AK Parti'nin kalesi Esenler huzursuz: Seçmen kırgın, yorgun, öfkeli...

Esenler'de seçim heyecanından çok kırgınlık, yorgunluk ve öfke var. İçişleri Bakanı Soylu'nun adaylığı olumlu karşılanırken İmamoğlu ve Yavaş'a karşı sempati de dikkat çekiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'un Esenler ilçesinin en kalabalık yeri olan Cumhuriyet Meydanı'nda partiler, 14 Mayıs'ta yapılacak seçim için kolları sıvamış durumda. Bölgede İYİ Parti'nin seçim standı var fakat bir yetkili yok. Çünkü stantları saldırıya uğramış. AK Partililer seçim bürosuna gelenleri ağırlıyor.  Bir seçmen ise herkese kırgın...

ERDOĞAN YÜZDE 66.9, AK PARTİ YÜZDE 56.7 OY ALMIŞTI 

AK Parti'nin kalelerinden biri olarak bilinen İstanbul'un Esenler ilçesindeyiz. Önce kısa bir hatırlatma: İstanbul'un 2. Seçim Bölgesinde yer alan ilçede 2018 seçimlerinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yüzde 66.9 oy aldı. Partilerin sandıktan çıkan oy oranları ise şöyle oldu: 

AK Parti: Yüzde 56.7

CHP: Yüzde 12.8

HDP: Yüzde 11.7

MHP: Yüzde 10.8

İYİ Parti: Yüzde 6

Diğer: Yüzde 2.1

2018 sonuçlarına göre, AK Parti ve MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı ilçede yüzde 67.5 oy alırken, CHP ve İYİ Parti'nin oluşturduğu Millet İttifakı ise yüzde 20.4 oy aldı.

AK Parti Esenler İlçe Sekreteri Kadriye Hira ve AK Partili seçmen... 

AK PARTİLİ YÖNETİCİ: İNSANLAR HAKLI

İlk olarak AK Parti'nin çalışmalarını izlemek için seçim bürosunun yolunu tutuyoruz. Bizi burada AK Parti İlçe Sekreteri Kadriye Hira karşılıyor ve seçmenin şikayetlerine hak veriyor: "Açık konuşmak gerekiyor. Her yerde olduğu gibi insanlar ev kirasından şikayetçi. Gıda pahalılığından şikayetçi. İnsanlar haklı..." 

"Bu şikayetler sonrası ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?" sorusuna Hira şu yanıtı veriyor: "Gerekli yerlere iletiyoruz. Sorunun çözümü için yetkili arkadaşlarımız ellerinden geleni yapıyor. Bize ekonomik sıkıntılarını anlatan çok sayıda seçmenimiz var. Haklılar... Ancak insanlar anlayışlı ve 'yaparsa yine AK Parti yapar' diyor. Esnafımızın da sorunları var. Bunları biliyoruz. Fakat olumsuz bir tepki görmüyoruz. Kırgınlıkları var. Biz de bu kırgınlıkları anlıyoruz."

Kadriye Hira başka partilerden AK Parti'ye geçişlerin olduğunu söylüyor: "Burada yaşayan ve diğer partilerden olan gençlerin Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'a karşı ilgileri fazla. Ama Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu olunca gençler Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan'a yöneldi. Bu seçimde AK Parti yüzde kaç oy alır bilmem ama Esenler AK Parti'nin kalesidir."

AK PARTİLİ SEÇMEN: SÜLEYMAN SOYLU İYİ Kİ ADAY OLDU

Kadriye Hira'nın ardından Maşallah Cengiz adlı bir AK Parti seçmeniyle sohbet ediyoruz. AK Partili bakanların milletvekili olmak için aday listelerinde bulunmasının seçmen için sevinç olduğunu belirten Cengiz'e göre Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'ın karşısına aday olması bir avantaj:

"Esenler'de yaşayan AK Partililer asla Kılıçdaroğlu'na oy vermez. Kılıçdaroğlu'na kızgın olanlar da AK Parti'ye oy verir. Süleyman Soylu iyi ki İstanbul'da milletvekili adayı oldu. Çünkü bizim halkımız Süleyman Soylu'yu çok seviyor. Bu durum da mutlaka olumlu olarak oya dönüşecek."

Cengiz son olarak şunları söylüyor: "Millet İttifakı'nın Esenler'de şansı yok. HDP olmasaydı o masanın şansı daha yüksek olurdu."

HDP'nin Millet İttifakı'nda yer almadığını hatırlatmamız üzerine Cengiz şu yanıtı veriyor: "Dışarıdan destek veriyor."

'KÖTÜYE GİTTİK, DİBE BATTIK'

Bu sohbetin ardından meydanda konuştuğumuz bir başka seçmen CHP'nin oylarını ikiye katlayacağını iddia ediyor: "Millet artık bu iktidardan bıktı. Canımıza tak etti. Kötüye gittik, dibe battık. CHP oylarını bu ilçede ikiye katlayacak. Esenler halkı da bilinçlendi artık."

Esenler Cumhuriyet Meydanı...
'KİMSE DEMİRTAŞ KADAR CESARETLİ OLAMADI'

Sohbet son bulunca HDP'nin seçim aracını meydanda görüyoruz. Ancak araçta ve çevresinde HDP için çalışan kimse yok... Biraz soluklanmak için bir mekanda otururken Kürtçe müzik dinleyen insanlarla sohbet ediyoruz:

"Selahattin Demirtaş cezaevinden çıksın. Bunca senedir cezaevinde kaldığı yetmedi mi? Kimse onun kadar cesaretli olamadı. Şimdi de oy isteyecekler bizden."

'HERKESE KIZGINIM...'

Mekandan uzaklaşıp İYİ Parti'nin ilçe binasına doğru yol alıyoruz. İYİ Parti'ye gideceğimizi anlayan bir seçmen, "Ne işin var orada? İYİ Parti'ye gitsen ne olur, gitmesen ne olur" diyerek tepki gösteriyor. Görüştüğümüz bir başka seçmen ise sorularımıza, "Herkese kızgınım. Oy vermeyeceğim" yanıtını veriyor.

 İYİ Parti İlçe Başkanı Şeh Ömer Kara

İYİ PARTİ'YE GÖRE İKİ BÜYÜK 'SORUN'

İYİ Parti'nin seçim çadırına salı akşamı yapılan saldırı nedeniyle ilçede tedirginlik hakim. Tüm bunları ve Esenler'deki seçim gündemini konuşmak için ilçe teşkilatındayız... 

Bizi burada İYİ Parti İlçe Başkanı Şeh Ömer Kara karşılıyor. Kara'ya göre ilçede iki büyük 'sorun' var: Tevfik Göksu (Esenler Belediye Başkanı, İBB AK Parti Grup Başkanvekili) ve mülteciler:

"Tevfik Göksu kendi reklamını yapıyor. Halkı birbirine kırdırıyor. Maalesef halk burada kutuplaşmış durumda. Bunun nedeni de Tevfik Göksu. Esenler'in girişinde 'huzur' yazıyor. Maalesef Esenler'de huzur yok. Burası kişisel suç oranının arttığı bir ilçe. Bunları çözmek için biz varız.

Esenler'de yaşayan mülteci sayısıyla ilgili yanlış rakamlar paylaşılıyor. Göç İdaresi ilçemizde 45 bin mülteci yaşadığını söylüyor. Belediye başkanı ise 100 binin üzerinde mülteci olduğunu açıkladı."

Seçmenlerle görüşme sonrası izlenimlerini aktaran Kara son olarak şunları söylüyor: "Halkın bize büyük bir teveccühü var. Bu oylarımıza da yansıyacak. Burada her ne kadar kutuplaştırma, kaos ortamı oluşturulmak istense de biz bunu çözeceğiz. Bunların istediği gibi sokakta olmayacağız."