MHP’DEN İÇTÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ ÇAĞRISI
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi 6 yılı geride bıraktı, ancak bu sisteme uygun bir Meclis İçtüzüğü halen yapılamadı. Kısmi değişiklikler de ihtiyaçları gidermedi. Birçok kez İçtüzük değişikliği çağrısı yapan MHP bu talebini Meclis bütçesi görüşmelerinde bir kez daha dile getirdi. Tüm partilerden İçtüzük ile ilgili çok sayıda eleştiri geldiğini hatırlatan MHP Milletvekili Mustafa Kalaycı, bir uzlaşı ürünü olan 2009 tarihli değişiklik teklifi esas alınırsa kısa sürede yeni bir İçtüzük yapılabileceğini söyledi. Kalaycı, “Nasıl bir İçtüzük değişikliği” sorusuna da şu önerilerle yanıt verdi:
“Yasamanın yürütmeye ilişkin denetimi etkinleştirilmeli. TBMM’de bulunan her komisyonun ilgili olduğu bakanlığın faaliyetlerinin, bütçe harcamalarının, politikalarının yakından takip edilmesi sağlanmalı. Yasama sürecine sivil katılım yasamanın kalitesini artırmanın yanı sıra millet ve devlet bütünleşmesini pekiştirir. Komisyonlar yasama ve denetim sürecinin odağını teşkil etmeli, faaliyetler Genel Kurul yerine komisyonlarda şekillendirilmeli. Torba kanun gibi uygulamalardan vazgeçilmesi gerek.”
A PARTİ HANGİ BOŞLUĞU DOLDURACAK?
MHP’den ayrılan siyasetçilerin kurduğu İYİ Parti geçen 7 yılda içinde dört parti çıkardı. Ümit Özdağ liderliğinde Zafer Partisi, Yusuf Halaçoğlu liderliğinde Kutlu Parti’ye en son Yavuz Ağıralioğlu liderliğinde A Parti eklendi. Böylece siyasetin sağında, özellikle milliyetçi seçmene seslenen parti sayısı daha da artmış oldu. CHP’li siyasetçiler siyaset yelpazesinin sağında yer alan çok sayıda partiye dikkat çekerek, “A Parti hangi boşluğu dolduracak” diye soruyor. AK Partili siyasetçilere göre ise yeni kurulan siyasi partilerin büyüme olasılığı çok fazla yok. Milliyetçi partiler içinde sağlıklı bir siyaset zemininin sadece MHP’de olduğunu söyleyen AK Partili siyasetçiler, “Toplum çok fazla kavga edeni sevmiyor. Dilleri de söylemleri de çok kavgacı. Karşılık bulmaları çok mümkün değil” diyor.
(HABER MERKEZİ)