'Afşin - Elbistan yeni bir termik santrali daha kaldıramaz'

Afşin-Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu'nun düzenlediği panelde bölgenin ekonomik, ekolojik ve sosyal nedenlerle yeni bir termik santrali daha kaldıramayacağı vurgulandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Maraş’ın Afşin ilçesindeki Afşin-Elbistan A Termik Santrali'ne ek olarak kurulması planlanan 688 MW kapasiteye sahip iki yeni ünitenin çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporu henüz açıklanmazken, Afşin-Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu konuyla ilgili kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bir panel düzenledi. Elbistan Belediye Başkan Yardımcısı Gülabi Eren’in de konuşmacı olarak katıldığı “Afşin-Elbistan yeni bir santrali daha kaldırır mı?” adlı panele bölge halkı, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve parti temsilcileri katıldı.

Panelde, Afşin-Elbistan bölgesinde kömürlü termik santrallerin genişletilmesi planlarının, ekonomik ve politik boyutları, bölge halkının sağlığı ve çevre üzerindeki olumsuz etkileri ile hukuki süreç hakkında konuşuldu.

Etkinlikte, Afşin-Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu, TMMOB, Temiz Hava Hakkı Platformu, TEMA Vakfı, İklim İçin 350 Derneği ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye) temsilcileri de yer aldı. Temsilciler, kömürlü termik santrallerin iklime, çevreye ve insan sağlığına olan olumsuz etkilerini vurgulayarak projenin iptal edilmesini ve mevcut santrallerin adil bir dönüşüm planı çerçevesinde kapatılmasını talep etti.

'BİR TERMİK SANTRAL DAHA İSTEMİYORUZ'

Panele konuşmacı olarak katılan Elbistan Belediye Başkan Yardımcısı Gülabi Eren, konuşmasında yapılacak ek ünitelerin Afşin - Elbistan'a yeni bir santral kurmakla aynı anlama geldiğini ve Elbistan Belediyesi olarak yeni bir santral istemediklerini dile getirdi.

'TERMİK SANTRALLER ASTIM, KOAH VE KANSERİE YOL AÇIYOR'

Temiz Hava Hakkı Platformu Koordinatörü Deniz Gümüşel ise, “Termik santrallerden kaynaklı hava kirliliğinin solunum yolu hastalıklarına, astım, bronşit, KOAH ve akciğer kanserine yol açtığını biliyoruz. Ancak hava kirliliğinin bildiğimizin çok ötesinde sağlık etkileri de var. Bu etkilerden en çok bebekler ve çocuklar etkileniyor. Örneğin, 1984’ten beri işletmede olan Afşin Elbistan A santrali 16 bin 500 erken ölüme yol açarken, 9 binden fazla bebeğin de anne karnında gelişimini tamamlamadan erken doğumuna neden olmuştur. Bebeklerde doğumdan gelen akciğer fonksiyonu bozukluklarına, kalp damar hastalıklarına ve kansere yol açtığı tespit edilmiştir” diye konuştu.

'VERİLER BÖLGENİN YENİ TERMİK SANTRALİ KALDIRAMAYACAĞINI GÖSTERİYOR'

Çevre Politikaları Uzmanı Kübra Ayçiçek ise konuşmasında şunları vurguladı:

“Bölgedeki termik santraller, yıllarca çevre yatırımlarını yapmadan çalıştı ve çalışmaya devam ediyor. A Termik Santrali ise yapım yılı nedeniyle çevresel etki değerlendirme süreçlerinden tamamen muaf tutuldu. Elimizdeki veriler, ekonomik, ekolojik ve sosyal nedenlerle bölgenin yeni bir termik santrali daha kaldıramayacağını gösteriyor.”

Panel ardından düzenlenen forumda ise bölgenin deprem ardından yeniden inşasında kömürsüz bir gelecek talebi vurgulandı.