Adnan Oktar duruşma salonunda: 'Kombininiz çok güzel maşallah'
Adnan Oktar yargılandığı 'güncel yapılanma' davasında bulunduğu cezaevinden mahkeme salonuna getirildi. 'Kedicik' olarak bilinen kişiler salonda Oktar’a “Hocam kombininiz çok güzel" diye seslendi.
DUVAR - Adnan Oktar silahlı suç örgütünün, avukatlar ve sosyal medya grupları üzerinden örgüte yeni üye kazandırma faaliyetlerine ilişkin açılan 'güncel yapılanma' davası İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.
Tutuklu bulunduğu Van Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’ndan getirilen Oktar ile tutuksuz sanıklar mahkeme salonunda hazır bulunduruldu.
Mahkeme, Adnan Oktar hariç tutuklu sanıklar Meltem Daban, Ferhunde Eda Babuna, Elvan Şahin, Aslı Efeoğlu, Mine Kalça’nın yurt dışına çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol tedbiri ile tahliye edilmesine hükmetmişti.
AVUKATLAR VE SANIKLARDAN OKTAR’A: MAŞALLAH MÜKEMMELSİNİZ
Salonda bulunan “kedicik” olarak bilinen kişiler Oktar’a seslendi. Oktar kendisine seslenenlere gülümseyerek “çok güzelsiniz” diyerek yanıt verdi. Oktar’ın saçlarının ve sakalının boyalı olduğu görüldü.
Tutuksuz sanıklar Oktar’a, “Maşallah çok güzelsiniz, ihtişamlı, mükemmelsiniz” diye seslendi. Mahkeme heyetinin talep değerlendirmesi için salondan ayrıldığı sırada Oktar’ın avukatlarının, “Hocam kombininiz çok güzel, kıyafetlerinizin seçimi çok iyi, maşallah” dediği duyuldu.
'ALLAH’A İNANDIKLARI İÇİN YARGILANDIKLARINI' SAVUNDU
Mütalaaya karşı savunma yapan Pelin Akçalı, Yargıtay kararlarınca suçlu olmadıklarını söyledi. Akçalı, yargılanma sebeplerinin "Allah’a inanıyor olmak" olduğunu savundu. “Kararı veren Allah, hakimlerin hakimi Allah” diyen Akçalı, Oktar ve tutuksuz sanıkların beraatini talep etti.
“İKİ KEZ GÖRÜŞTÜĞÜM ERDOĞAN ‘SİZİN HAKKINIZDA KÖTÜ BİR ŞEY SÖYLEMEDİM’ DEDİ”
Duruşmaya verilen aradan sonra savunma için kürsüye sanık Ferhunde Eda Babuna geldi. Babuna, mütalaanın hukuku aykırı olduğunu savundu. Babuna devamında Adnan Oktar’ı mehdi olarak görmediklerini, kendisinin “çok kıymetli, akıllı, kaliteli, nezih” biri olduğunu iddia etti.
Babuna’nın ardından savunma yapan sanık Meltem Daban, Oktar davasının cumhuriyet tarihinin en ibretlik davası olduğunu öne sürdü.
Kendilerine “derin devletin” operasyon yaptığını iddia eden Daban, “mehdiye inanmanın” kanunlara göre suç olmadığını söyledi. Daban, tahliye olduktan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile iki kez görüştüğünü iddia etti. Daban, iddia ettiği görüşmeden Erdoğan’ın kendisine “Sizin hakkınızda dikkat ederseniz hiç kötü bir şey söylemedim” dediğini öne sürdü.
DURUŞMA ERTELENDİ
Duruşma, sanık ve avukatların savunmalarının tamamlanması için 21 Ocak Salı günü saat 10:00’a ertelendi.
ERDOĞAN VE BAKANLARI ZİYARET ETTİĞİNİ İDDİA ETMİŞTİ
Adnan Oktar önceki savunmalarında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar ve MİT mensuplarının geçmişte evlerini ziyaret ettiğini iddia etmişti.
22 Mayıs’taki duruşmada Oktar, geçmişte evlerine Erdoğan, AK Partili bakanlar ve MİT mensuplarının geldiğini öne sürmüştü.
Oktar devamında, "İngiliz derin devletinin" devreye girip Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli ile temasa geçip kendilerine operasyon düzenlendiği iddia etmişti.
CUMHURBAŞKANI DANIŞMANI VE SAVCILARLA GÖRÜŞMÜŞLER
Adnan Oktar Cemaati Silahlı Suç Örgütü'nün güncel yapılanmasına yönelik geçen yıl şubat ayında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, Oktar’ın lider, Meltem Daban ve Ferhunde Eda Babuna’nın yönetici olduğu dosyada, suç örgütünün güncel yapılanması üzerinde durulmuştu.
Oktar, Daban ve Eda Babuna'nın da aralarında bulunduğu 20 şüphelinin yer aldığı 352 sayfalık iddianamede, örgütün “hukuk grubu” adı altında Adnan Oktar’ın talimatlarıyla hareket ettiği ifade edilmişti.
Oktar’ın, yazdığı notlardaki talimatların avukatlar aracılığıyla dışarıda bulunan örgüt üyelerine aktarıldığı belirtilmişti. Meltem Daban, Eda Babuna ve Feraye kod adlı bir kişinin, Oktar’ın avukatları aracılığıyla gönderdiği el yazılı talimatlarını topladığı ifade edilmişti.
Etkin pişmanlıktan yararlanan ve örgüt içindeki mesajlaşmaları savcılık ile paylaşan örgüt üyesi, Temmuz 2022’de verdiği ifadesinde, Oktarcıların adliyelerde kaynaklarının olduğuna dikkat çekmişti.
İddianamede yer alan ifadelerde örgüt mensuplarının İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı adli emanet depolarından sorumlu Cumhuriyet Savcısı ile “yakın ve yoğun” görüşmeler gerçekleştirdiğini iddia etmişti.
Oktarcıların yargı ve bürokrasideki bağlantılarına dair değerlendirme yapan savcılık, ele geçirilen “iş adamı-Ankara” başlıklı not içeriğinde bürokratlarla görüşmeler ve siyasi lobi oluşturma faaliyetlerinin yer aldığına dikkat çekmişti.
Söz konusu notun 7’nci sayfasında bir Cumhurbaşkanı Danışmanı ile Oktarcıların bürokratik görüşme yaptığının anlaşıldığı belirtilmişti.
İddianamede, diğer 17 sanığın da "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma", "örgüte yardım" ve "örgütün veya amacının propagandasını yapma" gibi suçlardan farklı sürelerde hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
MÜTALAA AÇIKLANMIŞTI
6 Aralık’ta esasa ilişkin mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, sanıklar Adnan Oktar, Meltem Daban ve Ferhunde Eda Babuna'nın "silahlı suç örgütü kurmak ve yönetmek" suçundan 5'er yıldan 12'şer yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etmişti.
"Örgüt propagandası yapmak" suçundan da cezalandırılmaları istenen bu sanıkların eylemlerinin bir bütün halinde "örgüt yöneticisi olmak" suçunu oluşturacağı belirtilen mütalaada, bu suç yönünden hüküm kurulmasına yer olmadığı yönünde karar verilmesi istenmişti.
Mütalaada, diğer sanıklar Pelin Akçalı, Dilşad Kurt, Pınar Demir, Berat Kartal, Elvan Şahin, Esra Saraçoğlu, Elif Kıral, Adem Mücahit Aydoğan, Aslı Efeoğlu, Yusuf Erkan Özoğuz ve Emine Mine Kalça'nın ise "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak" suçundan 2 yıl 6'şar aydan 6'şar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edilmişti.