Afrika Birliği, cunta yönetimindeki Nijer'in üyeliğini askıya aldı

Afrika Birliği, askerlerin yönetime el koyduğu Nijer'in üyeliğine askı aldı. Cezayir, Fransa'nın Nijer’e askeri müdahale için hava sahasını açma talebini reddetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afrika Birliği (AfB), Batı Afrika ülkesi Nijer'deki askeri darbe sonrası ülkenin üyeliğini askıya aldığını duyurdu. AfB Barış ve Güvenlik Konseyi'nden konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, 26 Temmuz'da Nijer'deki askeri darbe sonrası ülkenin tüm Afrika Birliği faaliyetlerine katılımının askıya alındığı bilgisi paylaşıldı.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Afrika Birliği'nin açıklamasında, Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un serbest bırakılması ve ordunun kışlaya dönmesi çağrısı yapıldı. Birlik, tüm üye devletler ve uluslararası topluma çağrı yaparak Nijer'deki askeri yönetimi meşrulaştıracak her türlü eylemden kaçınılması gerektiğini kaydetti. Açıklamada, Afrika dışındaki herhangi bir aktör veya ülkenin müdahalesi de şiddetle reddedildi.

CEZAYİR, FRANSA'NIN 'HAVA SAHASI' TALEBİNİ REDDETTİ

Öte yandan, Cezayir’in Fransa’nın Nijer’e askeri müdahale için hava sahasını açma talebini reddettiği açıklandı. Devlet radyosunun haberine göre Cezayir, Fransa'nın Nijer'e askeri müdahale için hava sahasını kullanma talebine yanıt vermediği belirtildi. Haberde, Cezayir’in güç kullanımına her zaman karşı olduğu vurgulanarak, Nijer’deki askeri darbeye ilişkin tavrının açık ve net olduğu kaydedildi. Cezayir'in ret yanıtıyla karşı karşıya kalan Fransa’nın Fas’a yöneldiği belirtilen haberde, Fas makamlarının Fransa’nın askeri müdahale için hava sahasını Fransız savaş uçaklarını açma kararı aldığı iddia edildi.

Cezayir, ECOWAS'ın Nijer'e olası bir askeri müdahalesine tepki göstermişti. ECOWAS ülkelerinin genelkurmay başkanlarının, 18 Ağustos Cuma günü Gana'nın başkenti Akra'da düzenledikleri toplantıda Nijer'e askeri müdahalenin tarihinin belli olduğu duyurulmuştu. ECOWAS, askerlerin emir gelir gelmez müdahaleye hazır olduğunu ilan etmiş ancak bu olası bir askeri operasyonun hangi tarihte başlayacağı bilgisini paylaşmamıştı.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker, yönetime el koyduğunu duyurmuştu. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz'da CNSP isimli geçiş hükümetinin başına geçmişti. CNSP, 7 Ağustos'ta Lamine Zeine'yi başbakan olarak atamış, 10 Ağustos'ta da asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)