dedi.

Eygi'nin ölümüyle ilgili soruyu yanıtlayan Beyaz Saray Sözcüsü, Eygi'nin ölümü dolayısıyla yas tutan ailesiyle aynı duyguları yaşadıklarını, ABD yönetimi olarak aile ile temas halinde olduklarını söyledi. Sözcü Jean-Pierre, "Bu asla olmamalıydı. Bu korkunç ölüm asla olmamalıydı. Başkan (Joe) Biden'ın dediği gibi; bu olayla ilgili sorumlular eksiksiz hesap vermeli. İsrail, bir daha bu tür olayların asla olmaması için daha fazlasını yapmalı" dedi.

BIDEN, AİLEYLE NEDEN GÖRÜŞMEDİ?

Jean-Pierre, Eygi'nin İsrailli keskin nişancı tarafından gösteriler bittikten 20 dakika sonra uzak bir mesafeden başından vurulduğunu ispatlayan The Washington Post gazetesinin araştırma haberine atıf yapan bir gazetecinin, "Biden neden bu olayı ilk başta kaza olarak tanımladı?" şeklindeki sorusuna yanıtında, Biden'ın ilk öncül rapora atfen böyle bir değerlendirme yaptığını savunarak soruşturmayı yakından takip ettiklerini ve kapsamlı soruşturma sonuçlarına göre adım atacaklarını belirtti.

Biden'ın neden hala Eygi'nin aile üyeleriyle görüşmediğinin sorulması üzerine Jean-Pierre, "ABD'li yetkililer aile üyeleriyle temas halindeler, ilave aramalar üzerinde de çalışıyoruz" dedi.

İSRAİL 'DOĞRUDAN HEDEF ALINMADI' DEMİŞTİ

İsrail ordusunun yürüttüğü soruşturma sonucu Eygi'nin doğrudan hedef alınmadığı öne sürülmüştü. İsrail ordusu, Eygi'nin öldürülmesine ilişkin açıklamasında, Eygi'nin İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 'kasıt olmadan öldürülmüş olabileceği', Eygi’yi vuran İsrail askerinin 'bu sırada başka bir göstericiyi hedef almak istediğini' iddia etmişti.

İsrail Askeri Polisi Cezai Soruşturma Birimi tarafından yürütülen soruşturmanın sonuçlarının Askeri Savcılığa sunulacağı aktarılmıştı. Ayrıca İsrail'in Ayşenur Ezgi Eygi'nin cesedi üzerinde otopsi talebinde bulunduğu kaydedilmişti. Türkiye-ABD vatandaşı 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi, 6 Eylül'de işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentine bağlı Beyta beldesinde düzenlenen işgal karşıtı gösteride İsrail keskin nişancısı tarafından açılan ateş sonucu başından vurularak hayatını kaybetmişti.

(ANADOLU AJANSI)