Af Örgütü'nden Onur Yürüyüşleri'ne 'sistematik yasak' tepkisi

Uluslararası Af Örgütü, 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Transfobi ve Bifobi Karşıtı Gün'de yaptığı açıklamada, Türkiye'de Onur Yürüyüşleri'ne getirilen yasaklara tepki gösterdi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası Af Örgütü, Onur Yürüyüşleri dönemi öncesinde Türkiye'yi incelediği "Türkiye: 2023’teki Onur Yürüyüşleri ayrımcı kısıtlamalar ve protestoculara yönelik hak ihlalleri ortamında yapıldı" başlıklı araştırmaya ilişkin bir açıklama yaptı. 

'YETKİLİLER ONUR YÜRÜYÜŞLERİNİN GÜVENLİ BİR BİÇİMDE YAPILABİLMESİNİ SAĞLAMALIDIR'

Yapılan açıklamada ifadelerine yer verilen Uluslararası Af Örgütü Avrupa Bölgesel Direktör Yardımcısı Dinushika Dissanayake, “Onur Yürüyüşleri ayına yaklaştığımız bugünlerde, geçen yıl tanık olduğumuz aşırı sert kısıtlamalar, orantısız şiddet ve nefret içeren resmi söylemler tekrar etmemeli. Onun yerine yetkililer, Türkiye’deki LGBTİ+ Onur Yürüyüşlerinin güvenli bir şekilde ve geçen yıllardakine benzer bir müdahale ve korkutma girişimi olmadan yapılabilmesini sağlamalıdır” dedi.

'KURUMSAL HOMOFOBİ VE TRANSFOBİYLE MÜCADELE ETMEK ÜZERE HAREKETE GEÇİLMELİ'

“Kısıtlamalara ve şiddete rağmen, LGBTİ+’lar ve müttefikleri Türkiye’nin dört bir yanında Onur Yürüyüşünü gerçekleştirmeye ve ayrımcılığa karşı barışçıl bir biçimde yürümeye hazırlanıyor” diyen  Dissanayake, “Bu yıl Onur Yürüyüşlerine sistematik yasaklar getirilmemeli ve kurumsal homofobi ve transfobiyle mücadele etmek ve LGBTİ+’ları hedef alan ayrımcılığa karşı anayasal ve yasal korumalar sağlamak üzere acilen harekete geçilmelidir” diyerek sözlerini noktaladı.