Ahmet Say Müzik ve Edebiyat Ödülleri sahiplerine verildi

Ahmet Say Müzik ve Edebiyat Ödülleri edebiyat alanında şair Ahmet Telli, müzik alanında piyanist Can Çakmur ödüle layık görüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çankaya Belediyesi tarafından düzenlenen 1. Ahmet Say Müzik ve Edebiyat Ödülleri töreni, Ankara’da MEB Şura Salonu'nda yapıldı.

ANKA Haber Ajansı'nın haberine göre, edebiyat alanında yazar ve şair Ahmet Telli, müzik alanında ise genç piyanist Can Çakmur'un ödüle layık görüldüğü törene çok sayıda kişi ve siyasetçi katıldı.

ÖZGÜR ÖZEL: AHMET SAY YERİ DOLDURULAMAYACAK BİR İSİM

Sunuculuğunu Yekta Kopan’ın yaptığı törene CHP Genel Başkanı Özgür Özel mesaj gönderdi. Özel mesajında, "Ahmet Say, Türk müziğinde ve edebiyatında yeri doldurulamayacak bir isim. Dünya müzik literatürüne çok değerli eserler katan bir aydın, sol-sosyalist düşünce için mücadele etmiş bir vatanseverdi. Yetiştirdiği öğrenciler ve bıraktığı eserlerle Türk aydınlanmasına ve müzik kültürüne çok büyük katkılar yapmış bir fikir insanıydı. Bu özel gecede konser verecek dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say ve Seda Kırankaya’ya, jüri üyelerine ve bu anlamlı organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor ve ödül alacak edebiyatçılarımızı ve sanatçılarımızı tebrik ediyorum. Ahmet Say’ı saygı, sevgi ve özlemle anıyorum" ifadelerini kullandı.  

'BU ÖDÜL BELKİ TÜRKİYE’NİN EN İYİ ÖDÜLLERİNDEN BİRİ OLACAK'

Say ailesi ve dostları adına açılış konuşması yapan Fahri Özdemir, "Bu ödül belki Türkiye’nin en iyi ödüllerinden bir tanesi olacak. Çünkü Ahmet abi adına yapılan bir ödüldür. Çünkü Ahmet abi adam gibi adamdır" ifadelerini kullandı.

Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner ise "Ülkesini ve insanlığı çok seven, çok değerli bir ismi, müzik ve edebiyat insanı olan Ahmet Say’ı anmak ve ona vefa borcumuzu ödemek için toplandık. Ahmet Say ülkemizin yetiştirdiği en önemli müzik yazarlarından biriydi. 'Ben Türkçeciyim’ diyen kıymetli bir edebiyatçı, eşsiz bir piyanistti. Ama sadece bunlardan ibaret değildi Ahmet Say. İnsan olmanın haysiyetini ömrü boyunca taşıyan birisiydi, onuru için yaşadı. Fikirlerini korkmadan söyledi, düşüncelerinin arkasında dimdik durdu. Yeri geldi hapis yatmaktan çekinmedi. Tüm haksızlıkların ve hukuksuzlukların karşısındaydı. Böylesi doğru bir insan olmanın bedeli neyse onu ödemekten de elbette çekinmedi" dedi.

'AHMET SAY MÜCADELECİ, OMURGALI, AYDIN GELENEĞİN TEMSİLCİSİYDİ'

Konuşmaların ardından Ahmet Telli ve Can Çakmur'a ödülleri takdim edildi. Telli'ye ödülünü Çankaya Belediye Başkanı Can Güner verdi.

Telli ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, "Bu ödülün bence birinci özelliği yarışmacı bir ödül olmayışıdır. Bir hak bilirlik örneği olarak bu ödül bütün ödüller içerisindeki seçkin yerini koruyacaktır. Ahmet Say mücadeleci, omurgalı, aydın geleneğin temsilcisiydi. Son örneğiydi demek istemiyorum, onun gibi iyimser olmak istiyorum, ülkem adına" dedi.

'AHMET SAY İYİMSERLİĞİYLE ÇOK ZOR GÜNLER GEÇİRMİŞTİ'

Müzik alanında ödüle layık görülen Can Çakmur’a ödülünü veren Ahmet Say'ın oğlu ünlü piyanist Fazıl Say, "Hepimiz çok gururluyuz, onur duyduk bu kadar güzel bir şekilde başlamasına. Herkese çok teşekkür ediyorum. Tüm emeği geçenlere ve Çankaya Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Türkiye’nin "muhtemelen en zor günlerine geldiğini" belirten Say, "Yıkılmadan durmaya çalıştığımız günler geldi. Ahmet Say iyimserliğiyle çok zor günler geçirmişti. O bir örnektir hepimiz için. O çok insanı yetiştirdi, o yüzden onların hepsini burada görmek benim için büyük mutluluk" dedi.

'BİZİM AHMET SAY’IN DEVRİMCİ ÜMİDİNİ ÖĞRENMEMİZ GEREKİYORDU'

Tarifsiz duygular içinde olduğunu söyleyen Can Çakmur, Ahmet Say ile ilk karşılaşmasının 14 yaşındayken olduğunu anlattı.

"Biz, benim kuşağım umutsuz bir kuşak, umutsuz günlere doğmuş bir kuşağız" diyen Çakmur, "2013 yılında Gezi olaylarının içinde biz Türkiye’nin gerçeklerinin farkına vardık. Bastırıldığımıza ve ezildiğimize, Türkiye’nin ne olduğunun farkına vardık. Bizim Ahmet Say’ın umudunu, neşesini, radikal, devrimci ümidini bizim öğrenmemiz gerekiyordu. İşte Ahmet Say, benim için ve benim kuşağım için ‘Biz de varız’, ‘Biz de geçmişi biliyoruz, geleceğe aynı ümidi taşıyacak üyeleriz’ diyen bir insandı" ifadelerini kullandı

Ödüllerin sahiplerine sunulmasının ardından Fazıl Say ile mezzo-soprano Seda Kırankaya konser verdi.

(ANKA HABER AJANSI)