AK Parti-YRP krizine gönderme: MHP’nin değerini anlasınlar

AK Parti ile Yeniden Refah Partisi arasında aday krizi yaşanıyor. Yeniden Refah’ın tutumu MHP’de, “Haline bakmadan Hasan Dağı’na oduna gitmek” deyimiyle yorumlanıyor: “MHP’nin değerini anlasınlar."

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - 31 Mart’ta yapılacak yerel seçim için iktidardan muhalefete tüm partilerin aday belirleme süreci önümüzdeki günlerde ivme kazanacak.

Seçime MHP iş birliği ile hazırlanan AK Parti şu ana kadar 11'i büyükşehir, 15’i il olmak üzere 26 kentin belediye başkanı adaylarını açıkladı. İstanbul adayını Murat Kurum olarak belirleyen AK Parti yarın (18 Ocak) geride kalan diğer kentlerin belediye başkanı adaylarını açıklayacak. AK Parti’nin Ankara adayının Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok olacağı neredeyse kesinleşirken diğer illerde de büyük sürpriz beklenmiyor. İstanbul ve Ankara gibi isimleri kamuoyuna yansıyan isimler belediye başkanı adayı olarak ilan edilecek.

AK Parti ile iş birliği görüşmelerinin tamamlanmasının ardından adaylarını kamuoyuna duyurmaya başlayan MHP’de de şu ana kadar aralarında Manisa ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı adaylarının bulunduğu 23’ü il, 91 büyükşehir ilçe ve 49 ilçe belediye başkan adayı, toplamda 165 aday açıklandı. İş birliği kapsamında 28 büyükşehir belediyesi ile sınırlı sayıda ilde aday çıkaracak olan MHP’nin önümüzdeki günlerde kalan 4-5 il ile bazı ilçe belediye başkanlarını açıklayarak süreci tamamlaması bekleniyor.

MHP’DEN YRP GÖNDERMESİ: HALİNE BAKMADAN HASAN DAĞINA ODUNA GİTMEK

Cumhur İttifakı cephesinde AK Parti’nin BBP, DSP, HÜDA-PAR ile görüşmeleri sürerken Yeniden Refah Partisi (YRP) ile kriz yaşanıyor. YRP Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç görüşmelerin kesildiğini söyledi, “Bizim bir girişimimiz olmayacak. Ama AK Parti'den görüşmelere yeniden başlamak ya da liderler zirvesi gerçekleştirmek gibi bir talep gelirse, elbette bu talebe olumlu bakacağımızı ifade ettik” diyerek iş birliğine kapıları açık tuttuğunu açıkladı. Kılıç, AK Parti’den Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığının istendiği iddialarını yalanlarken daha önce kamuoyuna yapılan açıklamalar dikkate alındığında 35 ilçe talebinin sürdüğünü söylemek mümkün. Ancak AK Parti cephesinde bu taleplerin çok karşılık bulmayacağı kaydediliyor.

AK Parti-YRP arasındaki krizi izleyen MHP’de Yeniden Refah’ın tutumu, “Haline bakmadan Hasan Dağı’na oduna gitmek” deyimiyle yorumlanırken, AK Parti’ye “MHP’nin değerini anlasınlar” göndermesinde bulunuluyor. MHP’nin yüzde 10 oyuna karşın sadece iki büyükşehirde aday gösterdiği düşünüldüğünde gönderme daha iyi anlaşılıyor.

CHP’DE 22 OCAK’TA 200’ÜN ÜZERİNDE ADAY BEKLENİYOR, İZMİR, ÇANKAYA SONA BIRAKILACAK

Aday belirleme sürecinin en tartışmalı geçtiği parti olarak CHP gösteriliyor. Birçok partili sürecin işleyişi, yönetimi ve takvimine dair eleştiriler getirirken veriler bugüne kadar en çok aday açıklayan partinin CHP olduğunu gösteriyor.

3 Parti Meclisi toplantısında Ankara ve İstanbul’un aralarında bulunduğu 13’ü büyükşehir, 25’i il olmak üzere toplam 592 belediye başkanı adayını açıklayan CHP’de gelecek hafta 200’ün üzerinde adayın daha kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor.

CHP yöneticilerinin verdiği bilgiye göre hafta sonu adaylarla ilgili yoğun bir çalışma gerçekleştirilecek ve 22 Ocak Pazartesi günü yapılacak Parti Meclisi’ne geniş bir liste daha sunulacak. En az 200 belediye başkan adayının açıklanması beklenen toplantıda İstanbul, Ankara ve İzmir’in bazı ilçe adaylarının karara bağlanması bekleniyor. Üzerinde çok konuşulan İzmir ve Çankaya belediye başkan adaylarının isimlerininse en son açıklanacağı kaydediliyor. İzmir için adı geçen Genel Sekreter Selin Sayek Böke’nin adaylığının söz konusu olmadığı kaydedilirken mevcut ilçe belediye başkan adaylardan birinin belirlenebileceği kaydediliyor. 25 adayın yarıştığı Çankaya’da ise belirsizlik sürüyor.

İYİ PARTİ’NİN İSTANBUL, ANKARA ADAYLARI VEKİL OLMAYACAK BEKLENTİSİ

Yerel seçimlere “Hür ve müstakil” girme kararı alan İYİ Parti 9 Büyükşehir 14 il, 132 ilçe ve 18 beldenin belediye başkanı adaylarını açıkladı. Bugün de Akşener 40 ilçe belediye başkanı adayını kamuoyuna duyurdu. İYİ Parti’nin merak edilen İstanbul ve Ankara adayları içinse halen bir takvim yok. Parti yöneticileri ilk olarak İstanbul adayının açıklanacağını söylerken bunun için ocak ayının son haftası işaret ediliyor. İstanbul’un hemen ardından Ankara adayının belirleneceği kaydediliyor.

İYİ Parti’nin bugüne kadar belirlediği adaylar arasında 3 milletvekili yer aldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Ümit Özlale, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Selçuk Türkoğlu ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Ayyüce Türkeş oldu. Parti yöneticileri önümüzdeki günlerde açıklanacak adaylar arasında milletvekili olmasını beklemediklerini ifade ederken, “Milletvekillerinin aday olmadığı formülasyonlar üzerinde çalışıyoruz” diyor. Bu değerlendirme Ankara için konuşulan Kürşad Zorlu ve İstanbul için konuşulan Buğra Kavuncu’nun adaylığının sürpriz olacağı yorumlarına neden oluyor.

İYİ Partili bazı yöneticiler Ordu, Nevşehir, Bursa, Niğde, Uşak, Isparta gibi kentlerde iyi sonuçlar alabileceklerini kaydederken ana hedefin ise ülke genelinde partinin oyunu 14 Mayıs genel seçimlerinde alınan yaklaşık yüzde 10 oy oranının üzerine çıkarmak olacağını kaydediyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener seçimlere “hür ve müstakil” girme kararı ile ilgili başarısızlık olursa sorumluluğu üstlenip gereğini yapacağı yönünde açıklamalarda bulundu. Partililer bir başarısızlık durumunda Akşener’in siyaseti bırakma olasılığı içinse, “Genel başkanımız isteyebilir ama biz onu bırakmayız” diyor. Bir parti yöneticisi de seçimlere ittifaksız girme kararı sonrasında parti oylarında bir toparlanma yaşandığına dikkat çekiyor.

'GENEL BAŞKANI BIRAKMAYIZ'

Bu arada İYİ Parti’nin AK Parti ile anlaştığı, Cumhur İttifakı’na katılabileceğine dair her gün yeni bir gelişme üzerinden iddia gündeme getiriliyor. En son Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Akşener’i araması ve mevcut belediye başkanının CHP tarafından ihraç edilmesi sonrası Bilecik belediye başkanlığını AK Parti desteğiyle İYİ Partili başkanın kazanması örnekleri buna gösterge olarak yorumlandı. Partide bu yorumlar için, “Cumhurbaşkanı Erdoğan Akşener’i aramadı. Erdoğan’ı arayan genel başkanımız Akşener. Bunu daha önce de benzer konularda yaptı. Biz muhalefetiz ama devlet işlerinde görüşmek, bilgi almak yanlış değil. Bilecik konusu ise tamamen yerel bir anlaşma. Cumhur İttifakı’na katılım bizim tabiatımıza aykırı. İYİ Parti’nin siyaset sahnesine çıkış nedenine, bizim siyasete atılma gerekçemize aykırı” değerlendirmesi yapılıyor.

Bu arada DEVA Partisi de belediye başkan adaylarını açıklamaya başladı. Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, Konya’nın yer aldığı 4 büyükşehir belediye başkanı, 10 il belediyesi, 106 ilçe belediyesi, 5 belde belediyesi için aday açıklayan DEVA Partisi’nde bugüne kadar açıklanan aday sayısı toplam 125 oldu.