AGİT'in yeni genel sekreteri Feridun Sinirlioğlu oldu

Emekli büyükelçi Feridun Sinirlioğlu, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Genel Sekreteri olarak seçildi. Sinirlioğlu, Türkiye-Yunanistan tarafından ortak aday olarak gösterildi.

Fotoğraf: DHA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) yeni Genel Sekreteri Feridun Sinirlioğlu oldu. Sinirlioğlu'nun seçilmesini sağlayan en önemli unsur, Türk diplomatın Türkiye-Yunanistan tarafından ortak aday olarak gösterilmesi oldu. İki ülke arasında yapılan uzlaşı kapsamında Yunanistan Dışişleri Bakanlığı hukuk danışmanı Maria Telalian da AGİT'in Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi'nin başına seçildi.

Yeni yönetim Malta'da toplanan AGİT 31. Bakanlar Konseyi toplantısında onaylandı.

AGİT'in yeni yönetim kadrosunun belirlenmesine ilişkin müzakereler yaklaşık bir yıldır sürüyordu.

Son Genel Sekreter Helga Schmid ve ekibinin görev süresi Eylül 2024'te sona erdi.

3 YIL GÖREV YAPACAK

Bakanlık kaynaklarından alınan bilgilere göre; AGİT 31'inci Bakanlar Konseyi Toplantısı, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın katılımıyla 5-6 Aralık 2024 tarihlerinde Malta'da düzenlendi. Toplantıda, eylül ayından bu yana boş bulunan AGİT Genel Sekreteri görevi için yapılan oylama sonucu alınan kararla atanan Sinirlioğlu, AGİT'in 50 yıllık tarihinde ilk Türk genel sekreteri oldu. Sinirlioğlu, 3 yıl boyunda AGİT Genel Sekreteri görevini yürütecek. Aylar süren diplomatik müzakerelere sahne olan genel sekreterlik seçimi için Sinirlioğlu'na rakip gösterilen adaylar arasında 12 isim yer aldı. Eylül ayında alınması beklenen karar, uzlaşma sağlanamaması nedeniyle aralık toplantısına kaldı. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından karar alma süreçleri tıkanan AGİT'te bir önceki genel sekreterin görev süresinin 2023 yılında dolmasına karşın, ülkelerin herhangi bir isim üzerinde anlaşamaması nedeniyle yerine yeni bir genel sekreter atanamadı ve görev süresi 9 aylığına uzatılmıştı. Sinirlioğlu'nun genel sekreterliği süresince, Avrupa'da güvenlik mimarisinin temellerinin korunması başta olmak üzere, küresel barış ve istikrarı ilgilendiren birçok kritik konunun gündemde olması bekleniyor. Ayrıca, ilerleyen süreçte Rusya ile Ukrayna arasında barış görüşmelerinin başlaması durumunda, AGİT'in önemli bir rol üstlenmesi öngörülüyor.

Feridun Sinirlioğlu kimdir?

 

Feridun Sinirlioğlu, 30 Ocak 1956 tarihinde Giresun'un Görele ilçesinde dünyaya geldi. İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden mezun oldu, yüksek lisans ve doktora eğitimini Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde tamamladı. 1982 yılından itibaren Dışişleri Bakanlığı'nda çeşitli diplomatik görevler üstelenen Sinirlioğlu, 2 Eylül 1996 ile 15 Eylül 2000 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı başdanışmanlığı görevini yürüttü. 15 Eylül 2000 ve 1 Temmuz 2002 yılları arasında Orta Doğu ve Kuzey Afrika'dan sorumlu genel müdür yardımcılığı, 1 Temmuz 2002- 15 Ocak 2007 arasında Tel Aviv Büyükelçiliği yaptı. 24 Ocak 2007- 21 Ağustos 2009 arasında İkili Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı olarak görev yaptı. 21 Ağustos 2009 tarihinden Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı olarak atandı. 15 Ekim 2016 tarihinden 21 Şubat 2023 tarihine kadar Birleşmiş Milletler Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi olarak görev yaptı. Sinirlioğlu, evli ve 2 çocuk babası.

AGİT nedir?

Bugün 57 ülkeden oluşan ve geniş Avrupa kıtasında güvenlik ve işbirliği için çalışan AGİT'in kuruluşu 1973 yılına dayanıyor.
Soğuk Savaş sırasında bloklar arasında düzenli diyalog tesis etmek ve anlaşmazlıkları azaltmak amacıyla aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 35 ülkenin girişimiyle başlatılan Helsinki süreci, 1975'te Helsinki Nihai Seneti'nin imzalanmasına yol açtı.
Hukuki bir niteliği olmamasına karşın Avrupa'da güvenliğin artırılması için esnek bir müzakere forumu ve konferanslar diplomasisinin merkezi haline gelen süreç 1994 yılında Budapeşte Zirvesi'nde alınan kararla AGİT'e dönüştü.
AGİT bugünkü durumuyla siyasi, askeri ve ekonomi-çevre-insani güvenliğin sağlanması için ilke, norm ve standartlar geliştiren ve ülkelerin yükümlülüklerin uygulama durumlarını izleyen bir örgüt olarak faaliyet göstermekte.
AGİT, 2025'te Helsinki Nihai Seneti'nin 50. yılını kutlayacak.

Bu süreçte dönem başkanlığını Finlandiya devralacak.

(ALINTI)