Aile hekimlerinden güvenceli iş eylemi
Aile hekimleri, güvencesiz çalışma koşulları ve performansa dayalı ücret sistemini öngören yeni “eziyet yönetmeliği”ne karşı eylem geçti. 2 Aralık’ta başlayan iş bırakma eylemi, 6 Aralık’a kadar devam edecek. Hekimler, yoksulluk sınırının altında ücret istemedikleri gibi hastaların muayenesine daha fazla zaman ayrılmasını talep ediyor.
Aile hekimleri, iş koşullarını daha da güvencesiz hale getiren yeni yönetmeliğe karşı eyleme başladı. Yeni yönetmelik, aile hekimlerinin ücretlerinde performansa dayalı olarak kesintilere yol açarken güvenceli iş koşullarını da zora sokuyor.
Türk Tabipleri Birliği ile sağlık alanındaki sendika ve derneklerin oluşturduğu 12 örgüt, 30 Ekim 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan ve 1 Kasım 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe giren “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği”ne karşı 2-6 Aralık 2024 tarihleri arasında iş bırakma kararı aldı. Yeni yönetmeliği, “eziyet yönetmeliği” olarak tanımlayan sağlık örgütleri, 5-7 Kasım 2024 tarihleri arasında da iş bırakmıştı.
Yeni yönetmelik, aile hekimlerinin sözleşme yenileme koşullarını belirsizleştirirken hasta başına yapılacak ödemelerde performans kriterleri getirerek ücretlerinde düşüklüğe neden olabilecek uygulamaları öngörüyor.
YÜZDE 35’E VARAN KESİNTİ
Aile hekimlerinin yeni yönetmeliğine yönelik itirazları özetle şöyle:
- Hastanelerdeki performans sisteminin birinci basamak olan aile hekimliği merkezlerinde de geçerli olması isteniyor. Yani hastanelerdeki gibi hekimlerin iş yükünün artması, daha kısa zamanda çok hastaya bakarak performans kriterlerine dayalı bir ödemenin yapılması öngörülüyor. Oysa hastaya gerekli zaman ayrılmaması durumunda güvenli bir sağlık hizmetinin verilmesi de mümkün değildir.
- Performans kriterlerini yerine getirmeyen aile hekimlerinin ücretlerinde yüzde 35’e varan bir kesinti yapılacak. Ayrıca hekimlerin işine son verilmesi, yani işten çıkarılması durumu da söz konusu olacak.
- Eğer hasta, aile hekiminden daha çok hastaneye giderse yine aile hekiminin ücretinden kesinti yapılacak.
- Öte yandan hasta, son altı ayda aile hekimine hiç gelmediyse yine hekimin ücreti kesilecek.
- Memnuniyet formu üzerinden hastanın hekimden memnuniyet derecesi düşük çıkarsa hekimin ücreti bu kez de kesintiye uğrayacak. Bu durum hasta ile hekim arasındaki güven ilişkisini zedeleyebilir. Hasta-hekim çatışması yaratılarak doktorların özlük hakları mücadelesi de zayıflatılmak isteniyor.
Sağlık örgütleri, İstanbul düzeyinde öncelikle il sağlık müdürlüğü önünde etkinlikte bulundu, bugün (4 Aralık) saat 12.30’da Şişli Cevahir AVM önünde eylemle ilgili broşür dağıtımı olacak. Bu örgütler, yarın (5 Aralık) saat 12.30’da da İstanbul Tabip Odası’nda, 6 Aralık Cuma günü saat 12.30’da da Kadıköy Rıhtım Meydanı’nda bir basın açıklaması yapacaklar.
DOKTORLARIN TALEPLERİ
Aile hekimleri, gerek çalışma koşulları, gerekse ücretleri açısından şu taleplerde bulunuyorlar:
- Aile hekimleri, sözleşmeli değil güvenceli bir istihdam şeklini talep ediyorlar.
- Performansa dayalı değil emekliliğe yansıyan temel bir ücret ödenmesini istiyorlar.
- Mevcut aile hekimlerinin ücretleri, yoksulluk sınırı ile (70 bin lira) açlık sınırı (20 bin lira) arasında bulunuyor. Önemli bir bölümü açlık sınırına yakın bir ücret alıyor. Aile hekimleri, ücretlerinin yoksulluk sınırının altına olmasına karşı çıkıyorlar.
- Muayene sırasında hastaya gerekli zamanı ayırmak istiyorlar.