Afrika'nın en kalabalık kenti Lagos selle mücadele ediyor: Yakında yaşanmaz hale gelecek

Nijerya'nın 24 milyon nüfuslu Lagos kentinde, 'son yılların en büyük sel felaketi' yaşanıyor. Uzmanlar, kentin bu yüzyılın sonunda yaşanmaz hale gelebileceğini söylüyor.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afrika kıtasının en yoğun nüfuslu ülkesi Nijerya'nın Lagos kentinde, şiddetli yağışlar nedeniyle meydana gelen seller 24 milyon insanı etkiledi. Başta Lagos Adası olmak üzere kentin çeşitli bölgelerinde 'son yılların en büyük sel felaketinin' yaşandığı belirtildi. Nijerya Ulusal Acil Yönetim Ajansı'nın (NEMA) sözcüsü Manzo Ezekiel, "Su seviyesindeki artış, toprağı yiyip bitiriyor" ifadelerini kullandı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, onlarca aracın sular altında kaldığı kaydedildi. 

'KÜRESEL ISINMA SELE KARŞI SAVUNMASIZ HALE GETİRİYOR'

Altyapı sistemlerinin geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Nijeryalı çevreci Seyifunmi Adebote, küresel ısınma ve insan kaynaklı eylemlerin kenti sele karşı savunmasız hale getirdiğini belirtti. Lagos'taki mevcut durumun 'olağandışı' olduğunu aktaran 32 yaşındaki Eelebor Oseluonamhen ise, "Bu kadar yağmur yağdığını fark etmemiştim. Su, arabamın tamponunu geçene kadar yükselmeye devam etti" dedi.

 

FELAKETİN YILLIK MALİYETİ 4 MİLYAR DOLAR

Uzmanlara göre, özellikle inşaat amaçlı yapılan kum madenciliği Lagos'ta kıyı şeridi erozyonunu artırıyor. Her yıl mart-kasım ayları arasında şiddetli yağışın yol açtığı sellerin yaşandığı ülkede, felaketin yıllık maliyetinin yaklaşık 4 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Yetkililer, kontrolsüz kentsel büyüme nedeniyle doğal afetlerin şiddetinin arttığına işaret ediyor. 

NEMA verilerine göre, geçtiğimiz yıl sel felaketleri nedeniyle en az 69 kişi öldü. 2019 yılında ise 158 kişi vefat etti.

2100'E KADAR SULAR ALTINDA KALABİLİR

Climate Central isimli araştırma grubunun çalışmasında, 2100 yılına kadar dünyanın bazı bölgelerindeki kıyı şerilerinin sular altında kalabileceği tespit edildi. Araştırmacılar, "2100 yılına kadar, şu anda 200 milyondan fazla insanın yaşadığı bölgeler, gelgitle meydana gelen yüksek su seviyesinin altında kalabilir" ifadelerini kullandı.

Küresel deniz seviyelerinin, bu yüzyılın sonuna kadar iki metreden fazla yükselebileceği tahmin ediliyor. Nijerya'nın kıyı şeridinin bir kısmının daha alçak olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bu özellikle Lagos kentinin risk altında olduğunu gösteriyor. Bilimsel çalışmalara göre, iklim değişikliğine bağlı olarak deniz seviyelerinin yükselmesi sonucunda Lagos kenti bu yüzyılın sonunda yaşanmaz hale gelebilir. (DIŞ HABERLER)