Aile hekimleri ceza yönetmeliğinin kalkmasını istiyor

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile aile hekimlerinin gelir kaybına uğradığını ve özlük haklarının kaldırıldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Kinem Hazal Tanyeri

ANTEP – 30 Haziran’da uygulanmaya başlayan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne karşı hekimler, ülke genelinde 16 ve 27 Ağustos günleri iş bırakma eylemi yaptı. Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla, yönetmeliğin aile hekimleri için özlük hakkı ve gelir kaybına neden olduğunu söyledi.

‘YÜZDE 10 MAAŞ KESİNTİSİ BAŞLADI’

Sağlık Bakanlığı tarafından 30 Haziran’da yayınlanan yeni yönetmeliğe istinaden ciddi cezalar eklendiğini söyleyen Dr. Tarla, “Sözleşmenin fesihleri kolaylaştırıldı. Aile hekimliği sisteminde aile hekimliği birimine bağlı nüfusun azaltılacağı söyleniyordu ancak burada bağlı nüfus yine sabit tutuldu, ‘kronik hastaları takip’ diye ek bir performans kriteri eklendi. Yeni yönetmelik 30 Haziran’da açıklandı ve 1 Temmuz’da işlemeye başladı. Ancak kronik hastalık takibinde her halükârda herkesin otomatik yüzde 10 maaş kesintisi başlamış oldu ve kronik hasta sayısı yapılabilir, uygulanabilirliği zor olan bir nokta. Çünkü sadece her bir hasta için daha uzun vadeli 15 ila 20 dakika muayene etmen gerekiyor, Yüksek nüfus ile uygulanabilecek bir sistem değil. Bunun için hasta sayısını 2 bine çekmek gerekir ama bakanlık bunu performans adı altında ödemeleri maaş kesintisi ile başlatmış oldu ve böylelikle otomatik kesintiye girmiş olduk’’ dedi.

Ayşegül Ateş Tarla

‘BU YÖNETMELİK BİZİM SÖZLEŞMENİN FESHİNİ KOLAYLAŞTIRDI’

Tarla, ücretli sözleşmeli personel statüsünde çalıştıklarını ve iki yılda bir sözleşme imzaladıklarını hatırlattı. Bu yönetmelikle sözleşmenin feshinin kolaylaştığını anlattı. Puanlama sistemiyle ilgili Tarla “Bu yönetmelikte ek puanlar ve cezalar getirdiler. Mesela bir aile hekiminin basına demeç vermesi 50 puan ve bunu iki defa verince bir elli daha ekleniyor, 150 puanla fesih edilebiliyor. Kişinin 5 nöbete gelmemesi fesih sebebi, yani hastalandığın zaman beş nöbete gitmesen fesih oluyor. Kabul edilebilir bir şey değil. Çünkü insanların sağlık ya da farklı sebeplerle mazeretleri olabilir. Sözleşmenin feshi il sağlık müdürlüklerine verildi, çeşitli bahanelerle bu sözleşmenin feshi kolaylaşmış oldu” diye konuştu.

‘STATÜ KAYBIMIZ VAR’

Aile hekimlerinin yönetmeliği ceza yönetmeliği olarak gördüğünü ve kalkmasını istediğini belirten Tarla, ‘Burada özlük kaybımız da var. Dediğim gibi biz istifa etmiş görünüyoruz ve sözleşmeli ücretli personel statüsündeyiz” ifadelerini kullandı. Sözleşmesi farklı gerekçelerle feshedilen aile hekimleri olduğunu kaydeden Tarla “Mesela Ankara’daki davayı kazandı bir arkadaşımız ama Adana’da sözleşmesi feshedilen aile hekimi davası sürüyor. Onda herhangi bir gelişme olmadı” dedi.