AHEF: Aile hekimliği sistemi güçlendirilmeli

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir, "Aile hekimliği sistemi güçlendirilmeli, sistemden kaçışları azaltacak özlük hakkı ve hakkediş iyileştirmeleri yapılmalı" dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir birinci basamak sağlık tesislerinin temelini oluşturan aile sağlığı merkezlerinin kronik sorunlarla boğuştuğunu belirterek Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu'na seslendi.

Türkü Yağmur Nehir, "Sayın Bakanımızın birinci basamak sağlık tesisleriyle ilgili yaptığı açıklamalar sorunlarımızı doğrular nitelikte. Ancak sorunların doğru şekilde tespit edilmesi ve uygulanacak çözümler noktasında endişeliyiz. Geçtiğimiz çoğu dönemde sahaya sorulmadan, sahanın fikri alınmadan yapılan uygulamalar ve çıkarılan yönetmeliklerin bugün bu işlevsizleşme ile kronik sorunların en büyük sebebi olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla bu hataların tekrarlanmaması ve sistemi çökmekten kurtarılabilmesi için planlamaların mutlaka sahadaki aile hekimlerinin de olduğu bir istişare ekibiyle yapılması gerekiyor" ifadelerini kullandı

Birinci basamağın en büyük temsilcisi AHEF’in her zaman bu iş birliğine açık olduğunu belirten Dr. Türkü Yağmur Nehir, sahayla direkt temas halinde olduklarını, sorunların tespitleri ve çözüm önerileriyle ilgili ellerinde birçok rapor bulunduğunu ve bunları sunmaya hazır olduklarını söyledi.

Türkü Yağmur Nehir, "İkinci ve üçüncü basamakta yaşanılan, özellikle kriz haline gelen randevu sorunu ile iş yükü sorunlarını birinci basamağı güçlendirmeden çözmek mümkün olmayacaktır. Tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de aile hekimliği sistemi güçlendirilmeli, sistemden kaçışları azaltacak özlük hakkı ve hakkediş iyileştirmeleri ivedi şekilde yapılmalıdır. Birinci basamaktaki sorunları çözmeden sağlık sistemindeki sorunları çözmek mümkün değildir" dedi.