Ağrı'da belediye barınağında hayvanlara işkence iddiası

Ağrı’da belediye barınağında sokak köpeklerinin öldürüldüğü ve çöpe atıldığı iddia edildi. Ağrı Belediyesi Hayvan Bakım Evi Sorumlusu Belli, iddiaları reddetti.

Google Haberlere Abone ol

Kadir Cesur

DUVAR - Paw Guards (Pati Koruyucuları), dün sosyal medya hesabından paylaştığı görüntülerle Ağrı'da belediyeye ait hayvan barınağında sokak köpeklerinin öldürülerek çöpe atıldığını iddia etti. Görüntüler kısa sürede 'Ağrı'da katliam var' etiketiyle paylaşıldı.

Ağrı Belediyesi Hayvan Bakım Evi Sorumlusu Ömer Belli, iddiaları yalanlayarak belediye ile alakası olmadığını savundu.

‘BARINAK İLE ALAKALI DEĞİL’

Paw Guards, sosyal medya hesabından ölü köpek görüntüleri paylaşarak şu ifadeleri kullandı: “Ağrı sokaklarında köpek bulamadık. Bakın o köpekler nereden çıktı! Bu görüntüler az önce Paw Guards Doğu Ekspresi tarafından Ağrı Barınağı ve Çöplüğünde çekildi.”

Konu ile ilgili Ağrı Belediyesi Hayvan Bakım Evi Sorumlusu veteriner hekim Ömer Belli, fotoğrafların barınakta çekildiğini yalanladı. Benli, “Katledilmek konusu, barınak ile alakalı bir durum değil. Fotoğrafların büyük çoğunluğu çöp alanında çekilen resimlerdir. Barınak ile herhangi bir alakası yok o resimlerin” dedi. Video olarak paylaşılan görüntülerin ise barınakta çekildiğini kabul eden Benli, “Barınaktaki video içeride doğal bir şekilde ölen hayvanlar ile ilgilidir” diye konuştu.

Barınaktaki köpeklerin doğal bir şekilde öldüğünü savunan Belli, “Personellerimiz ölen dostlarımızı dışarı çıkarma konusunda biraz geç kalmışlar. Orada bir hatamız var. Zaten onunla ilgili işlemler başlattık. İki köpeğimiz öldükten sonra geç çıkarıldı” ifadelerini kullandı.

Ölen iki köpeğin barınağın dışına çıkarılmasında önce Paw Guards Derneği üyelerinin barınağa geldiğini belirten Belli, ölen köpek videolarının da o sırada çekildiğini dile getirdi.

‘BARINAKTAKİ ÖLÜMLER, DOĞAL ÖLÜM’

Belediyeye ait barınaktaki ölümlerin çoğunun ‘gençlik hastalığı’ kaynaklı olduğunu belirten Benli, “Köpeklerin viral bir hastalığı var. Muhtemelen ondan olmuş olabilir. Barınaktaki ölümler, doğal ölüm. Bütün barınaklarda olan şeyler zaten. Yani kasıtlı olarak personelin öldürmesi ya da şiddet uygulaması gibi şey söz konusu olamaz. O konuda zaten duyarlıyız biz” dedi.

Görüntülerin merkez çöplüğüne ait olduğunu ve belediyeye ait hayvan barınağında fotoğraflardaki gibi alanlar olmadığını belirten Benli, şunları söyledi: “Çöp alanımızda elektrik üretildiği için çevre ilçelerden ve köylerden çöp getiriliyor. Muhtemelen onlarla gelen hayvanlardır. Çöp alanındaki hayvanlar ile ilgili herhangi bir bilgim yok. Açlıktan ölmüş olabilirler ya da hastalık olabilir. Ölü de getirilmiş olabilirler. Onların kamera görüntülerine bakmak lazım.”

‘KATLİAMIN BELEDİYE TARAFINDAN YAPILDIĞINI DÜŞÜNMÜYORUM’

Ağrı’da yaşayan Çevre Derneği (ÇEVDER) üyesi Cengiz Oruç da fotoğrafların merkez çöplüğünde çekildiğini düşündüklerini belirtti. Oruç, “Uzun süredir çarşıya çıktığımızda daha önce gördüğümüz hayvanları göremiyoruz. Şu anda hayvan yok ve söz konusu merkez çöplüğü olarak nitelendirilen alanda ciddi anlamda başıboş köpekler çok fazla. Kendi kaderlerine terk edilmişler. Fakat bu katliamın belediye tarafından bilinçli olarak yapıldığına inanmıyorum” diye konuştu.

Poşetin içindeki köpek görüntüsü ile ilgili olarak da Oruç, şunları ifade etti: “Hayvanlar, bir mahallede öldükten sonra poşete konulup oraya götürülmüş olabilir. Bu benim bireysel görüşümdür. Maalesef tahminler üzerine konuşuyoruz. Böyle bir vahşetin olması durumunda, duyarlı Ağrı halkının bunun karşısında duracağını düşünüyorum.”