AİHM’den Abdullah Kılıç için hak ihlali kararı
AİHM, Habertürk eski Genel Yayın Koordinatörü Abdullah Kılıç'ın bireysel başvurusunda Türkiye'nin, özgürlük ve güvenlik hakkını ve ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettiğine hükmetti.
DUVAR - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Habertürk TV’nin eski Genel Yayın Koordinatörü ve kapatılan Meydan gazetesinin eski yazarı Abdullah Kılıç'ın bireysel başvurusu ile ilgili kararını açıkladı. AİHM, Kılıç’ın tutuklanmasına ilişkin gördüğü davada Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) özgürlük ve güvenlik hakkını ve ifade özgürlüğü hakkını güvence altına alan maddelerinin ihlal edildiğine hükmetti.
Karar doğrultusunda Türkiye, Kılıç’a 13 bin 375 euro tazminat ödeyecek. Yüksek Mahkeme’nin oybirliği ile aldığı kararda jürideki Türk yargıç Saadet Yüksel de başvurucu lehine oy kullandı.
AİHM kararında gazeteci Kılıç’ın suç şüphesini gösteren hiçbir delilin olmadığı, tutuklanmasını haklı gösterecek gerekçelerin sunulmadığı, Anayasa Mahkemesi’nin ise yeterince hızlı karar vermeyerek başvurucunun mağduriyetinin devam etmesine neden olduğu belirtildi. Mahkeme ayrıca Kılıç ile ilgili yerel mahkemenin başvurucu ile ilgili delil iddialarını da “açıkça dayanaktan yoksun” diyerek incelemeye bile gerek görmeksizin reddetti.
Ayrıca Abdullah Kılıç’ı tahliye eden mahkeme heyetinin ve savcının aynı gün görevden alınmasına da dikkat çeken AİHM, başvurucunun aynı olgularla başka bir ceza maddesinden tekrar tutuklanmasını “Mahkememiz bu durumu göz ardı edemez aksi kanunun çiğnenmesine izin vermek anlamına gelir. Nitekim böyle durumlarda adli makamlar aynı olgularla yeni cezai soruşturmalar başlatarak insanları özgürlüklerinden mahkum bırakmaya devam edebilirler” şeklinde tespitte bulundu.
Ne olmuştu?
Habertürk TV’nin eski Genel Yayın Koordinatörü Abdullah Kılıç, 'Fetullahçı Terör Örgütü' ile bağlantılı olduklarından şüphelenilen gazetecilere yönelik bir operasyon kapsamında, 30 Temmuz 2016 tarihinde tutuklandı. Kılıç, “silahlı terör örgütüne üyelik” suçlaması ile, büyük çoğunluğu gazeteci 28 diğer sanıkla birlikte yargılandığı davanın 8 Mart 2018 tarihinde görülen karar duruşmasında alt sınırdan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
AYM, 8 Ocak 2020’de gazeteci Abdullah Kılıç’a tutuklu yargılandığı davada tahliyesine karar verilmesinin ardından cezaevi çıkışında gözaltına alınarak ikinci kez tutuklanması nedeniyle kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle 25 bin TL tutarında tazminat ödenmesine hükmetmişti.
Yüksek mahkeme, Kılıç’ın başvurusundaki diğer iddiaların ise kabul edilemez olduğuna karar vermişti. (HABER MERKEZİ)