Afganistan'ın eski Merkez Bankası başkanı: Taliban'ın kasası boş, para yurtdışında

Afganistan Merkez Bankası'nın eski başkanı Ahmedi, ülke kasasında para olmadığını açıkladı. Ahmedi, hükümetin malvarlığının yurtdışında tutulduğunu ve Taliban'ın bu rezervlere erişemeyeceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Taliban'ın yönetimi ele geçirmesi sonrası kaçan eski Afganistan Merkez Bankası (DAB) başkanı Ecmel Ahmedi, önceki yönetimin nakit rezervlerinin çok büyük bir kısmının ülke dışında tutulduğunu açıkladı. Ahmedi, Taliban'ın büyük kısmı ABD'de olan rezervlere erişemeyeceğini söyledi.

Ahmedi Twitter'dan yaptığı açıklamada, Taliban'ın banka çalışanlarına varlıkların nerede olduğunu sorduğunu belirterek şu bilgileri verdi: Afganistan Merkez Bakası DAB'ın yaklaşık 9 milyar dolarlık varlığı bulunuyor. Bu paranın yaklaşık 7 milyar doları, nakit, altın, hisse senedi ve başka yatırım türleri halinde ABD Federal Rezervi'nde.

'TALİBAN YÜZDE 0.2'DEN FAZLASINA ERİŞEMEZ'

Diğer kısmı da, fiziksel olarak DAB'ın Afganistan'daki kasasında değil, İsviçre'deki Uluslararası Ödemeler Bankası'nda ve başka uluslararası hesaplarda tutuluyor. Ahmedi, bu nedenle Taliban'ın Afganistan Merkez Bankası'nın varlıklarının en fazla yüzde 0.2'sine erişim sağlayabileceğini söyledi.

'FİZİKSEL OLARAK NAKİT GETİRTİLİYORDU'

Kabil'in yüklü borcu nedeniyle DAB'ın her birkaç haftada bir fiziksel olarak yurtdışından nakit para getirttiğini belirten Ahmedi, güvenlik durumunun kötüleşmesi nedeniyle bu transferlerin de geçtiğimiz pazar günü durdurulduğunu ve devletin kasasındaki nakit paranın 'sıfıra' yakın olduğunu aktardı.

ABD, TALİBAN'IN ERİŞİMİNİ ENGELLEMEK İÇİN MALVARLIKLARINI DONDURDU

Reuters'a konuşa bir Amerikan hükümeti yetkilisi de, Kabil'in ABD'deki varlıklarını hiçbir bölümünün Taliban'a aktarılmayacağını söyledi. Bloomberg haber ajansı da dün gece, ABD'nin Afganistan Merkez Bankası'na ait 9.5 milyar dolarlık varlığı dondurduğunu ve nakit para gönderimini durdurduğunu duyurmuştu. 

Eski Merkez Bankası başkanı Ahmedi, gelinen noktada ülkede dolar sıkıntısı çekileceğini ve Merkez Bankası'nın yerel bankalara yeterli dolar tedarik edememesi nedeniyle yerel para birimi Afgani'de ciddi değer kaybı beklediğini belirtti. Ahmedi enflasyon nedeniyle gıda fiyatlarının yükseleceğini ve yoksul kesimin bu durumdan olumsuz etkileneceğini söyledi. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Afganistan Taliban