Ahmet Taşgetiren: Selahattin Demirtaş'ın çağrısına yanıt verilmeli
Karar yazarı Ahmet Taşgetiren, Selahattin Demirtaş'ın cezaevinden yaptığı açıklamaya destek verdi, DEM Parti ile görüşmenin siyaseten büyük günah gibi görülmesini eleştirdi.
DUVAR- Karar yazarı Ahmet Taşgetiren, yerel seçim öncesi DEM Parti'nin dışlanmasını eleştirdi. AK Parti'nin de CHP'nin de DEM ile görüşmekten kaçınmasının demokrasinin gelişmesi açısından doğru olmadığını belirten Taşgetiren, Selahattin Demirtaş'ın cezaevinden yaptığı açıklamaya destek verdi, "Yani kocaman bir kitleyi 'Eşit seçmen - eşit vatandaş' niteliğinden çıkarıp, resmen aşağılıyorsunuz" diye yazdı.
Ahmet Taşgetiren'in "Ak Parti DEM’le görüşür mü?" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:
"Ak Parti, bu seçmen kitlesinin en azından tarafsız kalmasını yani muhalefetten herhangi bir partiye, daha doğrusu Ak Parti’ye ana rakip olan CHP’ye kaymamasını istiyor, yok kazandığınız belediyelere kayyım atamayız, yok Demirtaş’a bazı kolaylıklar sağlarız türü örtülü vaatler ihtiva eden arka kapı diplomasisi ile işi götürmeye çalışıyor. Bir yandan bu partiyi terörle iltisaklı gösterip, sanki amansız bir mücadele veriliyor gibi davranırken, diğer yandan meselâ İstanbul’da çok güçlü bir adayla seçime girmesini canı gönülden istiyor hatta DEM’i bu yönde kışkırtıyor.
Sergilenen çapraşıklığa, siyaset hokkabazlığına öte yandan ’Kürt sorunu’ gibi Türkiye’nin can alıcı bir meselesinde iktidar olarak girilen akıl dışılığa bakar mısınız?
Gelelim CHP’ye… Ana muhalefet partisine… Onun gündeminde de bir ’Kürt oyları sorunu’ var. Sonuçta özellikle sol cenahtaki Kürt seçmenin ’muhalif’ olması tabii. Bu da seçim sonuçlarını etkileyecek oldukça büyük bir yekun tutuyor. Doğu – Güneydoğu’daki şehirlerde birinci parti çıkma imkânı – ihtimali çok güçlü olsa da, Batı’daki şehirlerde adayını seçtirme ihtimali düşük. O zaman önüne ’muhalefeti güçlendirme – güçlendirmeme’ gibi bir seçenek çıkıyor. Aday gösterip kendi oy oranını tescilleme gibi bir yöntem de tercih edilebilir ancak iktidar ile ilişkisine göre muhalefeti destekleyip iktidarı zayıflatma gibi bir yolu da izleyebilir… İşte orada CHP’nin bu parti ile ilişkisi önem kazanıyor. İktidar cenahı DEM’le ilişkiyi öylesine şeytanlaştırdı ki, CHP, ittifak bir yana, açıktan bir iş birliğini bile sergilemekten kaçınır duruma düştü. Böyle bir durumun, ister iktidar (Ak Parti) tavrı adına ister CHP adına, partiler olarak HDP ya da DEM’i de Kürt seçmeni de olumsuz etkilemesi kaçınılmaz. Yani kocaman bir kitleyi ’Eşit seçmen - eşit vatandaş’ niteliğinden çıkarıp, resmen aşağılıyorsunuz.
HDP ya da DEM adına yapılan konuşmalarda da bu durum açık bir sorun, ’Kürt sorunu’nun yansıması olarak okunuyor. Yanlış bir okuma mı, bence doğru bir okuma.
Bu, DEM’i destekleyen Kürt seçmenle sınırlı bir olgu gibi görünse de aslında Kürt sorununun yansımasıdır. Kaldı ki, iç – dış Kürtlerle ilişki, meselenin uluslararasılaşması vs. boyutlarıyla çok daha derin bir ’Kürt sorunumuz’ var bizim.
Şimdi buradan Selahattin Demirtaş’ın cezaevinden yaptığı o çağrıya, yani DEM ile Ak Parti’nin ülke sorunlarının çözümü için görüşme yapabilmesi çağrısına, bu seçim arifesinde DEM’den mutlak bir destek bekleyen siyasetçileri ve medyası ile muhalefet çevrelerini şaşırtsa da, bence doğru bir yaklaşımdır.
Bunu ben de defalarca yazdım. Mesela Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, üstelik ülkedeki herkesi kucaklaması gereken ’Cumhurbaşkanı’ sıfatıyla, HDP veya DEM’i dışlamasını doğru bulmadığımı ifade ettim. Demirtaş’ın hukuki bir sorun sebebiyle değil, siyasi duruşu yüzünden, AİHM kararlarına rağmen, üstelik kürsülerden ’terörist’ diye suçlanarak cezaevinde tutulması, Demirtaş ile birlikte onlarca milletvekilinin – siyasetçinin aynı akıbeti paylaşması, iktidar iradesiyle sürdürülen kayyım politikaları meseleyi politik mücadelenin çok ötesine geçiren ve ’Sorun’u derinleştiren bir mahiyet kazanıyor.
Ne diyor Demirtaş, ’Partilerin görüşmesi bir görev ve sorumluluktur’ diyor. Bunu ilkesel olarak reddetmek mümkün müdür? Oturun masaya ve herkes eteğindeki taşı döksün. Hele bir Cumhurbaşkanı, önemli ve hassas bir toplum kesiminin temsilcileriyle kürsülerden ve suçlayıcı dille konuşur mu? ’Terörle aranıza mesafe koyun’ diyecekseniz bile karşı karşıya otururken söylemek daha etkileyici olmaz mı? Çözüm sürecinin üzerinden 10 yıl geçti, sorun bitmedi, sınır ötesi boyutlar kazandı, uluslararası nitelik kazandı, olayı sadece seçim gerilimleri – pazarlıkları içinde görmek, aymazlık değil mi?
Bence mesela Demirtaş’la cezaevindeyken bile temas kurulabilir. 7 yılı aşkın süredir cezaevinde, düşünceleri – muhasebeleri farklı açılımlara imkân verebilir. Mesela savunmalarını okumakta yarar var. Öcalan’la görüşülmedi mi?"
(HABER MERKEZİ)