Afrika ülkeleri Mali ve Cezayir'den Fransa'ya tepkiler: Sömürge dönemi işlenen suçlar unutulmadı

Mali'de askeri yönetim Fransa'yla mevcut gerilim nedeniyle ülkede resmi yayınlarını yasaklarken Cezayir'den ise Fransa'nın sömürge suçlarını hatırlatan bir açıklama yapıldı.

Fransa'nın Barkhane Operasyonları kapsamında Mali'de askeri birlikleri bulunuyor.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afrika ülkesi Mali'den Fransa'ya ülkeden askeri varlığını geri çekmesi yönünde yapılan çağrılar iki ülke arasında kriz yaratırken komşu ülkesi Cezayir'den de "Fransa'nın sömürge suçlarını unutmayacağız" mesajı verildi. Mali'deki askeri yönetimin Fransa'nın resmi yayınları RFI ve France24 kanallarının ülkedeki yayın faaliyetlerini askıya alma kararına ise Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yanı sıra Avrupa Birliği'nden (AB) de tepki geldi.

MACRON: KARARI EN SERT ŞEKİLDE KINIYORUM

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Mali'nin bağımsızlığını kazanmasından beri halkın benimsediği değerlerle tümden çelişen kararı en sert şekilde kınıyorum" açıklaması yaptı. AB Dış Politika ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilciliği sözcüsü Nabila Massrali ise yayın yasaklarına ilişkin "Bunu kabul edilemez buluyoruz. Cunta, basın özgürlüğüne, haber verme ve haber alma özgürlüğüne saldırarak, kendi bildiğini okumaya devam ettiğini teyit ediyor" dedi.

Fransa ile Mali arasındaki ilişkiler, Mali'de ordunun Ağustos 2020'de iktidarı ele geçirmesinin ardından ülkedeki Fransa askerlerinin geri çekilmesi talepleri nedeniyle krize dönüşmüş, Macron ise şubat ayında yaptığı açıklamada askerlerin yaklaşık 10 yıl sonra Mali'den çekileceğini açıklamıştı ancak iki ülke arasındaki siyasi tansiyon düşmemişti. 

CEZAYİR: FRANSA'DAN SÖMÜRGE SUÇLARI NEDENİYLE TAZMİNAT İSTİYORUZ

Mali'nin Fransa'yla mevcut krizi tırmanırken komşu ülkesi Cezayir'den de Fransa'nın sömürge suçlarını hatırlatan ve tazminat talebi belirtilen bir açıklama yapıldı. Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, "Fransa'yla ateşkes anlaşmasının 60'ıncı yılı" nedeniyle yayınladığı mesajda, Fransa'nın sömürge suçlarını hatırlatarak "arşivleri geri alma hakkından ve kayıpların akıbetini ortaya çıkarma çabasından vazgeçmeyeceklerini" söyledi. Tebbun, Fransa’nın sömürge döneminde Cezayir'in güneyinde gerçekleştirdiği nükleer denemeler nedeniyle hayatını kaybedenler için tazminat talep edeceklerini aktardı.

Fransa, Cezayir'in güneyindeki çölde ilk nükleer denemesini 13 Şubat 1960'ta gerçekleştirmiş, nükleer denemelerine 1966'ya kadar devam etmişti. Cezayir, nükleer atıkların yerinin ortaya çıkarılması, mağdurlara ve kalıcı sakatlıklara maruz kalanlara tazminat ödenmesini isterken, Fransa bu talepleri defalarca reddetmişti. (DIŞ HABERLER)

Etiketler fransa mali cezayir