Ahmet Ağaoğlu: MHK sistemi kökünden değişmek zorunda

MHK'nin yapısının değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu, "Dört MHK değişmesine rağmen hakemler aynı hataları yapıyor. Bu yapının değişmesi lazım. MHK sistemi kökünden değişmek zorunda” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu, Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) Riva'daki merkezinde açıklama yaptı.

Hakem hataları nedeniyle TFF Başkanı Nihat Özdemir'le görüşmek istediğini söyleyen Ahmet Ağaoğlu, “Nihat başkanla görüşemedik. Kendilerini akşam maçtan sonra aradım, telefonları kapalıydı. Birkaç yönetim kurulu üyesine ulaştım. Yarın saat 14.00'te kendileriyle görüşeceğimizi iletmelerini söyledim. Ancak sabah saat 10.00'a kadar TFF Genel Sekreteri Kadir Kardaş, 'Başka gün olmaz mı?' dedi. 'Başka bir gün olmaz, o gün bugün.' dedim" diye konuştu.

Özdemir'in kendilerine sıkıntıların düzeleceği konusunda sözler verdiğini belirten Ağaoğlu, "Sözler verilmesine rağmen hiçbir şekilde düzelmeyip, aksine çok daha sıkıntılı, çok daha rahatsız edici bir noktaya tırmanan olaylarla alakalı kendileriyle görüşmek için geldik. Artık o gün bugün. Bir yerde bu işe nokta konulacaksa, noktanın konulacağı gün" ifadelerini kullandı.

'UZAYDAN GÖRÜLEN PENALTIYI, AYDINUS PAS GEÇTİ'

Geçen sezon yaşanan bir hakem hatası üzerine Nihat Özdemir'le yaptığı görüşmeyi aktaran Ağaoğlu, şunları söyledi:

"Geçen seneki Göztepe maçının hakemi, dünkü maçın da hakemi Fırat Aydınus'tu. VAR hakemi de Koray Gençler'di. O maçta uğramış olduğumuz haksızlıklar vardı. Ben bunu çok açık dile getirdiğim zaman, Nihat Özdemir bana 'Konuyu araştırdım, Fırat'ın burada herhangi bir suçu yok. Hata Koray Gençerler'de ve kendisine gerekli cezayı verdik. Başkanım merak etme' dedi. Aradan 2 saat geçtikten sonra haftanın hakemleri açıklandığında Koray Gençerler'in Sivasspor’un maçına VAR hakemi olarak atandığını gördük. Kendisine de 'İki saatlik bir ceza, baya uzun bir cezaymış başkanım' dedim. Daha sonra yine Fırat Aydınus'un yönettiği Başakşehir maçı vardı. O maçta Nwakaeme'ye yapılan müdahaleyi, uzaydan dahi görülen penaltıyı Fırat Aydınus'un pas geçmesi, görememesi, her ne hikmetse VAR'ın da hiçbir şekilde müdahalede bulunamaması söz konusuydu.”

Yeni transferlerinin Türkiye'de ilk dikkatini çeken şeyin hakemler olduğunu dile getiren Ağaoğlu, "Premier Lig'den gelen iki oyuncuma, 'Süper Lig'de ilk maçınıza çıktınız, ilk dikkatinizi çeken neydi?' diye sordum. İkisinden de gelen cevap, 'Referee' (Hakem) oldu. Eğer hakemlerimiz bu şekilde konuşuluyorsa demek ki bu işin içerisinde büyük yanlış var. Hatayı başka yerde aramak deve kuşu gibi kafayı kuma gömmektir" dedi.

'DÖRT MHK YÖNETİMİ DEĞİŞTİ, SIKINTILAR ARTARAK DEVAM ETTİ'

Merkez Hakem Kurulu (MHK) yönetimlerinin değişmesine rağmen sıkıntıların devam ettiğini aktaran Ahmet Ağaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son iki yıl içerisinde dört MHK değişti. Peki değişen ne var? Dört MHK değiştikten sonra tartışmalar, sıkıntılar artarak devam ediyorsa, demek ki sistemde bir yanlışlık var. Dört MHK değişmesine rağmen hakemler aynı hataları yapıyorsa, elimizdeki hakem kadrosu bu işi yapmaya yeterli değil. Motoru arıza yapmış otomobilin dört defa tekerleğini değiştiriyorsunuz. Değişen ne var? Hiçbir şey yok. Bu yapının bir şekilde değişmesi lazım. Bu şekilde devam etme şansı yok. Bu sorunun temeline inmemiz lazım. MHK sistemi kökünden değişmek zorunda.”

Sistemin değişmesi için tüm hukuki yolları değerlendireceklerini ifade eden Ağaoğlu, "Bu sistemin değişmesi için mücadeleyi başlattık. Bu mücadeleyi, gerekirse FIFA, UEFA ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne, nereye kadar gidecekse oraya kadar taşıyacağız. Başka bir kulübün başkanı ya da CEO'su tarafından FIFA'ya verilmek üzere hazırlanmış, daha sonra iyi niyet göstererek TFF başkanına teslim edilmiş dosya da dahil olmak üzere UEFA'ya, FIFA'ya, netice alıncaya kadar bu davayı götüreceğimizden kimsenin şüphesi olmasın" diye konuştu.

'TATLI, EYYAMCI DEDİĞİ HAKEME BENİM MAÇIMDA GÖREV VERİYOR'

MHK Başkanı Serdar Tatlı'nın hakem Fırat Aydınus'a bir köşe yazısında "eyyamcı" dediğini hatırlatan Ağaoğlu, "Bugün MHK Başkanlığı yapan Serdar Tatlı, 2016 yılında köşe yazısında dün maçımıza atanan Fırat Aydınus'u eyyamcılıkla suçluyor. Bugün eyyamcılıkla suçladığı hakeme benim maçımda görev veriyor” dedi.

“TFF Yönetim Kurulu, MHK Yönetim Kurulunu kontrol edemiyor” diyen Ağaoğlu, “Daha acısı MHK, altındaki hakemleri kontrol edemiyor. Hangi MHK gelirse gelsin hakemler bildiklerini çalıyorlar” ifadelerini kullandı.

Açıklamaları nedeniyle PFDK'ye sevk edileceğini bildiğini dile getiren Ahmet Ağaoğlu, "Dosyalarımız hazır, 1 haftalık süremiz var. Sonra yürümeye başlıyoruz. Salı günü 'Trabzonspor Başkanı , sportmenlik dışı açıklamalarından dolayı PFDK'ye sevk edilmiştir' diye hepiniz göreceksiniz. Asla savunma yapmayacağım. Bu ülkede birilerinin gerçekleri, sistemdeki bozukluğu dile getirmesi lazım. Eğer ben bunu dile getiriyorsam, kendimi savunmam” şeklinde konuştu. (İSTANBUL/AA)