AK Partili Yayman mikrofonu açık unuttu: O gelmiyor bu gelmiyor...

Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı AK Partili Hüseyin Yayman, toplantı yeter sayısının olmadığını görünce komisyon üyesi vekilleri telefonla aradı. Yayman'ın sitemi açık unutulan mikrofondan duyuldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TBMM’de basına açık toplantılarda zaman zaman yaşanan “açık mikrofon kazası”nın bir benzeri bugünkü Dijital Mecralar Komisyonu toplantısında yaşandı. Bugün saat 11.00'de toplanması planlanan Dijital Mecralar Komisyonu'nda Başkan Hüseyin Yayman, Genel Kurul çalışmalarının sabaha karşı bitmesi nedeniyle, toplantı yeter sayısını bulmakta zorlandı. Yayman'ın komisyon üyesi milletvekillerini telefonla arayarak toplantıya çağırması ve gelemeyen milletvekillerine sitemi mikrofonlara yansıdı.   

TBMM’de Dijital Mecralar Komisyonu’nun bugün saat 11.00’de toplanacağı geçen hafta komisyon üyesi vekillere ve basına duyuruldu. Ancak, TBMM Genel Kurulu'nda Türkiye Adalet Akademisi Kanun Teklifi görüşmelerinin saat 05.15'te tamamlanması, komisyon toplantısının aksamasına yol açtı.

Toplantı saatinde yerini alan Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman, toplantı yeter sayısının olmadığını görünce komisyon üyesi vekilleri telefonla aramaya başladı. Bu sırada mikrofonların açık olduğunu fark etmeyen Yayman’ın telefon görüşmeleri ve katılamayan milletvekillerine sitemi mikrofonlara yansıdı.

'TUNCAY ÖZKAN GELİYORMUŞ'

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’ı arayan Yayman, yanında oturan başkan yardımcısı Nazım Elmas ve görevli memura “Tuncay Özkan geliyormuş” diye bilgi verdi.

Daha sonra Komisyon Üyesi AK Partili Muammer Avcı’yı arayan Yayman, “Muammer Abi, komisyon yeter sayısını bulamadık geç kapanınca. Yakındaysan gel, sonra yine çıkarsın… Tamam abi bekliyoruz” dedi. Yanındakilere görüşmesini “Muammer Avcı 20 dakikaya gelirim diyor” şeklinde aktaran Yayman, “Tuncan Özkan geliyor, Muammer Avcı… Bir kişi daha lazım… Hem Komisyon toplanalım diyoruz hem de sayı bulamıyoruz” diye söylendi.

'TAMAM DA NE YAPACAĞIZ YANİ...'

Yanında oturan komisyon görevlisi memurun “Genel Kurul’un sabah beklenmeyen bir saatte bitmesi biraz arıza durum oldu” sözleri üzerine Yayman, “Tamam da ne yapacağız yani? 11.00 iyi bir saat” diye konuştu.

Bu sırada yine telefonla bir üyeyi arayan Yayman, “Başkanım. Abla bir gel de sayıyı bulup şey edelim. Sonra çıkarsın” ifadelerini kullandı. Telefonu kapattıktan sonra rahatlayan Yayman, “Evet iyi… Bulduk sayıyı” dedi.

'BU SİYASETİN ALGORİTMASI ÇOK TUHAF'

Daha sonra Komisyon Başkan Yardımcısı Nazım Elmas'a doğru eğilen Yayman, “Efendim, arkadaşlar sürekli ‘Toplanalım, komisyon şunu yapsın, bunu yapsın…’ Sonra toplantı yeter sayısını bulamıyoruz. Bu siyasetin de algoritması çok tuhaf. Davet etseler gitmeyelim, davet etmeseler küselim…Ondan sonra, o gelmiyor, bu gelmiyor yani…” şeklinde sitem etti.

Komisyon Başkanvekili Nazım Elmas’ın, Genel Kurul birleşiminin saat 05.15’te sona erdiğini hatırlatması üzerine Hüseyin Yayman, “Efendim ne yapayım yani. Hepimiz aynı şekilde…” diye söylendi.

Komisyon Başkanı Yayman daha sonra toplantı salonundaki üyelere dönerek “5 dakikanızı rica edeceğiz arkadaşlar. Toplantıya başlıyoruz. Vekillerimiz, geç bittiği için Meclis… Zaten toplantıyı açmadım…” ifadelerini kullandı.

Bu sırada çalan telefonunu açan Yayman “Başkanım, bekliyoruz efendim. Tamam tamam bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Komisyon toplantısı gecikmeyle başladı.  

'TÜRK DİZİ VE FİLMLERİNE EN ÇOK MECRA SAĞLAYAN PLATFORMUZ'

Komisyonda Netflix Kamu Politikaları Direktörü Pelin Mavili, milletvekillerine sunum yaptı. Mavili, platformun 190 ülkede kullanıldığını kaydederek, "Bizden, 'Dijital platformlar' diye bahsediliyor; ama yayın hizmetine bakarsanız, Netflix bir platform değil. Çünkü kullanıcılar birbiriyle temas edemiyorlar. Kanuni tanımları itibarıyla bu kısmı netleştirmek önemli. Bir önemli husus da Türk dizi ve filmlerine dünyada en çok mecra sağlayan, en çok erişim sağlayan ve şu an itibarıyla Türkiye'de bulunan servis Netflix; çünkü 190 ülkede faaliyet gösteriyor. Bu 190 ülkeye, Türk dizi ve filmleri Netflix'te yayınlanmaya başladıkları gün, orijinal içeriklerimizin tamamı izleyici bulabiliyor" dedi.

 Mavili ayrıca, yabancı ülkelerde Türk dizi ve filmlerini izleyen kişilerin, Türkiye'yi ziyaret etmek istediklerini söyledi. Türkiye'de elde ettikleri kar oranı ile abone sayısını basın mensuplarının olduğu bir ortamda paylaşamayacaklarını vurgulayan Mavili, milletvekillerine bu bilgileri ayrıca verebileceklerini ifade etti.

'NETFLİX, LGBT'Yİ DESTEKLİYOR MU'

Mavili, sunumu sonrası komisyon üyelerinin sorularını yanıtladı. Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman, "Burada asıl mesele şu; cinsiyetsizleştirme. Netflix platformu, LGBT'yi özel olarak destekliyor mu? Böyle bir yayın politikası tercihiniz var mı? Türk aile yapısına uygun olmayan dizileri özel olarak bir yerden bir maksatla mı yayınlıyorsunuz, var mı böyle bir durum?" diye sordu.

Mavili, ne Türkiye'de ne de global Netflix'te herhangi bir içeriğin alınması, alınmaması, yapılması, yapılmaması yönünde bir lobi baskısının söz konusu olmadığını söyleyerek, "Bizim bütün amacımız her gün size beğenebileceğiniz, daha güzel, daha kaliteli, daha yeni içerikler getirmek. Ama bunun için şöyle bir şey yapıyoruz, belki bu yanlış anlaşılmalara sebep oluyor olabilir. Sayın Başkanın değindiği konuyla ilgili olarak, bizim daha çok izlenebilmek ve daha çok izleyiciye ulaşabilmek açısından şöyle bir niyetimiz var; her kim Netflix'e tıklayıp ekrana bakıyorsa kendini orada görebilsin istiyoruz. Herkesin yansıyabileceği bir ekran olmak istiyoruz. Toplumun tüm kesimlerinde, dünyanın tüm ülkelerinde, tüm sesleri, tüm renkleri bulabilsin istiyoruz. 'Benim hikayem de burada anlatılıyor' desin istiyoruz. Tam da bu sebeple, 100'den fazla ülkede içerik üretiyoruz ve tabii ki yerli içeriklerin tabi olduğu kurallar ve yabancı içeriklerdeki hassasiyetler farklı olabiliyor" dedi.

'YAŞAM TARZI İLE İLGİLİ ETİKETLEME YAPAMIYORUZ'

Mavili, yayınlarda LGBT içeren bir şey varsa, 'artı 18' ve 'cinsellik' etiketi uygulandığını belirterek, "Ama biz bireylerin yaşam tarzlarını, uluslararası insan hakları beyannamesiyle ilgili konularda bireysel etiketleme yapamıyoruz. Sadece tema etiketlemesi yapabiliyoruz. 'Şiddet ya da cinsellik içerir' diye konu üzerinden etiketleme yapabiliyoruz; ama bireysel özgürlüğe, kişisel tercih ya da yaşam tarzı ile ilgili etiketleme yapamıyoruz" diye konuştu.

(ANKA HABER AJANSI)