'Ağlayan' mahsuller: Stres altındaki bitkiler ses çıkarıyor
Bilim insanları, stres altındaki bitkilerin ses çıkardığını keşfetti. Suya muhtaç olan ya da gövdelerinde hasar oluşan bitkilerin, saatte yaklaşık 35 kez ses çıkardığı tespit edildi.
DUVAR - Cell dergisinde yayınlanan bir araştırmada aktarıldığı kadarıyla bitkiler, susuz kaldıklarında ya da 'sorun yaşadıklarında', 'havada yayılan sesler' çıkarıyorlar.
Araştırma makalesinin yazarları, suya muhtaç olan ya da kısa süre önce gövdelerinde hasar oluşan bitkilerin, saatte yaklaşık 35 kez ses çıkardığını keşfetti. Buna karşın, yeterince sulanan ve herhangi bir hasara uğramayan bitkiler çok daha sessiz ve saatte yalnızca bir kez ses çıkarıyor.
Büyük ihtimalle suya muhtaç bir bitkinin ses çıkardığını hiç duymamış olmanızın sebebi, seslerin yaklaşık 20-100 kilohertz’te yankılanan ultrasonik sesler olması. Bu durum, çok az insanın onları duyabileceği düzeyde tiz oldukları manasına geliyor. Yine de kimi hayvanlar muhtemelen onları duyabilir. Yarasalar, fareler ve güveler potansiyel olarak bitki sesleriyle dolu bir dünyada yaşıyor olabilirler ve aynı ekibin daha eski araştırmaları, bitkilerin de hayvanlarca çıkarılan seslere tepki verdiğini ortaya çıkarmıştı.
İsrail’de bulunan Tel Aviv Üniversitesi’nden Lilach Hadany ve meslektaşları, bitkileri dinlemek amacıyla tütün (Nicotiana tabacum) ve domates (Solanum lycopersicum) bitkilerini mikrofonlarla donatılmış küçük kutulara yerleştirdiler. Mikrofonlar, araştırmacılar onları bizzat duyamasa da bitkilerce çıkarılan sesleri kaydetti. Özellikle susuz kalan ya da kısa süre önce bir yeri kesildiği için 'strese giren' bitkilerin çıkardığı sesler fazlasıyla barizdi. Hadany, sesler biraz kısılıp hızlandırıldığında, 'kısmen patlamış mısırınkine benzer çok kısa tıklamalar' duyulduğunu aktarıyor. “Şarkı söylemiyorlar” diye ekliyor.