AK Partili vekilin madeninde 'e-devlet' skandalı: Müdür, işçinin üyelik bilgilerini X'te paylaştı

Fernas Madencilik'in Genel Müdürü Güncü, direnişçi işçinin sendika üyelik bilgilerinin bulunduğu belgeyi sosyal medyadan paylaştı. Yasal olarak bu belgeye işçinin dışında sadece bakanlık ulaşabiliyor.

Fotoğraf: Bağımsız Maden İş
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Manisa Soma'da AK Partili Batman Milletvekili Ferhat Nasırlıoğlu’nun sahibi olduğu Fernas Madencilik’te sendikaya üye oldukları için işten atılan işçilerin direnişi sürerken firma yönetimi yeni bir skandala imza attı. 

Maden şirketinin genel müdürü, işten atılan işçilerden birinin sendika üyelik bilgilerini X'ten (Twitter) paylaştı.

İşçilerin üye olduğu Bağımsız Maden İş Sendikası, X hesabından yayınladığı videolarla işçilerin Fernas Madencilik'teki çalışma koşullarını anlattı. O işçilerden biri de erdinç Demirtaş'tı. 

Demirtaş; işten atılmasının nedeninin "Sendikaya üye olması ve yönetiminde yer alması" olduğunu ifade etti.

SADECE İŞÇİ VE BAKANLIK ULAŞABİLİR

Demirtaş'ın salı günü yapacakları yürüyüşe katılım çağrısı yaptığı ve X'ten yayınlanan videoya, Fernas Madencilik'in Genel Müdürü Serkan Güncü, "Beni Sendikaya üye olduğum için işten attılar diyen Erdinç beyin üyelik tarihine bakalım lütfen" yorumu yaptı. Ardından da Demirtaş'ın sendikaya üyelik bilgilerinin yer aldığı resmi belgeyi paylaştı. Ayrıca belgede işçinin kimlik numarası gibi gizli kalması gereken bilgileri de açıkça yer aldı. 

Yasal olarak e-devlet şifresiyle ulaşabilen işçinin kendisinin dışında sadece Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ulaşabildiği "İşçi Sendikası Üyelik Dökümü" belgesinin, işçileri işten atan firmanın genel müdürünün ulaşmasına Bağımsız Maden İş sendikası da tepki gösterdi.

'BAKANLIK İŞVERENLERE Mİ SIZDIRIYOR?' 

Sendika, skandala ilişkin sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada söz konusu bilginin işcverenle paylaşılmasının yasak olduğunu belirterek "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sendika üyelk bilgilerini işverenlere mi sızdırıyor?" diye sordu. 

Sendikanın açıklaması şöyle: "Aşağıda gördüğünüz Tweet'te yer alan sendika üyelik dökümü @fnasiroglu'na ait Fernas Madencilik Genel Müdürü Serkan Güncü tarafından paylaşılmıştır. Sendika üyelik bilgileri @csgbakanligi sisteminde tutulan özel bilgi niteliğindedir. İşverenle paylaşılması yasaktır. Bu bilginin sızdırılması, kişisel verilerin gizliliğiyle aykırıdır ve Türk Ceza Kanunu Madde 135'e göre suçtur. Bu yapılan Türkiye'deki tüm işçilerin sendikal özgürlüklerine yönelik büyük bir tehdittir. Fernas Madencilik Genel Müdürü Serkan Güncü, sendikal bilgilerin kendisine sızdırıldığına dair suçunu kendi eliyle ikrar etmiştir. Tüm sendikalar, gazeteciler, siyasi partiler ve kamuoyu bu skandalın peşine düşmeli, ÇALIŞMA BAKANLIĞI DERHAL AÇIKLAMA YAPMALIDIR."

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA: HERHANGİ BİR İŞVERENİN ERİŞİM YETKİSİ YOK

Olayın ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan da konuya ilişkin açıklama geldi. Fernas Genel Müdürü Serkan Güncü'nün paylaştığı belgenin Yetki Tespit Otomasyon Sistemi'ne ait olmadığını belirten bakanlığın açıklaması şöyle:  

"Bazı sosyal medya hesaplarında 'sendika üyelik bilgilerinin İşverenle paylaşılması'na ilişkin aslı olmayan iddialar yer almaktadır.
Özel bir maden şirketinin Genel Müdürünün sosyal medya hesabından paylaştığı bahse konu olan üyelik dökümündeki format Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın Yetki Tespit Otomasyon Sistemine ait değildir. Ayrıca herhangi bir İşverenin de Bakanlığımızın sisteminde bulunan bir dokümana erişim yetkisi bulunmamaktadır.
Paylaşılan formattaki dökümler e-Devlet Portalı üzerinden yalnızca sendikaların yetkili kullanıcıları ve sendika üyesi çalışanların kendi e-devlet şifreleri ile alabileceği üyelik bilgi dökümleridir.
Kamuoyunun bilgisine sunarız."

(HABER MERKEZİ)