AİHM, AOÇ için devreye girdi: Müzakere süreci başlasın

AİHM, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin yargıya taşıdığı 'Kaçak Saray' maliyetleri davasında müzakere tarihi verdi. 22 Temmuz 2022’ye kadar müzakere tamamlanmazsa yargı süreci başlayacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin ‘Kaçak Saray’ın maliyetlerinin açıklanmasına ilişkin taleplerinin yanıtsız kalmasıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıdığı davada AİHM, hükümetle ‘müzakere’ tarihi verdi ve 22 Temmuz 2022’den sonra yargı sürecinin başlayacağını bildirdi.

‘AİHM ‘MÜZAKERE’ ÇAĞRISI YAPTI’

AİHM’deki gelişmeyi düzenlediği basın toplantısıyla değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Atatürk Orman Çiftliği, kurulduğu yıldan bu yana Cumhuriyet değerlerinin kamusal mekanı olarak, Atatürk’ün büyük dehasıyla bir halk üniversitesi görevi görmüştür. AOÇ’nin 97. kuruluş yıldönümünde mücadeleye devam ediyoruz. 2015 yılında AOÇ’de Kaçak Saray inşasına ilişkin yürütmeyi durdurma kararının uygulanmaması ve iç hukuk yollarının tüketilmesi üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurmuştuk. Başvurumuzu kabul eden AİHM, AOÇ’ Koruma Amaçlı İmar Planı yürütmeyi durdurma kararının uygulanmaması ve adil yargılanma hakkının ihlal edilmesine ilişkin tarafımıza bir yazı gönderdi. AİHM, ‘Yargılama sürecine başlayacağım ama öncesinde AİHM çerçevesinde dostane çözüm, bir müzakere süreciyle hükümetle bir anlaşma sürecini öngörüyorum. Taraflar müzakere etsin ve yargılama süreci başlamadan bu durum çözülsün’ çağrısını yaptı” dedi.

‘22 TEMMUZ’A KADAR MÜZAKERE TAMAMLANMAZSA YARGI SÜRECİ BAŞLAYACAK’

AİHM’in 22 Temmuz’a kadar müzakerenin tamamlanmaması durumunda yargı sürecinin başlayacağını bildirdiğini kaydeden Candan, şöyle konuştu:

“Atatürk’ün şartlı bağışına ve vasiyetine aykırı bir şekilde yargı kararları ihlal edilerek, AOÇ’de çok büyük bir talan yaşandı ve Kaçak Saray yapıldı. Bizim duruşumuz çok net. Bu süreçte manevi ve maddi zararlar yaşandı. AİHM müzakere öngörüyorsa, bizim de şartlarımız var, hükümetle müzakereye hazırız. Biz müzakereye açık olduğumuzu buradan ilan ettik. İktidar da müzakereye açıksa o da tavrını belirleyecek. İktidar müzakereyi kabul etmeyebilir. Etmezlerse 22 Temmuz’dan itibaren hükümetin savunması alınacak, hükümete sorular sorulacak. AİHM 22 Temmuz’a kadar müzakerenin tamamlanmaması durumunda yargı sürecinin başlayacağını bize bildirmiş durumda. Bu güzel gelişmeyi adil yargılanma hakkı ihlal edilen Gezi davasında tutuklanan arkadaşlarımıza adıyoruz.” (DUVAR)