AK Parti Bursa için adayını arıyor: 4 isim öne çıkıyor

Bursa’da yerel seçimler için AK Parti’de mevcut başkan Aktaş’ın yanı sıra Osmangazi Belediye Başkanı Dündar, eski başbakan yardımcısı Çavuşoğlu, İl Başkanı Gürkan’ın ismi de geçiyor.

Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

BURSA - Siyasi partilerin 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçim için aday belirleme süreçleri devam ediyor. CHP, Bursa Büyükşehir Belediyesi için Nilüfer Belediyesi eski Başkanı Mustafa Bozbey’in ismini kesin aday olarak açıkladı. 21 yıldır kenti yöneten AK Parti için henüz net bir isim ortaya çıkmış değil. Parti, ocak ayında kesin adayını açıklayacak.

AK Parti, Bursa için 26 Kasım’da temayül yoklaması gerçekleştirdi. Temayül yoklamasına genel merkezden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya katıldı. Yoklamada, mevcut belediye başkanları ve başvuran aday adaylarının isimleri yaklaşık 2 bin 500 partiliye soruldu. Kulislerde ismi geçen adaylar, mevcut Belediye Başkanı Alinur Aktaş, üç dönemdir görev alan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, eski Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, İl Başkanı Davut Gürkan…

Sanayi ve Teknoloji eski Bakanı, Bursa Milletvekili Mustafa Varank'ın ismi de konuşuluyor olsa bile partinin Meclis’te vekil kaybetmemesi için adaylık ihtimali az görülüyor.

Alinur Aktaş

BOZBEY’İN KARŞISINDA ALİNUR AKTAŞ’IN ŞANSI NE OLUR?

Her siyasi parti için mevcut belediye başkanı doğal adaydır. Alinur Aktaş da AK Parti’nin Bursa Büyükşehir Belediyesi için doğal aday konumunda. Recep Altepe’nin istifa ettirilmesi üzerine göreve getirilen Aktaş, 2 Kasım 2017’den bu yana belediye başkanlığı yapıyor. Fakat CHP’nin adayı Mustafa Bozbey’in karşısında Aktaş’ın şansının olup olmadığı bu seçim için sorgulanıyor. 2019’daki yerel seçimlerde de Bozbey yüzde 2’lik bir farkla başkanlığı Aktaş’a kaptırmıştı.

Hakan Çavuşoğlu

AK Parti kulislerinde eski başbakan yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun da ismi dillendiriliyor. Adaylık konusunu sorduğumuz Çavuşoğlu, şu an siyasette aktif görevde olmadığını belirterek, “Bir şey söylememe gerek yok” dedi.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın ismi Alinur Aktaş kadar ön planda. Yerel seçim çalışması yapan anketörler telefonda aradıkları kişilere AK Parti’nin adayı olarak Aktaş veya Dündar’a oy verip vermeyeceklerini soruyorlar. Dündar, bir dönem milletvekilliği, 3 dönem belediye başkanlığı yaptığı için hem parti içinde hem de kamuoyunda tanınan bir isim.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar

‘ADAY ADAYLARIMIZIN SAHA ANALİZLERİNE BAKIYORUZ’

“Bizde görev talep edilmez, tevdi edilir” dese de AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan’ın ismi de güçlü adaylar arasında. Fakat Gürkan’ın il başkanlığı görevinde oldukça başarılı bulunması adaylık ihtimalini zayıflatan bir unsur olarak görülüyor. Diğer partilere göre, AK Parti Bursa İl Teşkilatı’nın daha güçlü olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Yerel seçimler üzerine konuşan AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, genel merkezin temayül yoklamalarını değerlendirdiğini, araştırmalarını tamamladıktan sonra bir isim üzerinde karar kılacağını söyledi. Gürkan, “Genel merkezin takdiridir. Bizim partimizin genel kültüründe talep etmek yoktur, genel merkezin takdirini beklemek vardır. ‘Talep ediyorum, bekliyorum’ gibi ifadeler partimizin uygulamalarına uygun hareketler olmaz. Temayüllerimizi yapmıştık, sahada araştırmalara geçtik. Aday adaylarımızın müracaatları tamamlanmış oldu. Aday adaylarımızın saha analizlerine bakıyoruz. Ondan sonra genel merkez raporunu hazırlayıp, bir açıklamaya geçecek” dedi.

AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan

‘ULAŞIM VATANDAŞIN EN FAZLA SİTEM ETTİĞİ KONULARDAN’

Takip ettikleri 360’tan fazla proje olduğunu belirten Gürkan, “Biz, bu kenti 21 yıldan beri yönetiyoruz. Bursa’nın önümüzdeki süreçle ilgili beklentili olan projelerle ilgili takiplerimizi yapıyoruz. Ulaşım, vatandaşımızın en fazla bize dile getirdiği, sitem ettiği, talep ettiği konulardan. Bu nedenle her tarafta olabildiğince kavşak yapıp, yeni yollar yapmaya çalışıyoruz. Bu konuyla ilgili azmimiz devam ediyor” diye konuştu.

Gürkan, yerel seçim çalışmalarında genel merkezden gelecek talimat doğrultusunda hareket edeceklerini söyledi.