Ailesi parasızlıktan görüşe gelemedi diye 30 yıllık mahpus salıverilmedi

53 yaşındaki 30 yıllık mahpus Mehmet Savur'un koşullu salıverilmesini reddeden gözlem kurulu, "Kendisine 1 yasaklı kitap geldi, uygun görülmeyen 1 tane de gazete. Görüş hakkını kullanmadı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir 3 No'lu T Tipi Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu Başkanlığı, 30 yıldır cezaevinde bulunan 53 yaşındaki Mehmet Savur’un koşullu salıverme değerlendirmesiyle ilgili kararını açıkladı. Ret kararı veren kurulun gerekçeleri arasında, 'cezaevinde bir yasaklı kitap' ve 'cezaevi idaresinin uygun bulmadığı bir gazete' bulundurması ile ailesinin maddi imkansızlıklardan dolayı Diyarbakır’dan İzmir’e gidememesi gibi unsurlar yer aldı. Savur’un oğlu Mehmet Savur ise kurul kararına tepki göstererek babasının bir an önce serbest bırakılması çağrısında bulundu.

HİÇBİR DİSİPLİN VE HÜCRE CEZASI YOK

İzmir Şakran Cezaevi’nde bulunan Mehmet Savur, koşullu salıverme şartlarının oluşması halinde cezasının son bir yılını evde üç çocuğu ve eşiyle geçirecekti. Savur’un büyük oğlu Mehmet Savur karar üzerine Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’ne başvurdu. Derneğe yapılan başvuruda, “Aile olarak defalarca babamın Diyarbakır’a sevkini istememize rağmen talebimiz kabul edilmedi. Babam tahliye zamanı gelmesine rağmen tahliye edilmiyor. Babamın hiçbir disiplin veya hücre cezası yok. Geriye kalan ömrünü birlikte geçirmek istiyoruz” denildi.

‘DİYARBAKIR'DAN İZMİR'E GİDECEK PARAM YOK'

Savur ailesi imkan bulduğu her
fırsatta görüşe gidiyor

İzmir 3 No'lu T Tipi Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu Başkanlığı'nın, Savur’un salıverilmesine ilişkin verdiği ‘ret’ kararındaki gerekçelerden biri de şöyle: “Ailesiyle telefon ve görüş hakkını kullanmadı."

Savur’un oğlu Mehmet Savur ise bu gerekçelere tepki göstererek, “Babamla yüz yüze görüşmek için bayramda cezaevine gittik. Her hafta telefon görüşmelerini gerçekleştiriyoruz. Defalarca babamın Diyarbakır Cezaevi’ne sevk edilmesi için de dilekçe yazdık ancak bu talebimiz her seferinde reddedildi. Çocuklarıma, anneme ve cezaevindeki babama bakmak zorunda olan ve asgari ücretle çalışan bir işçiyim. Diyarbakır’dan İzmir’e gidecek kadar param yok. Cezaevi idare kurulu ise babamla görüşmeye gitmediğimizi gerekçe göstererek tahliyesini engelliyor" dedi.

KURULUN ‘RET’ GEREKÇELERİ: KOĞUŞ ARKADAŞLARIYLA GÖRÜŞ BİRLİĞİ İÇERİSİNDE

İzmir 3 No'lu T Tipi Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu Başkanlığı Savur’un koşullu salıverilmesiyle ilgili verdiği olumsuz kararında, korona virüsü pandemisi nedeniyle cezaevinde sosyal aktivitelerin askıya alınmasına rağmen, Savur’un bu aktivitelere katılmamasını da kullandı.

Gözlem kurulunun ‘ret’ gerekçeleri şöyle:

- Eğitim ve spor faaliyetine katılmadı

- Psikososyal servis biriminden yararlanmadı

- Aile, görüşlere gelmedi, haftalık telefon görüşmesi yapmadı

- Hükümlü ilkokul mezunu ve eğitim faaliyetine katılmadı

- Sorun çözme becerisi düşük

- Kurum kütüphanesinden yararlanmadı. Dışardan getirttiği 65 kitabının bulunması, 1 adet yasaklı kitap ve kurumun uygun görmediği 1 adet gazetenin kuruma gelmesi.

- Koğuş arkadaşlarıyla eylem ve fikir birliği içerisinde olduğu

- Açlık grevine girdi

- PKK terör örgütü üyelerinin bulunduğu koğuşta olması

- Marş ve slogan atmak

Kurul son olarak koşullu salıverme kararının reddinde şunları söyledi: “Sorumluluk taşıyan bir yaşam biçimine uyumunu kolaylaştırmayı sağlamak amacı içerisinde değerlendirildiğinde, hükümlünün topluma ve mağdura zarar verme riskinin yüksek, toplum ile bütünleşmeye hazır olmadığı, toplum ve hukuk kurallarına uyum sorunu yaşayacağı değerlendirilmiştir.”