AK Partili vekilin madeninde ‘sendikadan istifa et' baskısı: 'Şirket müdürü doğruladı'

Fernas Madencilik’te arkadaşları işten atılan madenciler madenin faaliyetlerini durdurdu. İşçiler sendikalaştıkları için işten atıldıklarını söylerken, CHP'li Bakıroğlu Soma Katliamı uyarısı yaptı.

Direnişteki 70 maden işçisi dün gözaltına alınmıştı. (Fotoğraf: Bağımsız Maden İş Sendikası)
Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - Manisa’nın Soma ilçesinde AK Partili Batman Milletvekili Ferhat Nasırlıoğlu’nun sahibi olduğu Fernas Madencilik’te 7 işçi farklı zamanlarda işten atıldı. Bağımsız Maden İş Sendikası’nda örgütlenen işçiler, Soma ve Kınık gibi maden bölgesinde, firmanın diğer şirketlere göre daha az maaş vermesine ve iş yeri sağlığı ve güvenliği önlemlerinin sağlanmamasına tepkili. İşten atılan 7 işçi olsa da madenin faaliyetleri işçiler tarafından durdurulmuş durumda. Maden önünde bekleyiş devam ederken, işe iade, sendikanın ve sendikal hakların tanınması talep ediliyor.

İşçilerin maden önündeki direnişine dün sabaha karşı jandarma müdahale etti. Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Gökay Çakır ile sendika yöneticilerinin de aralarında olduğu 70 işçi gözaltına aldı. İşçiler ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. 

'İŞ KAZALARININ YÜKSEK OLDUĞU BİR YER' 

Bağımsız Maden İş Sendikası avukatı Mert Batur, aralarında sendikanın iş yeri temsilcisi Erdinç Demirtaş’ın da olduğu 7 işçinin işten çıkarıldığını belirterek, süreçteki usulsüzlükleri anlattı: “Bu madende ücretler Soma, Kınık ve bölgesindeki madenlerin verdiği maaşların 10 bin lira kadar altında kaldı. İşçiler sendikalaşmaya başladı. İş sağlığı ve güvenliği açısından da sorunlu bir yer. İş kazalarının yüksek olduğu bir yer. Bu önlemlerin eksiksiz yapılmasına dair de taleplerimiz var.”

‘GÖZALTI KARARI OLMADIĞINI ÖĞRENDİK’

Önceki gün gözaltına alınan 70 maden işçisi hakkında bir gözaltı kararı bulunmadığını da aktaran Batur, “Gözaltı kararının olmadığını öğrendik. İş yeri müdürünün, sendikal sebeple işçileri attığına dair ifadeleri yüzünden de şikayette bulunduk. Vardiyaları şu an durdurduk. Madende yaklaşık 450 kişi çalışıyor. Üretime başlamamış bir yer. Büyük bir maden sahası. Önümüzdeki yıllarda işçi sayıları artabilir. Ancak işçiler işe gelip, çalışmıyor. Maden faaliyeti durdurulmuş durumda. İşten atılan arkadaşlarımızın derhal işe geri alınmasını ve sendikanın ve sendikal hakların tanınmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

CHP'Lİ BAKIROĞLU: SENDİKALAŞTIKLARI İÇİN ATILDILAR, ŞİRKET MÜDÜRÜ DOĞRULUYOR

İşçileri ziyaret edip, diyalog zeminleri yaratmaya çalışan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakıroğlu, şirket müdürüyle yaptığı görüşmeyi şöyle anlattı: “Serkan Bey ile 3 gün önce görüşme yaptık. İşçilerin beyanı sendikalı oldukları için işten çıkarılmaları yönündeydi. Bu işçiler 4-5 yıldır burada çalışıyor. Serkan Bey'e de sendikalaşma hürriyetinin kullanıldığını söyledim. Bana, iş ortamının bozulduğunu ve sendikaya zorla üye işlemi yapıldığını anlattı. Aynı ifadeleri ikinci görüşmemde de doğruladı. İşçiler zorla sendikaya üye olmadıklarını, para da almadıklarını söyledi. Bu arkadaşlar sendikal faaliyetlerden dolayı çıkarıldı. Şirket müdürü de bunu doğrulamış oluyor.”

‘301 FACİASININ KOŞULLARI BURADA DA VAR’

Madende iş baskısının olduğunu anlatan Bakıroğlu, "İşçilere ciddi bir baskı var. Sendikadan istifa edenlerin işe geri döneceği belirtilmiş. Bu maden benim anladığım kadarıyla madenciliği bilmiyor. Çalıştıkları yer işledikleri havza sıkıntılı. Ben şirketin sahibi milletvekiliyle de görüşmeye çalıştım henüz geri dönüş olmadı. Kazdıkları yerlerde su çıkıyor. İşçiler de iş yerinde hakarete uğradıklarını, kendilerine küfür edildiğini ve iş yeri güvenliğinin olmadığını anlattılar. İş zorlaması var, mesai ücretleri verilmiyor. 301 madencinin katledildiği iş ortamının bir benzeri de bu madende var” ifadelerini kullandı.